x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Criticul Nicolae Manolescu a murit. Președintele Uniunii Scriitorilor din România avea 84 de ani

Criticul Nicolae Manolescu a murit. Președintele Uniunii Scriitorilor din România avea 84 de ani

de Vali Deaconescu    |    23 Mar 2024   •   20:35
Criticul Nicolae Manolescu a murit. Președintele Uniunii Scriitorilor din România avea 84 de ani
Sursa foto: Picasa

Criticul Nicolae Manolescu a murit la vârsta de  84 de ani. Președintele Uniunii Scriitorilor din România suferise un infarct și, cu o zi înainte, fusese internat la spital în comă indusă.

Nicolae Manolescu fusese internat vineri la Spitalul Elias din Capitală, în urma unui stop cardiac.

Manolescu a fost un critic și istoric literar român, cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române.

„Unul dintre marii critici literari și profesori ai culturii române, Nicolae Manolescu, a încetat din viață la vârsta de 84 de ani, în urma unui stop cardiac. Îi voi păstra amintirea vie”, a anunțat Cristian Tudor Popescu pe pagina sa de Facebook.

”Nicolae Manolescu s-a stins din viață! Criticul, istoricul literar şi eseistul avea 84 de ani și era președintele Uniunii Scriitorilor din România”, a anunțat Direcția Județeană pentru Cultură Vâlcea, pe pagina sa de Facebook.

”Nicolae Manolescu s-a născut la 27 noiembrie 1939, la Râmnicu Vâlcea. Mama sa, Sabina Apolzan (n. Manolescu), a fost profesoară de franceză, iar tatăl său, Petru Apolzan, profesor de filosofie.
Dumnezeu să-l ierte!”, se mai arată în postare.

Nicolae Manolescu, născut Nicolae Apolzan, (n. 27 noiembrie 1939, Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea) a fost un critic și istoric literar român, cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române (din 2013). A activat și ca politician după Revoluția din 1989. Ambasador al României la UNESCO și președintele Uniunii Scriitorilor din România (pentru al doilea mandat).

Manolescu este considerat, în general, ca unul dintre cei mai importanți critici literari români din ultimele decenii. În legislatura 1992-1996 a fost ales ca senator în județul Sibiu pe listele partidului OCL-(PAC).

Una dintre cărțile sale fundamentale este Istoria critică a literaturii române, apărută în 2008 într-o ediție definitivă. Este, de asemenea, directorul revistei România literară. În luna decembrie 2011, Senatul Universității din București l-a declarat Profesor emerit. Administrația prezidențială l-a decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincție a statului român.

 

×
Subiecte în articol: nicolae manolescu a murit