x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți de strâns la piept

9 cărți de strâns la piept

de Florian Saiu    |    29 Feb 2024   •   06:20
9 cărți de strâns la piept

Ai, n-ai vreme de lectură, titlurile propuse în continuare te vor determina să ieși ușor-ușor din amorțeala rutinei (și a iernii). Poftiți la izvorul cunoașterii!

1. Originile tradiției mistice creștine

Autor: Andrew Louth

Editura: Deisis, 2024

Salutată la apariție de specialiști ca o sinteză indispensabilă de mult așteptată - echivalent patristic al lucrărilor deja clasice dedicate misticii iudaice (Gershom Scholem) sau celei islamice (Annemarie Schimmel) -, lucrarea de față a profesorului de patristică Andrew Louth este o contribuție de referință.

Se prezintă ca o densă și palpitantă incursiune în istoria misticii precreștine și creștine, de la Platon la Dionisie Areopagitul, când trăirea și gândirea tainei erau încă unite în aceeași meditație, și până în epoca divorțului modern dintre o teologie academică speculativ-scolastică și o religiozitate subiectivă emoțional-pietistă.

Un studiu erudit.

2. Harta cunoașterii

Autoare: Violet Moller

Editura: Baroque Books, 2021

Traducere: Mihai Moroiu

Din Alexandria secolului al VI-lea la Bagdadul secolului al IX-lea, din Córdoba musulmană într-un Toledo catolic, din Mesopotamia abbasidă la Spania andaluză, de la școala de medicină medievală din Salerno până la Palermo și, în cele din urmă, la Veneția renascentistă, unde marile tiparnițe ale orașului negustoresc aveau să permită geometriei lui Euclid, sistemului astronomic conceput de Ptolemeu și tezaurului de lucrări de medicină scrise de Galen să se răspândească într-o lume frământată și avidă de cunoaștere… 

Urmând traseul acestor fire fragile de inițiere de la secol la secol, de la est la vest și de la nord la sud, Violet Moller dezvăluie rețeaua de legături dintre lumea islamică și creștinism, fluxul și refluxul cunoașterii, schimbul liber de idei între religii și culturi cât mai diferite, toate semne distinctive ale lumii moderne care aveau să transforme matematica, astronomia și medicina de la începutul Evului Mediu până în Renaștere.

Dacă am putea privi de la înălțime lumea mediteraneană din anul 500, ce am vedea? Un rege ostrogot pe tronul de la Roma, străduindu-se, pe cât îi stătea în puteri, să arate a împărat. Un împărat la Constantinopol, reconstituind gloria Romei imperiale pe țărmul Bosforului și, departe spre sud, chiar în leagănul civilizației, un șahinșah persan, punând la cale următoarea mișcare într-un interminabil război de la hotarele lui de nord. O lume a schimbării, o lume a confuziei în care orașele se chirceau, bibliotecile ardeau și prea puține lucruri mai păreau sigure.

O hartă a cunoașterii (cu adevărat)!

3. Leagănul pisicii

Autor: Kurt Vonnegut

Editura: Art, 2024

Traducere: Raluca Popescu

Leagănul pisicii, unul dintre cele mai cunoscute romane ale lui Kurt Vonnegut, scris în aceeaşi formă satirică ce l-a consacrat, este un comentariu asupra omului modern şi a nebuniei lui. John, un tânăr scriitor fascinat de Felix Hoenikker, aşa-zisul creator al bombei atomice, porneşte pe urmele unuia dintre fiii savantului. Ajungând până pe exotica insulă San Lorenzo, el descoperă şi un alt secret al omului de ştiinţă: Gheaţa-9, o armă chimică ameninţătoare pentru întreaga omenire.

Această carte rămâne una dintre cele mai importante scrieri ale secolului XX și o dovadă în plus, dacă mai era nevoie, a măiestriei lui Vonnegut.

4. Ravenna

Autoare: Judith Herrin

Editura: Baroque Books, 2021

Traducere: Mihai Moroiu

Trei secole și jumătate de glorie și o carte-album densă și plină de Teodosii, Teodore și Teodorici care te privesc din mozaicurile lor atât de strălucitoare, printre cupole aurite, din palate și grădini paradiziace, între războaie și răzbunări, victorii și ceremonii creștine, savurându-și istoria de la pâine și circ la bolul de supă și mântuire, într-o frescă imperială eminent scrisă și eminent citită.

O poveste nu a declinului, ci a renașterii, pentru că Ravenna e locul în care s-a format, vibrant și uluitor, ceea ce a reușit să devină creștinismul european. O carte ce dă răspunsuri la întrebări istorice fundamentale: cum a decăzut și s-a transformat Imperiul Roman din vestul Europei? Și cum și-a pus amprenta asupra creștinismului medieval? În ce măsură a fost inspirat creștinismul de elemente ale influenței civilizației romane? Dar de civilizația greacă?

Judith Herrin este istoric britanic, profesor de studii bizantine și de Antichitate târzie la Princeton University și King’s College.

5. Sfârșitul Bizanțului

Autor: Jonathan Harris

Editura: Baroque Books, 2022

Traducere: Mihai Miroiu

Umbra sumbră a strălucirii apuse, evocare și emoție, destine personale și manevre diplomatice, acte de sfidare și viclenie, suferință, trădare și lăcomie, o frescă bizantină ce deschide noi perspective asupra motivelor necruțătoare care au dus la căderea unui fascinant imperiu, o saga lucidă și captivantă ce readuce la viață bizantini, turci și latini dispăruți de mult, într-un spectacol istoric încărcat de fler descriptiv, care dezvăluie că nu a existat niciodată o ruptură definitivă între Răsărit și Apus, și nici între musulmani și creștini.

Biserica Ortodoxă a reprezentat neîntrerupt comunitatea de credință a majorității descendenților din bizantini, în pofida unor dezertări la catolicism și islam. Liturghia și întregul ceremonial s-au păstrat ca pe vremea împăraților. Oamenii au continuat să înalțe biserici și să picteze icoane în inconfundabilul stil bizantin, nu numai pe teritoriile fostului imperiu, ci și în alte țări ortodoxe. Limba greacă vorbită de Paleologi și de supușii lor a fost dusă mai departe de urmași, fie și cu infiltrări generoase de cuvinte împrumutate, turcești și italiene. Dacă tragem o linie, deși imperiul nu a fost capabil să înfrunte forțele colosale pornite împotriva lui, religia, arta și limba Bizanțului au demonstrat o rezistență remarcabilă. Secole la rând după căderea Constantinopolului, aceste comori supraviețuitoare s-au păstrat profund în supușii vorbitori de greacă ai sultanului otoman, care se considerau mai departe „romei”, având sentimentul identității lor distincte și speranța că un împărat creștin va veni din nou, într-o bună zi, să domnească la Constantinopol.

6. Bâlciul deșertăciunilor vol. I și II

Autor: William Thackeray

Editura: Rao, 2024

„Bâlciul deșertăciunilor este un roman realist cu nuanțe satirice, care a apărut în Londra anilor 1848. El surprinde societatea aristocratică britanică a începutului de secol XIX, perioadă în care s-au desfășurat Războaiele Napoleoniene. Povestea are aspectul unei scene de teatru de păpuși, care redă miniatural și ironic imaginea unei societăți caracterizate de ipocrizie, oportunism și vanitate; cu toate că personajele romanului ilustrează aceste trăsături, structura lor nu este, în esență, negativă. Ele se învârt, ca într-un carusel, în jurul dorinței de acumulare a bunurilor materiale, în jurul lăcomiei și al egoismului. 

Clasic, deci bun.

7. Doctorul Garin

Autor: Vladimir Sorokin

Editura: Curtea Veche, 2024

Traducere: Antoaneta Olteanu

În urmă cu zece ani, o furtună de zăpadă l-a împiedicat pe doctorul Garin să ajungă în satul Dolgoe și să vaccineze locuitorii împotriva unui virus bolivian, care transformă oamenii în zombi. În mod miraculos, doctorul nu moare înghețat în stepa înzăpezită, ci se întoarce în lumea postapocaliptică, unde îi devin pacienți cele mai ridicole creaturi - foști lideri ai puterilor mondiale. Această lume, în care ceasurile sunt sculptate în piatră și iPhone-urile în lemn, este o adevărată enciclopedie a distopiei lui Sorokin, înzestrând din plin viitorul cu trăsăturile unui trecut dens. În ciuda ironiei obișnuite și a referințelor parodice la canonul prozei ruse, Doctorul Garin prezintă un nou nivel de anxietate: un gulag al unor ființe din mlaștină - rezultate în urma unui experiment sovietic - care se dovedește a fi mai terifiant decât o bombă atomică. O altă notă actuală radicală este lirismul emoționant. Pe ruinele unui univers distrus, un doctor de modă veche își va întâlni, va pierde și își va regăsi dragostea, pe care… o va trata pentru tot restul zilelor sale.

Doctorul Garin este o continuare a cărții Viscolul (2010).

8. Frida

Autoare: Hayden Herrera

Editura: Art, 2024

Traducere: Claudia Popa

Cu incontestabil talent literar şi exactitate, Hayden Herrera reconstituie una dintre cele mai spectaculoase biografii artistice din secolul XX, făcând un portret nuanțat și profund emoționant al Fridei Kahlo. Toate scenele şi episoadele sunt documentate în profunzime, de la copilăria artistei mexicane și accidentul de autobuz care i-a schimbat viața, lăsând-o infirmă la doar 18 ani, la căsătoria tumultuoasă cu Diego Rivera şi relațiile ei amoroase cu diferite personalităţi ale epocii, precum Isamu Noguchi sau Lev Troțki. 

Considerată de specialiști biografia definitivă a Fridei Kahlo și lectură obligatorie pentru toţi cei interesaţi de arta, istoria și puterea feminină, cartea beneficiază de un bogat material ilustrativ, de la fotografii de familie la reproducerile celor mai importante lucrări.

Volumul a stat la baza filmului Frida (2002) - cu Salma Hayek în rolul principal -, pelicula câștigând două premii Oscar.

9. Oryx și Crake

Autoare: Margaret Atwood

Editura: Art, 2024

Traducere: Florin Irimia

Prima parte a unei trilogii care va continua cu Anul potopului și MaddAddam, Oryx și Crake este o călătorie în iadul viitorului. Într-o lume în care nu mai există nicio barieră morală în calea ingineriei genetice, Pământul devine un laborator imens: genografi lucrează - de dragul profitului - la cele mai vandabile modificări genetice, conflictele sociale se intensifică, virușii și bacteriile iau forme tot mai virulente și avem ocazia să vedem cu încetinitorul felurile în care poate fi schimonosită natura până la implozie. Totul promite o apocalipsă.   

Care nu întârzie să vină. Crake lucrează în secret la un ambițios proiect genetic, încercând să creeze o specie nouă de hominizi, mai bine adaptată noii lumi, mai puțin violentă. Prietenul lui din copilărie, Jimmy, e singurul din vechea lume care știe ce s-a întâmplat și își așteaptă printre creaturile stranii ale lui Crake sfârșitul, care-ar putea de fapt să fie sfârșitul întregii omeniri.

Zguduitor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: cărţi traditie cunoastere medicina