Furtună solară
Asasinarea unui lider religios chiar in Biserica 'Izvorul puterii' unde tinea predici transforma Kiruna, o asezare pasnica din nordul Suediei, intr-un viespar unde bantuie criminalisti, procurori, avocati. Viktor Strandgard n-a fost un simplu propovaduitor al cuvantului Domnului. Dupa un accident din copilarie in care era sa-si piarda viata, a avut o revelatie si a capatat in ochii credinciosilor aureola de sfant. El a reusit sa uneasca Biserica penticostala, pe cea baptista si pe cea misionara din zona, sporindu-le prestigiul. Mii de oameni necajiti isi cauta alinarea in preajma lui, implorandu-l sa-i lecuiasca de bolile de care sufera, sa le aline durerile sufletesti. Predicile lui sunt inregistrate si circula pe casete, cartea lui 'Drumul spre Rai si inapoi' a fost tradusa in mai multe limbi, in sute de mii de exemplare. Evident, nimic nu e pe gratis, totul e comercializat la preturi piperate. La 'Conferinta miracolelor' organizata anual si la care participa multimi in extaz se vorbeste despre vindecari uluitoare, despre minuni si implinirea unor rugaminti cu ajutorul divinitatii. Iar Biserica isi sporeste opulenta – e mai nostim sa canti psalmi intr-un lacas de cult impunator decat sa trimiti bani la organizatia 'Salvati copiii' sau sa sapi puturi in Africa.
Omorarea cu barbarie a lui Viktor Strandgard – ochii i-au fost scosi, bratele i-au fost amputate – starneste groaza si mania enoriasilor. Si totusi, nimeni nu cere cu vehementa aflarea grabnica si pedepsirea exemplara a vinovatului de aceasta crima. Cei trei pastori care ii conduc le recomanda sa nu ofere informatii autoritatilor. Asa ca membrii parohiei danseaza, intoneaza imnuri si refuza sa colaboreze cu politia.
De ce se instituie aceasta lege a tacerii?
Reprezentantii politiei – inspectorii Anna-Maria Mella, Sven-Erik Stalnacke si ceilalti colegi ai lor – se izbesc de greutati insurmontabile in ancheta pe care o intreprind. Le vine in sprijin Rebecka Martinsson, o tanara din Stockholm, angajata la o firma de avocatura specializata in taxe si impozite. Ea a copilarit in Kiruna si randuielile de acolo ii sunt familiare, iar unii dintre oameni i-au fost cunostinte apropiate. Printre ei se afla si Sanna, sora celui ucis, pe care un procuror insuportabil si insetat de glorie a pus-o imediat sub acuzare, fara sa mai astepte o analiza temeinica a faptelor.
Investigatiile dezvaluie cu dificultate ce s-a intamplat in realitate in comunitatea cuprinsa de o fervoare religioasa care a facut-o celebra in multe parti ale lumii. Iar descoperirile pe care le fac politistii si Rebecka ii umplu pe toti de oroare.
La adapostul unor minciuni ticluite cu grija, cei trei pastori reuniti intr-o confrerie a escrocheriei au manipulat cu pricepere si sarguinta masele de creduli, le-au stors de bani, comitand si fraude fiscale. Insusi mult adoratul Viktor Strandgard a avut, de fapt, un comportament strain de ceea ce a propovaduit cu atata infocare. Unul dintre eroii acestei naratiuni trage o concluzie amara: 'Oamenii slabi sunt atrasi adesea spre biserica. Si cei care vor sa aiba putere asupra oamenilor slabi sunt de asemenea atrasi intr-acolo'.
Asa Larsson relateaza intamplari captivante, prezinta personaje cu biografii interesante, unele dintre ele de-a dreptul bizare. Totul se petrece intr-o atmosfera nelinistitoare, unde domnesc gerul, ninsorile fabuloase, iar strazile sunt blocate de nameti. Autorul descrie un univers insolit care isi sechestreaza locuitorii, ii impiedica sa comunice. Nu e de mirare ca intr-un astfel de spatiu exista multe superstitii si habotnicie. Doar aurora boreala metamorfozeaza decorul, ca un semn al sperantei..

Ştiri din .ro
Maestrul Horia Andreescu revine pe scena Filarmonicii Sibiu

Cum și de unde începe o colecție de artă

Aventuri subacvatice în premieră la Teatrul „Gong” din Sibiu

Creative Night Talks – ediția Cultura Națională va avea loc online, pe 21 ianuarie
Triplă premieră: Gabriel Bebeșelea, dirijor principal, și Daniel Ciobanu, artist în rezidență, inaugurează printr-un concert live excepțional noul pian al Filarmonicii „George Enescu”

Program special de Ziua Unirii Principatelor Române, la Casa Artelor "Dinu Lipatti"
Trei autoare pe care să le citești dacă vrei să descoperi romanele de dragoste
Prietenul… o carte despre iubirea cu un terorist
Bach, inteligență artificială și baroc SF în noul video semnat Daniel Dorobanțu

Cele mai așteptate 10 cărți în 2021 de la Editura Litera
Ultimul interviu cu Ruxandra Garofeanu

Curtea Veche Publishing: cei mai citiți autori în 2020

Cele mai vândute și cele mai furate cărți din rețeaua CLB în 2020
Jim Carrey a împlinit 59 de ani
A fost ziua lui Eminescu. Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie 2021
