x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cele mai vândute cărți din 2021

Cele mai vândute cărți din 2021

de Maria Coman    |    21 Ian 2022   •   08:10
Cele mai vândute cărți din 2021

Rețelele de vânzare de carte de la noi au făcut publice clasamentele pentru anul trecut. Cel mai bine s-au vândut cărțile de dezvoltare personală, dar și literatura și cărțile pentru copii. 

Cartea femeilor care merită mai mult este pe primul loc într-unul dintre aceste clasamente. E o carte care ți se potrivește dacă îți lipsește încrederea în tine și ai tendința să te autosabotezi, dacă te ferești cu orice preț de conflicte sau discuții dificile, chiar dacă acest lucru înseamnă tolerarea unor comportamente abuzive, dacă te confrunți cu stări de epuizare cronică, apatie și confuzie pentru care nu ai o explicație rațională. Dacă teama de eșec sau de respingere te împiedică să îți asumi riscuri calculate în carieră sau în viața personală, atunci e, de asemenea, potrivit să cumperi cartea care te invită să faci primii pași către o viață trăită deplin, în perfect acord cu sinele tău autentic, dincolo de teama de respingere sau de eșec, dincolo de tipare comportamentale moștenite de la o generație la alta și de prejudecăți. Dr. Shefali își folosește experiența îndelungată ca psiholog, dar și experiența personală, pentru a te ghida pe calea dificilă a descoperirii și asumării adevăratei identități. Nu este un drum simplu, ci unul dureros, care presupune renunțarea treptată la măștile pe care femeile din toată lumea le poartă pentru a îndeplini fără resentimente sau reproșuri roluri impuse de societate.

Când corpul spune nu, a lui Gabor Mate. Nu există oameni care să nu fi trecut prin episoade de stres acut, fie el provocat de fenomene exterioare, fie produs din cauze interioare. Boala secolului al XXI‑lea ne-a făcut pe toți să simțim măcar de câteva ori în viață că am ajuns la capătul puterilor, determinându-ne să luăm măsuri urgente ca să restabilim echilibrul.

După câteva decenii de carieră medicală de excepție, în care a urmărit legătura dintre stres și boală, Gabor Maté a strâns laolaltă poveștile pacienților săi, le-a confruntat cu cele mai recente studii clinice și a dezvăluit consecințele imediate, deseori ignorate, ale stresului de zi cu zi. Cartea sa este un semnal de alarmă și o pledoarie pentru medicina biopsihosocială, una dintre cele mai bune căi prin care ne putem elibera de această cumplită afecțiune a epocii noastre. Gabor Maté (n. 1944) este un cunoscut medic canadian de origine maghiară, specialist în domeniul îngrijirii paliative. 

Tată bogat, tată sărac e cartea care aruncă în aer mitul care spune că trebuie să câştigi mult ca să te îmbogăţeşti. Combate ideea potrivit căreia, dacă ai o casă, eşti înstărit. Le arată părinţilor de ce nu se pot baza pe sistemul de învăţământ, dacă vor să-şi vadă copiii învăţând câte ceva despre bani. Defineşte o dată pentru totdeauna activele şi pasivele. Vă învață ce şi cum să le spuneţi copiilor despre bani, astfel încât să aibă succes financiar în viitor.

O poveste de dragoste, Totul se termină cu noi, se află de asemenea în clasamentul celor mai vândute cărți. Uneori, cei care te iubesc te rănesc cel mai tare. Lily Bloom nu a avut întotdeauna o viață ușoară, dar asta nu a oprit-o niciodată să muncească din greu pentru a-și îndeplini țelurile. A evoluat foarte mult: a absolvit liceul, s-a mutat la Boston și și-a început propria afacere. Când Lily îl cunoaște pe Ryle Kincaid, un chipeș neurochirurg, se simte imediat foarte atrasă de el și viața i se schimbă brusc. Ryle este un tip hotărât, încăpățânat și poate chiar puțin arogant. Este, de asemenea, sensibil, deștept și foarte atras de Lily. În plus, arată dumnezeiește în uniformă de medic. Lily nu și-l poate scoate din minte. Însă el respinge categoric ideea de a avea o relație serioasă și de lungă durată. Chiar și atunci când Lily pare să devină excepția de la această regulă, ea tot vrea să afle motivul care l-a făcut să nu-și dorească decât aventuri de-o noapte. Pe măsură ce întrebările legate de noua ei relație o copleșesc, apar și gândurile cu privire la Atlas Corrigan, prima ei iubire, cu care a avut o legătură deosebită. Atunci când Atlas reapare brusc în viața lui Lily, tot ce a clădit împreună cu Ryle amenință să se destrame.

Și Dezumanizat, al doilea cel mai bine vândut roman japonez din toate timpurile, reunește temele recurente din viața autorului: suicidul, alienarea socială și depresia. Zugrăvindu-se ca pe un ratat, protagonistul romanului narează o viață aparent normală, cu toate că se simte incapabil să înțeleagă ființele umane. Încercările lui Oba Yozo de a se reconcilia cu lumea din jurul său încep din copilărie, continuă pe durata liceului, când devine un „clovn” pentru a-și masca înstrăinarea, iar în cele din urmă conduc la o tentativă eșuată de suicid la maturitate. Fără pic de sentimentalism, eroul consemnează cruzimile obișnuite ale vieții și clipele ei trecătoare de tandrețe și conexiune umană. Dezumanizat a ajuns să „dea glas sentimentelor tineretului” din Japonia postbelică până în societatea tehnologică postmodernă, fiind o explorare puternică a înstrăinării unui individ de societate.

×