x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cinci poveşti pentru seri de toamnă

Cinci poveşti pentru seri de toamnă

de Maria Coman    |    30 Sep 2020   •   11:52
Cinci poveşti pentru seri de toamnă

Biblioteca de la Miezul Nopţii, a lui Matt Haig, este despre o singură bibliotecă şi despre o infinitate de vieți. Care e cea mai bună?

Undeva, la marginea universului, există o bibliotecă infinită de cărți, iar fiecare poveste din ele provine dintr-o altă realitate. Una spune povestea vieții tale așa cum e, alta spune povestea vieții tale așa cum ar fi fost dacă ai fi luat altă decizie într-un anumit moment. Toți ne întrebăm mereu cum ar fi putut să fie viețile noastre. Dar dacă am găsi răspunsul într-o bibliotecă?

Atunci când Nora ajunge în această bibliotecă, are șansa să îndrepte lucrurile – o viață plină de durere și de regrete. Are ocazia să facă totul altfel și să-și dea seama cum ar putea avea viața perfectă. Dar lucrurile nu sunt tocmai cum și le imaginează ea… Curând, alegerile pe care le face o pun într-un pericol iminent.

Înainte să expire timpul, trebuie să răspundă la o singură întrebare: care e cea mai bună cale de a-ți trăi viața?

 

„Matt Haig e unul dintre cei mai imaginativi scriitori ai epocii noastre. În acest roman, povestea emoționantă e plină de învățăminte despre cât de important este să apreciem viața pe care o avem”, spun criticii internaţionali. Şi e un autor pe care merită să îl urmăriţi şi la noi, are un stil uşor şi prietenos, extrem de plăcut.

 

Degustătoarele, Rosella Postorino

Germania, 1943. Rosa Sauer rămâne fără părinţi în urma bombardamentelor asupra Berlinului. Hotărăşte să se refugieze în satul socrilor ei, care se află la mică distanţă de Bârlogul Lupului – ascunzătoarea lui Hitler. Într-o dimineaţă, câţiva soldaţi SS o anunță că a fost aleasă drept una dintre degustătoarele lui Hitler: de acum, de trei ori pe zi, ea şi alte nouă femei vor merge într-o cazarmă şi vor gusta mâncărurile pregătite pentru Führer, ca să se asigure că nu sunt otrăvite.

Obligate să înfrunte zilnic moartea, Rosa şi celelalte degustătoare se împart în prietene şi rivale, se consolează şi se trădează, se îndrăgostesc şi aşteaptă sfârşitul războiului. Dar care dintre ele va supravieţui?

Inspirându-se din povestea reală a lui Margot Wölk, Rosella Postorino relatează încercările prin care trece o femeie fragilă, confruntată cu violenţa istoriei.

 

Marea Amintirilor, Fiona Valpy

Totul începe în anul 1937 când viaţa Ellei, o fată de 17 ani, se schimbă pentru totdeauna. Ea este trimisă să îşi petreacă vacanţa de vară pe o insulă, unde îl întâlneşte pe Cristophe, un tânăr pe atât de charismatic, pe cât de creativ. Începe însă războiul, ceea ce schimbă lucrurile pentru totdeauna. Ella este obligată să se întoarcă în Scoţia, unde se oferă voluntară în război şi îşi petrece o mare parte a timpului cu un alt tânăr. E o lume nouă, în care fata se îndepărtează pe zi ce trece de trecut, cu toate că o parte din sufletul ei îşi doreşte să se întoarcă.

Viaţa secretă a scriitorilor, Guillame Musso

Celebrul scriitor Nathan Fawles, autorul a trei romane cult, anunță că renunță la scris și se retrage în Beaumont, o sublimă insulă sălbatică din Marea Mediterană. Fawles n-a mai dat niciun interviu de aproape două decenii, însă romanele lui continuă să-i captiveze pe cititori. Mathilde Monney, o tânără jurnalistă elvețiană, debarcă pe insulă, hotărâtă să afle secretul scriitorului. În aceeași zi, cadavrul unei femei este descoperit pe o plajă, iar insula este închisă de autorități. Între Mathilde și Nathan începe o confruntare în care adevăruri ascunse se ciocnesc de minciuni asumate, iar frica și iubirea se întrepătrund.

E un roman poliţist plin de suspans, nu îl începeţi seara, pentru că e posibil să vă ţină cu ochii deschişi întreaga noapte.

            Copilul din Toscana, Rhys Bowen

În 1944, pilotul britanic de bombardiere Hugo Langley se parașutează din avionul lovit de un proiectil pe câmpurile verzi ale Toscanei ocupate de nemți. Grav rănit, el se refugiază printre ruinele unei mănăstiri și își găsește alinarea în brațele Sofiei Bartoli. Dar iubirea care se naște între ei este zdruncinată de o trădare ireversibilă.

După aproape 30 de ani, fiica lui Hugo, Joanna, cu care el nu mai ținuse legătura, se întoarce la casa lor de la țară din Anglia pentru a organiza înmormântarea tatălui ei. Printre efectele lui personale găsește și o scrisoare adresată Sofiei, dar neexpediată. Citind-o, face o descoperire importantă și, deși rănile emoționale nu i s-au vindecat încă, pornește într-o călătorie inițiatică în Toscana, ca să înțeleagă mai bine povestea tatălui ei și poate povestea ei personală. Joanna află curând că unii ar prefera ca trecutul să nu fie tulburat, dar ea a descoperit deja multe dintre secretele tatălui ei.

×