x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte De unde provine expresia „Denghi, denghi!”?

De unde provine expresia „Denghi, denghi!”?

de Florian Saiu    |    16 Aug 2022   •   07:05
De unde provine expresia „Denghi, denghi!”?

Pătrunsă în Țările Române din fostele cnezate rusești, formularea „Denghi, denghi!” înseamnă, în traducere literă cu literă, „Banii, dă banii!”. Dar să-i facem cunoscută povestea!

Moștenirea stăpânilor stepei de la nord de Marea Neagră. Curiozitățile limbii române

Imperiul Mongol, concretizat prin vastele cuceriri ale lui Genghis-Han și ale urmașilor acestuia între secolele al XIII-lea și al XIV-lea, n-a însemnat doar cea mai vastă stăpânire din istoria umanității, ci și una dintre cel mai bine organizate. Succesul mongolilor, după ce și-au întins corturile și și-au ridicat orașele din Asia până-n Europa estică, a stat, de fapt, nu în brutalitatea aplicată în luptele de cucerire, ci în politica practicată ulterior, o politică a compromisului și a cooperării cu popoarele subjugate, totul mulțumită unor eforturi necontenite de susținere a unei administrații ce revigora sistemul de control centralizat. Sună cinic? Poate, dar adevărul este demonstrat astăzi prin dovezi irefutabile.

Contabilitate meticuloasă

Și asta în ciuda izvoarelor scrise persane, de pildă, care au susținut, de-a lungul secolelor, că mongolii - a se citi clasa conducătoare, cea care respecta cu sfințenie inclusiv tradițiile alimentare - se detașaseră de procesul administrării imperiului lor, preferând să lase pe seama altora asemenea sarcini banale, atât de depărtate de gloria și respectul câștigate în războaie. Cercetări recente - citate de istoricul britanic Peter Frankopan în lucrarea „Drumurile Mătăsii” (Editura Trei, 2019) - arată cât de implicați erau mongolii în amănuntele vieții de zi cu zi. „Marea realizare a lui Genghis-Han și a succesorilor săi a fost contabilitatea meticuloasă care a permis înflorirea unui aparat statal remarcabil. Nu este, așadar, o coincidență că rușii au preluat în limba lor termeni împrumutați din vocabularul administrativ al nomazilor care i-au supus - mai ales din domeniul negoțului și al comunicațiilor”, notează Frankopan.

Începuturi

Și aici își face loc și explicația expresiei „Denghi, denghi!”. „Cuvintele din rusă pentru «profit» - «bariș» -, pentru «bani» - «denghi» și «trezorerie» - «kazna» - își au toate originea în contactul cu noii stăpâni din est”, amintea istoricul Peter Frankopan în studiul citat. În continuarea ideii: „La fel și sistemul poștal din Rusia, bazat pe metodele mongole de transmitere a mesajelor, iute și eficient, dintr-o margine într-alta a imperiului, printr-o rețea oficială de puncte de tranzit”. În concluzie, formularea „Denghi, denghi!” provine din limba mongolă, înseamnă „Banii, dă banii!” și a fost folosită vreme îndelungată și la noi cu înțelesul „Plătește, ești bun de plată!”. Conotația inițială a cuvintelor în discuție făcea referire la tributul pe care erau obligate să-l achite popoarele hărțuite necontenit de nohaii Hoardei de Aur.

Avantajele păcii impuse prin război

Pax Mongolica a permis dezvoltarea comerțului, a culturii, a schimburilor ideologice și religioase pe tot cuprinsul imperiului (întins între Europa Centrală și Levant până în Marea Japoniei și Siberia spre est, și în sud până în Indochina).

 

„Cuvintele din rusă pentru «profit» - «bariș» -, pentru «bani» - «denghi» și pentru «trezorerie» - «kazna» - își au toate originea în contactul cu noii stăpâni din est”, Peter Frankopan, istoric

 

Formularea „Denghi, denghi!” provine din limba mongolă și înseamnă „Banii, dă banii!”

 

„Marea realizare a lui Genghis-Han și a succesorilor săi a fost contabilitatea meticuloasă care a permis înflorirea unui aparat statal remarcabil”, Peter Frankopan, istoric

 

×
Subiecte în articol: Denghi, denghi!