x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cuvântul anului 2021 ales de Oxford English Dictionary

Cuvântul anului 2021 ales de Oxford English Dictionary

01 Noi 2021   •   16:40
Cuvântul anului 2021 ales de Oxford English Dictionary
Sursa foto: Lucian Alecu

 „Vax” (vaccin/ vaccinare) a fost ales cuvântul anului de către lexicologii de la Oxford English Dictionary (OED), relatează BBC News.

Cuvintele legate de vaccinuri au crescut în frecvenţă în 2021 din cauza pandemiei de COVID-19. Termeni precum „anti-vaxxer” (anti-vaccinist) sau „unvaxxed” (nevaccinat) au înregistrat o creştere semnificativă a utilizării, scrie ZF.

Editorul senior OED, Fiona McPherson, spune că „vax” a fost o alegere evidentă, deoarece a avut „cel mai mare impact al anului”.

Vax şi vaxx sunt ambele variante acceptate în limba engleză, dar forma cu un x este mai comună.

Utilizarea cuvântului „pandemie” a crescut, de asemenea, cu peste 57.000% în acest an.

Oxford Languages şi Collins decid fiecare cuvântul anului, iar în 2020 Collins a ales „lockdown” (carantină).

Cuvântul câştigător la Oxford din acest an, „vax” (vaccin/vaccinare), a fost înregistrat pentru prima dată în engleză în 1799, în timp ce derivatele sale „vaccinate” (vaccinat) şi „vaccination” (vaccinare) au apărut pentru prima dată în 1800.

Toate aceste cuvinte provin în cele din urmă din cuvântul latin „vacca”, care înseamnă vacă. Potrivit OED, acest lucru se datorează muncii de pionierat a medicului şi savantului englez Edward Jenner privind vaccinarea împotriva variolei folosind variola bovină – o infecţie uşoară care apare la vaci – la sfârşitul anilor 1790 şi începutul anilor 1800.

Resursa lingvistică a Oxford Languages numără aproximativ 14,5 miliarde de cuvinte pe care lexicografii le pot căuta şi analiza.

Mediafax

×
Subiecte în articol: vax vaccinare COVID oed Oxford