”Iubirea nu este în primul rând o relație cu o anumită persoană. Ea este o atitudine, o orientare a caracterului care determină relaționarea unei persoane cu lumea ca întreg și nu doar cu un unic al iubirii. Dacă cineva iubește doar o altă persoană și este indiferent față de restul semenilor săi, iubirea sa nu este iubire, ci atașament simbiotic sau autocentrare amplificată”, aprecia psihanalistul Erich Fromm. Ce face o relație de iubire să fie autentică? Cum poate crește intimitatea celor doi parteneri, astfel încât să simtă și nu doar să fie „împreună”? Prin ascultare și comunicare, exercițiu, răbdare și o schimbare de perspectivă concentrată pe partener, spun specialiștii și autorii a 5 cărți cu exerciții și abordări diferite ale aceluiași subiect: relații de cuplu armonioase.
1. Dezvăluirea sinelui tău sexual, Libby Bennett și Ginger Holczer
Pornind de la experiența profesională din practica privată, Bennett și Holczer își propun prin cartea „Dezvăluirea sinelui tău sexual” să încurajeze comunicarea deschisă cu privire la nevoile, temerile și dorințele sexuale. „Atunci când există probleme de comunicare sexuală, putem afirma cu siguranță că suferă și alte zone ale comunicării. Aceasta promovează conectarea, iar atunci când tu nu ești conectat poate să pară că partenerul tău vorbește o limbă străină”, concluzionează cele două autoare. Ele oferă atât explicații psihologice și fiziologice, incluse în partea finală a cărții, cât și serii de „sexerciții” concrete, cu scopul de a-i ajuta pe cititori să înțeleagă mai bine istoria personală la acest capitol și să învețe tehnici utile pentru îmbunătățirea vieții sexuale. Libby Bennett și Ginger Holczer sunt specialiste în psihologie clinică și sex-terapie și țin cursuri despre sexualitatea umană pentru psihoterapeuții în formare de la Forest Institute of Professional Psychology din Missouri.
2. Spun asta doar pentru că te iubesc, Deborah Tannen
Tematica unei bune comunicări în cuplu se regăsește și în cartea „Spun asta doar pentru ca te iubesc”, iar Deborah Tannen explorează modul în care, prin dialog, ne creăm și ne modelăm relațiile, ne simțim aliați sau, dimpotrivă, suntem răniți. Ea explică mecanismele care se află în spatele discuțiilor cotidiene și aduce în centrul atenției diferite tipuri de conversații care au loc în familie. Bazându-se pe analiza conversației, Tannen arată cât de importantă este diferențierea mesajului cuvintelor rostite de metamesaje, acele semnificații emoționale puternice din istoria relațiilor personale. Deborah Tannen este profesoară de lingvistică la Georgetown University și a publicat numeroase articole și cărți despre comunicare interpersonală, lingvistică și analiza conversației.
3. Cum să asculți și să te faci ascultat, Alain Braconnier
„Mă asculți, mă mai auzi?” De la interpelare la somare, această întrebare se ivește în nenumărate situații personale, familiale sau sociale. Celebrul psihoterapeut francez Alain Braconnier oferă, de la o serie de exemple ce țin de educarea copiilor, de viața de cuplu sau de întâlnirile profesionale, perspectiva despre cum putem să învățăm să-i ascultăm pe ceilalți. Dar și cum să ne găsim îndrăzneala și atitudinea potrivite pentru a ne face auziți. Cititorul se va putea iniția mai întâi în arta tăcerii receptive și atente și va afla cum să vorbească într-un mod asertiv și captivant. Alain Braconnier este psihiatru, psihanalist francez şi consultant la Spitalul Universitar „Pitié-Salpêtrière” din Paris.
4. Arta de a iubi, Erich Fromm
Uităm adeasea că iubirea, ca orice fel de „artă”, are nevoie de exercițiu și răbdare, de concentrare și determinare, consideră Erich Fromm, care explorează în „Arta de a iubi” diversele chipuri ale iubirii. Începând cu forma ei romantică (adesea greșit înțeleasă), continuând cu dragostea fraternă și cea erotică și încheind cu iubirea de sine și de Dumnezeu și cu dragostea pentru părinți și copii. Scris cu jumătate de secol în urmă, acest ghid este mai actual ca oricând, oferind, într-un limbaj limpede, căi spre un plus de intimitate, de pasiune și de rezonanță afectivă. Lecția lui Fromm este că iubirea începe prin a oferi ceva celui drag (bucurie, înțelegere, umor, curiozitate sau chiar tristețe), prin a dărui „toate expresiile a ceea ce este viu în noi”. Erich Fromm, sociolog şi psihanalist, s-a format în cadrul Școlii de la Frankfurt.
5. Mari mituri despre relațiile intime, M.D. Johnson
25 de mituri despre relații, analizate și demontate cu scopul obținerii unor relații și interacțiuni autentice. Acesta este subiectul abordat de M.D. Johnson în cartea „Mari mituri despre relațiile intime”, propunându-și să înlăture o parte dintre confuziile cu privire la relațiile intime. De la cele despre sex până la cele despre atracție și curtare, despre întâlnirile online, relațiile între persoanele de același sex sau cele despre diferențele dintre femei și bărbați în ce privește abordarea conflictelor. În argumentația sa, autorul se bazează pe rezultatele unor studii științifice și oferă numeroase exemple. Matthew D. Johnson este profesor de psihologie la Binghamton University, State University of New York.