O lucrare realmente remarcabila a iesit recent sub egida Academiei Romane: 'Enciclopedia regimului comunist. Represiunea. A-E'
Volumul, aflat sub coordonarea profesorului Octavian Roske de la Universitatea Bucuresti (seria 'Colectivizarea Agriculturii in Romania', 'Mecanisme represive in Romania: 1945-1989 Dictionar biografic', 'Intrarea in tunel' – impreuna cu Radu Ciuceanu), este de fapt primul dintr-o serie mai lunga. Institutul National pentru Studierea Totalitarismului a initiat derularea unui prooiect pentru realizarea unei enciclopedii a regimului comunist din Romania (1945-1989), structurat pe trei serii: represiune, rezistenta, institutii.
Seria dedicata Represiunii este conceputa pe trei volume, pentru care s-au folosit lucrari stiintifice, memorialistice si documente de arhiva, si a fost realizata de 70 de cercetatori.
Celelalte doua volume ale seriei de trei sunt menite sa apara pe piata in decursul acestui an si in 2013.
Acest prim volum, 'Enciclopedia regimului comunist', este, fara indoiala, o lucrare extrem de importanta. Dimensiunile enciclopedice (aproape 700 de pagini), numarul mare de articole, sintezele si numeroasele fotografii si ilustratii, multe inedite, fac din ea un instrument de lucru despre care nu putem sa avem decat un singur regret: ca nu a aparut mai devreme.