x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 11 cărți-șampanie

11 cărți-șampanie

de Florian Saiu    34    |    01 Noi 2023   •   06:40
11 cărți-șampanie

Vă propun, mai jos, un braț de cărți alese tocmai pentru a vă ajuta să vă desprindeți din încrâncenarea, surescitarea și încordarea adunate peste săptămână. Sâmbătă și duminică, astăzi, răsfățați-vă cu o carte, una ușoară, de toamnă galben-îngăduitoare.

 

1. Frontierele cunoașterii

Autor: A.C. Grayling

Editura: Trei, 2023

Traducere: Bogdan Ghiurco

 

În vremuri foarte recente, omenirea a învățat enorm de multe despre univers, despre trecut și despre ea însăși. Dar succesele noastre remarcabile privind cunoașterea ne-au arătat totodată și cât de puține știm: de pildă, avem acces la aproximativ doar 5 % din realitatea fizică; preistoria încă e dezvăluită, cu mii de situri ce așteaptă să fie explorate. Iar noile descoperiri din neuroștiință sunt încă la început. Așadar, ce știm, mai exact? Și ce știm acum că nu știm? Ce am învățat despre obstacolele aflate în calea cunoașterii? Trăim vremuri în care disputele legate de ce anume înseamnă cunoașterea și adevărul se adâncesc, iar aceste întrebări sunt mai importante ca niciodată. Faimosul filosof A.C. Grayling încearcă să răspundă la ele abordând trei domenii esențiale aflate la frontierele cunoașterii: știința, istoria și psihologia. O lucrare magistrală, un fascinat tur de forță, scris cu vervă, claritate și vastă erudiție.

 

2. Capcane ale limbii române

Autor: Gh. N. Vasilache

Editura: Corint, 2023

 

Capcane ale limbii române. Întrebări, răspunsuri, comentarii repune în discuție unele aspecte practice ale exprimării orale sau scrise, în folosirea cărora se remarcă dese și flagrante încălcări ale normelor gramaticale, explicabile, în bună parte, prin faptul că limba română este una complexă, cu numeroase capcane chiar pentru vorbitorii nativi, indiferent de nivelul de educație. Aceste dificultăți nasc o serie de erori (prezente, din nefericire, chiar în mijloacele de informare în masă: presă, radio, televiziune), de nedumeriri sau de întrebări privitoare la formele lexicale, ortoepice sau ortografice recomandate într-un anume context lingvistic. Lucrarea oferă răspunsuri simple și concise la aceste provocări lingvistice, contribuind astfel la eliminarea multor confuzii sau incertitudini lexico-gramaticale. 

Apropiați-vă, nu mușcă! 

 

3. Provocarea Ierusalimului

Autor: Eric-Emmanuel Schmitt

Editura: Humanitas Fiction, 2023

Traducere: Doru Mareș

 

După Noaptea de foc, în care își dezvăluia experiența mistică trăită în deșertul Hoggar, în 2022, la invitația Vaticanului, Eric-Emmanuel Schmitt se întoarce la originile marilor credințe monoteiste călătorind în Țara Sfântă, iar Provocarea Ierusalimului - jurnalul acestui pelerinaj la Betleem, Nazaret, Cezareea - consemnează aprofundarea experienței sale spirituale, întrebările, reflecțiile, senzațiile, uluirea, până la surpriza finală, la Ierusalim, a unei întâlniri incredibile cu ceea ce autorul numește „de neînțelesul”. O carte-mărturie, despre o călătorie în spațiu, în timp, dar, mai presus de toate, către sine, scrisă cu ardoare, care transmite un mesaj al compasiunii, al iubirii, al toleranței: „Provocarea pe care Dumnezeu o adresează și credincioșilor, și necredincioșilor depășește ceea ce aceștia își imaginează. Dumnezeu nu le spune: «Ascultați-mă!», ci le strigă: «Ascultați-vă!» La Ierusalim, unde a început totul, nimic nu este încheiat.” Dovadă evenimentele (belicoase) de astăzi...

 

4. Fetița cu ochi albaștri

Autor: Michel Bussi

Editura: Polirom, 2023

Traducere: Mădălin Roșioru

 

Un avion se prăbuşeşte în munţi cu numai două zile înainte de Crăciunul anului 1980. Dintre cei aproape o sută şaptezeci de pasageri, aparent nici unul nu mai trăieşte. Şi totuşi se întâmplă un miracol: este găsit în viaţă un bebeluş de numai trei luni. Doar că în avionul prăbuşit se îmbarcaseră două fetiţe de vârstă apropiată, iar vestea găsirii unei singure supravieţuitoare devine motivul disputei şi încrâncenării dintre două perechi de bunici, ambele susţinând că fetiţa care scăpase ca prin minune le este nepoată. Trăieşte Lyse-Rose de Carville sau Émilie Vitral? Nimeni nu ştie sigur. Copila e declarată o Vitral, însă îndoiala şi semnele de întrebare persistă. Optsprezece ani mai târziu, un detectiv angajat de Mathilde de Carville pretinde că a descoperit, în sfârşit, adevărul. Dar detectivul e găsit apoi mort, iar în carnetul în care îşi trecuse datele investigaţiei nu este notată şi concluzia acesteia. Începe astfel o cursă în care măştile cad una câte una, o anchetă neconvenţională, în care orice oră contează. De weekend, în glezna șemineului!

 

5. Linia Kármán

Autoare: Andreea Răsuceanu

Editura: Polirom, 2023

 

„O intelectuală aflată într-o stare posttraumatică și o adolescentă desțărată pornesc într-o excursie spre rădăcini. Călătoria e, deopotrivă, o ciocnire între generații, o incursiune în istoria familiei și a C.-ului, o experiență de (auto)cunoaștere și regăsire, o aventură în căutarea sensului existenței. Tema fierbinte a emigrației românilor de azi în Occident se oglindește în transmutarea unor italieni pe pământ românesc, la mijlocul veacului al XIX-lea. Poți trece «Linia Kármán» fără explozie sau năruire? (…) Linia Kármán e un roman tulburător despre multiplele forme de locuire, dislocare, acomodare, nu doar în/din spații geografice și biotopuri diverse, ci și în ceea ce privește propriul sine, identitatea și alteritatea, prezentul și trecutul, realitatea exterioară și cea psihologică, viața și moartea, adevărul și ficțiunea.” - Gabriela Gheorghișor 

 

6. Crassus

Autor: Peter Stothard

Editura: ALL, 2023

Traducere: Bogdan Voiculescu

 

Marcus Licinius Crassus (115-53 î.Hr.) a căpătat un chip în conștiința epocii moderne grație interpretării lui Laurence Olivier în filmul Spartacus, regizat de Stanley Kubrick. Viața lui revine ca un punct de maxim interes și studiu în zilele noastre din perspectiva interacțiunilor controversate dintre afaceri, finanțe și politică. Crassus a fost considerat, poate pe bună dreptate, primul afacerist modern din Roma Antică, cel mai bogat om din ultimii ani ai republicii romane și totodată un actor principal pe scena politică. Era un strateg meticulos, un maestru al riscurilor politice și financiare. A jucat un rol esențial în ascensiunea lui Iulius Cezar și s-a remarcat, din postura de comandat suprem al armatei romane, prin modul brutal în care a reușit să înăbușească revolta sclavilor conduși de Spartacus. Întorsătura de destin survenită în vara anului 54 î.e.n, fatală, l-a proiectat în legendă. De frunzărit!

 

7. Enigmele istoriei

Autor: Alan K. Baker

Editura: ALL, 2023

Traducere: Bogdan Voiculescu

 

Fiecare capitol este dedicat unui mister istoric sau științific, de la cea mai veche întrebare din lume până la enigme antice și medievale și necunoscute ale vieții contemporane. Autorul expune contextul și datele pe care le cunoaștem, trecând apoi în revistă ipotezele care încearcă să explice fiecare mister în parte. Ne oferă, astfel, o colecție de bizarerii prezentată într-un stil accesibil.

 

8. Focul amorului

Autoare: Constanța Vintilă

Editura: Humanitas, 2023

 

„Priviri ce se revarsă din spatele ferestrelor, pe gaura cheii, prin gura podului. Urechi ce ascultă cu atenție gemete, icnete, foieli și scârțâituri de paturi și lavițe. Trupuri goale alergând la lumina lunii sau în negura nopții pe ulițele mahalalelor pentru a scăpa de urmăririle soților înșelați, trupuri goale expuse în plină zi pe ulițele parohiilor pentru a fi stigmatizate astfel pentru greșeala de a fi iubit nevasta altuia. Pânde și urmăriri nebunești în haosul nopții, câini sărind pe la garduri și peste garduri, noroaie și șanțuri de netrecut, poduri fără scări și scări fără poduri, pivnițe încuiate și hăitași furioși, toate acestea se regăsesc în povestirile tuturor.” - Constanța Vintilă

 

9. Casa destinului

Autoare: Jessie Burton

Editura, Humanitas Fiction, 2023

Traducere: Elena Drăgușin-Richard

 

Amsterdamul anului 1705. Thea Brandt împlinește optsprezece ani, iar viața cea nouă la care râvnise o așteaptă cu brațele deschise. Bărbatul pe care-l iubește, un talentat pictor de decoruri de teatru, îi răspunde cu aceeași pasiune, dar în casa de pe Herengracht atmosfera este apăsătoare, și din toate colțurile pândesc numai mistere. De ziua Theei, secretele trecutului copleșesc prezentul, iar miniaturile reapar - cele vechi, păstrate de Nella Brandt pentru nepoata ei, dar și altele noi, destinate Theei. Însă tânăra nu le cunoaște puterea, și nimeni nu i-a povestit despre ele, la fel cum nici ea n-a suflat o vorbă despre scrisorile de amenințare pe care le primește. Atât iubirea, cât și onoarea îi sunt în pericol. Pare că viața familiei Brandt este din nou în mâinile miniaturistei, care testează fidelități, sfidează prejudecăți și anunță o libertate la care visează cu toții.

Casa destinului, continuarea mult așteptată a romanului Miniaturista, duce mai departe saga plină de mister a familiei Brandt. 

 

10. Americanii liniștiți

Autor: Scott Anderson

Editura: Trei, 2023

Traducere: Irina Negrea

 

La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, Statele Unite dominau lumea din punct de vedere militar, economic și, mai ales, ca autoritate morală - fiind văzute ca victorioase asupra tiraniei și campioane ale libertății. Dar - pentru unii - era deja evident că Uniunea Sovietică demarase un plan prin care urmărea să incite la revoluție și să-și extindă astfel influența în lume. În replică, strategia guvernului american s-a bazat pe eforturile secrete ale proaspăt înființatei CIA. 

 

Cu un titlu-replică (trimitere la clasicul roman al lui Graham Green, Un american liniștit), cartea lui Anderson urmărește aventurile a patru spioni - Michael Burke, fost fotbalist celebru căzut acum în desuetudine, Frank Wisner, descendent al unei înstărite familii din Sudul american, Peter Sichel, un evreu german sofisticat, care a reușit să scape de naziști, și Edward Lansdale, un agent de publicitate sclipitor. Toți patru sunt antrenați în operațiuni sub acoperire pe toate meridianele globului, încercând să dejoace acțiunile fără scrupule ale KGB-ului, parașutând comandouri în Europa de Est, punând la cale lovituri de stat și dirijând războaie împotriva insurgenților din Asia. Nimic mai actual.

 

11. Păzitoarea tainei

Autoare: Kate Morton

Editura: Humanitas Fiction, 2023

Traducere: Sânziana Dragoș

 

1961: Într-o superbă zi de vară, când familia ei organizează un picnic pe malul pârâului ce străbate terenul fermei Greenacres, adolescenta Laurel se ascunde de părinţi şi de surori. Are 16 ani şi vrea să viseze în voie la prima ei iubire, rebelul Billy, şi la luminile rampei, care o aşteaptă la Londra, departe de cadrul bucolic al copilăriei. Însă, până la apusul soarelui, Laurel va fi martora unei crime terifiante, care o va marca toată viața. 

 

2011: Acum actriţă consacrată, Laurel Nicolson se întoarce acasă pentru a-și sărbători, împreună cu surorile ei, mama nonagenară, al cărei sfârşit este aproape. De veghe la căpătâiul lui Dorothy, Laurel este copleşită de amintirile traumatizante din adolescenţă, iar vorbele şoptite de bătrână la hotarul dintre somn şi trezie îi oferă o pistă de investigaţie. Asemenea unui detectiv, Laurel începe să cerceteze trecutul familiei, aducând la lumină întâmplări incredibile, petrecute în Londra zguduită de bombardamentele din cel de-Al Doilea Război Mondial.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: cărţi stiinta istorie psihologie