x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Eseuri şi poeme marca Henry Miller

Eseuri şi poeme marca Henry Miller

de Sebastian S. Eduard    |    26 Sep 2010   •   00:00
Eseuri şi poeme marca Henry Miller
Sursa foto: /AFP/Mediafax

Alcătuită din zece episoade relativ autonome, deşi legate între ele, "Primăvara neagră" se prezintă ca un colaj de schiţe, portrete, eseuri şi poeme în proză, pendulând în permanenţă între Brooklynul copilăriei şi tinereţii lui Miller şi Parisul anilor săi de maturitate.



5934-132308-untitled1.jpgUn adevărat vârtej de emoţii, impresii şi imagini, "Primăvara neagră" este, din punct de vedere stilistic, una dintre cele mai interesante opere ale scriitorului american şi, în acelaşi timp, o excelentă introducere într-un univers literar de o prodigioasă originalitate, a cărui unică regulă este aceea că nu există reguli.

"Oamenii civilizaţi" - scrie Miller - "nu trăiesc conform unor coduri morale sau unor principii de un soi sau altul. Vorbim despre ele, le evocăm întruna, dar nimeni nu le ia în serios. Nimeni nu respectă aceste reguli, în vieţile noastre nu e loc pentru ele. Tabuurile sunt un fel de reziduu al minţilor bolnave, spectrul celor care nu au avut curajul să trăiască din plin şi care ne-au vârât pe gât aceste interdicţii deghizate în morală şi religie."
Volumul "Primăvara neagră" a apărut în seria de autor de la Editura Polirom.

×
Subiecte în articol: carte