x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte China secolului al XX-lea

China secolului al XX-lea

de Sebastian S. Eduard    |    19 Feb 2010   •   00:00
China secolului al XX-lea

Un volum extraordinar de interesant ne propune Curtea Veche Publishing. Volumul unui autor chinez - Jung Chang - care a avut un major impact internaţional.



AUTORUL. Jung Chang s-a născut la Yibin, în provincia Sichuan, din China, în 1952. A făcut parte pentru scurtă vreme din Gărzile roşii (agenţi ai revoluţiei culturale), la vârsta de 14 ani. A lucrat în agricultură, apoi ca doctor , ca oţelar şi electrician înainte de a deveni studentă la engleză şi mai târziu asistentă la facultatea din Sichuan. A plecat din China în 1978, cu o bursă. A obţinut o diplomă în lingvistică, fiind prima persoană din China care a obţinut un doctorat într-o universitate britanică. Împreună cu soţul ei, Jon Halliday, a scris o biografie a lui Mao Tze Dong, care a apărut în 2005.

O poveste de o extraordinară cruzime şi eroism, "Lebedele sălbatice" este, totodată, o importantă lucrare de istorie şi un document uman remarcabil. Cartea ne prezintă o lume simultan exotică, poetică şi straniu familiară prin efectul uniformizator al flagelului ideologic care ne-a lovit deopotrivă, români şi chinezi, în întunecatul secol al XX-lea. Puţine cărţi au avut impactul internaţional al "Lebedelor sălbatice". De la prima sa apariţie, a fost tradusă în treizeci de limbi şi a fost vândută în peste zece milioane de exemplare.
 
SUBIECTUL.
Bunica lui Jung Chang aparţine generaţiei de la 1900, când fetelor li se mai zdrobeau încă, la vârsta de doi ani, labele picioarelor, pentru ca mersul clătinat, care sugerează neajutorare şi graţie, să le facă dezirabile şi să le favorizeze în găsirea unui soţ sau concubin bogat. Mama, crescută de un tată înţelept în China încă tradiţională, mustind de cultură şi înţelepciune, China imperială, intră de foarte tânără în rândurile partidului comunist, într-o luptă menită, chipurile, să elibereze femeile de această traumatizantă povară a tradiţiei. Trăieşte de la un capăt la altul întreg experimentul comunist, în calitate de activist de frunte al partidului, concomitent opresiv şi autoopresiv, şi în principal sinistra revoluţie culturală iniţiată de soţia lui Mao cu acordul acestuia, cu toate consecinţele ei: autodemascările, munca brută, bătăile în public, teroarea exercitată de copiii deveniţi educatori ai profesorilor lor, exilul în Himalaya. Fiica, îndurând şi participând şi ea la etapa finală a acestui coşmar, reuşeşte să plece din ţară la vârsta de douăzeci şi ceva de ani. 

SEMNALE EDITORIALE

5561-114225-scan0031.jpgSecrete din trecut

POLIROM.
Volumul de faţă este una dintre cele mai emoţionante cărţi ale autoarei. În spatele geamurilor strălucitoare şi grădinilor de trandafiri de pe Summer Street, par să se ascundă multe secrete. Faye Reid este o mamă singură, înspăimântată că fiica ei, Amber, îşi distruge viaţa, renunţând la colegiu ca să călătorească. Încearcă să o oprească, dar mai întâi va trebui să-i dezvăluie greşelile pe care le-a făcut ea însăşi în tinereţe.

5561-114226-scan0030.jpgRevelaţia
NEMIRA.
Povestea din "Revelaţia" prezintă viaţa unui muzician, Kemper, care descoperă în orga sa un manuscris vechi. Acesta pare că a fost scris de însuşi J. S. Bach, în ultimii ani ai vieţii sale. Foarte curând, Kemper va înţelege că notele ascund un secret: portativele sunt capabile să evoce trecutul şi să prefigureze viitorul. În amurgul vieţii sale, Bach reuşise să pătrundă o lege cosmică, în virtutea căreia sufletul se poate vindeca sau nărui în cea mai neagră disperare.

5561-114227-scan0032.jpgTunele
CORINT JR.
Volumul al treilea din seria "Tunele" este deja în librării. Will Burrows, eroul nostru de paisprezece ani se prăbuşeşte printr-un nou puţ subteran. Crede că i-a venit sfârşitul însă... nu este decât începutul unor noi aventuri înspăimântătoare, în care va avea de-a face cu păianjeni carnivori uriaşi şi cu mortalele Străluciri. În fine, pasionaţii de efecte speciale sunt anunţaţi că drepturile de ecranizare ale romanului au fost vândute pentru un milion de dolari.

×
Subiecte în articol: carte