x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cărțile lui Brumar

Cărțile lui Brumar

06 Noi 2023   •   00:20
Cărțile lui Brumar

Ultima lună de toamnă e purtătoarea semnelor hibernale, dar și a remediilor intelectuale fine. În plasa acestor preocupări vă las la discreția ochilor și a minții câteva titluri alese cu inima. Lecturi faine!

1. Demon Copperhead

Autoare: Barbara Kingsolver

Editura Trei, 2023

Traducere: Paul S. Grigoriu

Premiul Pulitzer, 2023

Demon Copperhead este povestea unui băiat adus pe lume de o mamă adolescentă, dependentă de droguri, un băiat fără alte atuuri în afară de frumusețea și părul arămiu moștenite de la tatăl decedat, spiritul caustic și un talent extraordinar de a supraviețui. El se vede obligat să înfrunte singur pericolele pe care le implică asistența maternală, exploatarea prin muncă, abandonul școlar, succesul sportiv, dependența, iubirile dezastruoase și pierderile devastatoare.

Cu generații în urmă, Charles Dickens a scris „David Copperfield” pornind de la experiența lui de copil orfan de tată, supus unui regim de viață sever. Romanul de față este un omagiu adus lui Dickens și un protest față de o realitate care încă există. Cadrul victorian este substituit de Barbara Kingsolver cu o comunitate șocant de pauperă și cât se poate de reală din America zilelor noastre. Cu furie și compasiune, ea scrie o poveste răscolitor de frumoasă și creează unul dintre cele mai memorabile personaje din literatura contemporană.

2. Conversație la Princeton cu Rubén Gallo

Autor: Mario Vargas Llosa

Editura: Humanitas Fiction, 2023

Traducere: Tudora Șandru-Mehedinți

În 2015, timp de un semestru, Mario Vargas Llosa a predat la Princeton un curs de literatură și politică împreună cu profesorul Rubén Gallo. Cei doi le-au vorbit studenților despre teoria romanului și relația dintre jurnalism, politică și literatură prin intermediul a cinci cărți fundamentale ale laureatului Nobel. Conversație la Princeton consemnează acest curs în dialog și surprinde cele trei perspective complementare care coexistau în sala de curs: cea a lui Vargas Llosa, care dezvăluie procesul creativ din culisele romanelor sale; cea a lui Rubén Gallo, care analizează impactul și interpretările romanelor după publicare; și cea a studenților, ale căror reflecții și întrebări dau glas răspunsurilor a milioane de cititori ai lui Vargas Llosa.

„Literatura generează plăcere, ne face să ne desfătăm, ne demonstrează imensele posibilități ale limbajului, dar, în același timp, ne face să fim mai sceptici în fața realității. Ne îndeamnă să încercăm să trecem dincolo de aparențe pentru a vedea ce se află în spatele unui fapt social, al unui fapt politic, al unui fapt personal. Este o funcție nu doar a literaturii, ci a artei în general. Toate manifestările creative ale culturii au acest efect asupra noastră: ne fac mai puțin naivi în momentul în care observăm realitatea, în momentul în care judecăm realitatea.” - Mario Vargas Llosa

3. Povești românești

Autor: Constantin Virgil Gheorghiu

Editura: Sophia, 2021

Traducere: Gheorghiță Ciocioi

„Poveștile românești” („Rumänische Märchen”) ale lui Constantin Virgil Gheorghiu își au istoria lor, fiind prima carte din exil (Heidelberg, 1948) a celebrului scriitor român – tradus, astăzi, în aproape toate limbile pământului și cunoscut tuturor mai cu seamă prin romanul „Ora 25”. În număr de opt, acestea par adevărate miniromane de aventuri. Sub pana lui Gheorghiu, tărâmul celălalt, Pădurea de argint, Meșterul Manole, Făt-Frumos etc. sunt locuri și personaje cărora li se adaugă valențe noi, făcând ca lectura să devină tot mai captivantă. Iar aceasta nu doar pentru copiii aflați la vârsta minunatei lumi a basmelor, ci și pentru toți cei care tânjesc astăzi necontenit după copilărie, simplitate și armonie cu Divinitatea...

„Mulțumită poveștilor românești am străbătut din nou toată istoria poporului meu și m-am cufundat iarăși ca într-un râu până în străfundul sufletului românesc, scrutând personaje miraculoase.” - Constantin Virgil Gheorghiu

4. Uimitoarea Grace Adams

Autoare: Fran Littlewood

Editura: Trei, 2023

Traducere: Camelia Ghioc

Blocată în traficul înnebunitor al metropolei, Grace Adams clachează. Nu țipă, nu plânge și nu se ascunde. Pur și simplu, își abandonează mașina în mijlocul vacarmului și pleacă.

Unde? Se gândește să meargă la fiica sa, care împlinește astăzi 16 ani. Și care refuză s-o vadă. Copila cu care se înțelegea de minune cândva, dar care acum locuiește cu tatăl ei.

Vrea să repare ce au pierdut. Vrea să ajungă la soțul ei, care i-a trimis actele de divorț. Deși, cândva, i-a legat o mare poveste de dragoste. 

Când totul pare pierdut, oare mai ai șansa s-o iei de la capăt? Și dacă un lucru te face să pierzi totul, oare există și ceva care te poate ajuta să-ți recâștigi propria viață? Unde a dispărut Grace cea frumoasă care știe cinci limbi, vorbește fermecător și te cucerește cu umorul ei aparte? „Uimitoarea Grace Adams” este povestea unei vieți, a unei relații dintre mamă și fiică, a unei căsnicii, a unei întregi familii, pe fundalul unei singure zile petrecute în nordul Londrei. O călătorie ca un rollercoaster, despre eliberare și descoperire - un omagiu adus femeii.

5. Teoria fricii

Autor: Iulian Tănase

Editura: Trei, 2023

„Teoria fricii” e povestea lui Tase, un tip de 48 de ani care-și dorește să facă stand-up comedy, dar suferă de trac. Își face propriul club de comedie, Stage Fright Club, pe scena căruia își spune liniștit glumele, în fața scaunelor goale și a celor două pisici ale lui. Pe scena asta urcă și unii dintre scriitorii preferați ai lui Tase: Daniil Harms, Franz Kafka, Charles Bukowski, Ilf și Petrov, Venedikt Erofeev, Bohumil Hrabal, Gabriel García Márquez, Mark Twain, J.D. Salinger, Sylvia Plath, Joan Didion, Virginia Woolf, Gellu Naum, Mihai Eminescu și alții. Fac stand-up comedy, fac stand-up poetry, fac stand-up history. Și, uneori, chiar stand-up tragedy. Lucrurile se complică atunci când ușile virtuale ale clubului sunt deschise cu forța, inclusiv cu forța dragostei, iar Tase e nevoit să-și învingă stage fright-ul. Sau nu. „Teoria fricii” e un roman de comedie, doar că, pe parcurs, frica devine personajul principal, iar comedia se transformă-n dramă.

6. Împărăteasa Sissi

Autoare: Gigi Griffis

Editura: Corint, 2023

Traducere: Anca Cristina Ilie

Este 1853, iar prințesa Elisabeta „Sissi” a Bavariei a spus-o cât se poate de răspicat: va aștepta marea dragoste, cea despre care vorbesc poeții, sau nu va primi iubirea în viața ei defel. Doar pentru că sora ei mai mare, Elena, ascultă plină de sârguință sfaturile mamei lor și se pregătește să se mărite cu împăratul Franz al Austriei nu înseamnă că Sissi trebuie să se supună și ea unei existențe obediente. Tânăra știe că viața nu înseamnă doar prânzuri și corsete - numai de-ar lăsa-o cineva să experimenteze ea însăși totul! Între timp, în Austria, împăratul își revine după o tentativă de asasinat. Într-o încercare disperată de a păstra pacea, Franz și-a reînnoit angajamentul de a respecta îndatoririle imperiale - în plus, a promis și să o curteze pe docila Elena de Bavaria la evenimentele prilejuite de apropiata lui zi de naștere. Cum să unești imperiul mai bine decât anunțând că acesta va avea o nouă împărăteasă? Dar când Sissi și Franz se întâlnesc pe neașteptate în grădinile palatului, departe de privirile indiscrete și de criticile necruțătoare ale curtenilor, flacăra care se aprinde între ei nu mai poate fi stinsă.

7. Amazoanele Dunării

Autor: Constantin Virgil Gheorghiu

Editura: Sophia, 2022

Traducere: Gheorghiță Ciocioi

Un dublu asasinat într-un castel în care nimeni, s-ar părea, nu poate pătrunde: este castelul Amazoanelor, vegheat permanent de umbra Marii Amazoane. Străbătând odinioară țara în lung și în lat și căutând printre puii de țărani analfabeți un copil supraînzestrat, l-a aflat și l-a luat sub ocrotirea sa, ajutându-l să devină inventator de renume. Mai apoi, acesta avea să ajungă soț al nepoatei sale, însă din acel ceas nenorocirea s-a abătut asupra castelului...

O atmosferă plină de poezie prin evocarea Dunării, fluviul liniștit care, alergând spre libertate, cade în capcana Mării Negre și a oamenilor de la Dunăre. Într-un inedit și impresionant roman, Constantin Virgil Gheorghiu își demonstrează încă o dată măiestria și sensibilitatea spre a ne dezvălui pasiunea și preocuparea sa fundamentală pentru cunoașterea profunzimii sufletelor oamenilor unei Românii ce va rămâne pururea adevărata lui dragoste.

8. Centrul nu se mai susține. Ceea ce ne desparte

Autori: Vasile Ernu, Bogdan-Alexandru Stănescu

Editura: Trei, 2023

„Ce-i desparte nu-i chiar pentru copii. Ernu e posedat de contextul operei şi evadează în teorie, celălalt e «bolnav» de revelația sensului, a textului ca descindere în infernul oricărei frumuseți. Pentru Ernu, poezia e o problemă de viață şi de moarte, pentru Stănescu – «doar» o contaminare. Febrili, scrupuloşi, oricum ciudați «pentru situația în care ne găsim», vor apela la bibliografii autorizate, la canonul Bloom, la lista Nabokov, cu groaznica retrogradare a lui Dostoievski printre mediocri, le vor accepta o clipă, le vor refuza după aceea, se vor enerva, se vor suspecta ca «imbecili», îl vor ironiza pe Nabokov ca miştocar savuros în cazul Dosto, de la Nabokov vor trece la Bulgakov, apoi de la Bulgakov la Grossman şi Platonov, de la amândoi la criticul literar I.V. Stalin şi de aici, mai departe, ajung la Philip Roth, Orwell, Mandelştam – toate acestea pentru ce? Nu pentru triumful lui Gogol asupra lui Joyce sau invers, cu atât mai puțin al lui Ernu asupra lui Stănescu. Ca în toate poveştile bune, nu vom cunoaşte sfârşitul acestui «pariu infantil».” - Radu Cosașu

9. Adicțiile în societatea contemporană

Autori: Adina Karner-Huțuleac, Tudor-Daniel Huțul

Editura: Polirom, 2023

În contextul prezenței tot mai marcante a adicțiilor în viața noastră, cele șase părți ale acestui amplu volum acoperă cele mai importante aspecte teoretice și practice legate de adicții, de la aspecte generale la descrierea sistematizată a dependențelor la adulți și adolescenți (alături de modalitățile de intervenție), precum și la abordarea acestei problematici în consilierea școlară și psihologică. În același timp, lucrarea vine în sprijinul părinților de adolescenți care sunt expuși adicțiilor atât în mediul școlar, cât și în cel social, oferindu-le potențiale soluții pentru prevenirea instalării unei dependențe și variante de parenting eficient. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: cărţi brumar