Cu această lectură-eveniment, care va fi difuzată curând în foileton, on-air și online, postul de radio național lansează o nouă provocare pentru cititori și autori deopotrivă: aceea de a asculta cărți importante și a le cunoaște altfel, pentru că lectura autorului relevă întotdeauna noi și noi nuanțe, accente și sentimente, care pot să nu fie sesizate de cititor la simpla lectură pe hârtie. Vor urma alte importante romane contemporane, transpuse în întregime radiofonic, cu vocile autorilor lor.
În această perioadă, Gabriela Adameșteanu realizează înregistrările în studioul Radio România Cultural, urmând ca, la finalizarea acestora, să fie comunicate datele exacte de difuzare. Autoarea a primit cu emoție această invitație:
„Am fost foarte bucuroasă, pe de o parte, pentru că chiar dacă eu am beneficiat de magistralul spectacol făcut de Cătălina Buzoianu și de o pleiadă de actori extraordinari, totuși textul este altceva. Și, dacă nu ar fi fost Cătălina cu scenariul ei care a prins toate punctele nodale ale cărții, aș fi fost foarte reticentă, fiindcă, teoretic, aveam ideea sau prejudecata, nu știu, că un scriitor nu trebuie să-și lase textul masacrat de un spectacol. Deci m-am bucurat foarte mult că va fi textul meu integral, dar, odată cu bucuria, am simțit și o foarte mare îndoială că el va rezista la lectură’’, a spus Gabriela Adameșteanu.
Despre „Dimineață pierdută”, prima carte care va fi difuzată în întregime, Monica Lovinescu spunea că este „un Război fără pace al românilor”. Acoperind 100 de ani de istorie, romanul a fascinat deopotrivă generații de cititori români și străini, fiind tradus în mai multe limbi, inclusiv la prestigioasa editură franceză Gallimard.
Romanul a fost dramatizat și pus în scenă de Cătălina Buzoianu, la Teatrul Bulandra (decembrie 1986), într-un spectacol devenit clasic, cu Tamara Buciuceanu, Gina Patrichi, Victor Rebengiuc, Rodica Tapalagă, Irina Petrescu, Marcel Iureș ș.a.
„Lectura este ca un supliment natural pe care românii și-l pot prescrie singuri, având convingerea efectelor benefice. Suntem încântați că doamna Gabriela Adameșteanu a acceptat să citească integral pentru publicul nostru «Dimineață pierdută», un roman de referință al literaturii noastre contemporane. Ascultătorii Radio Romania Cultural vor avea plăcerea de a urmări în foileton și on demand, atunci când vor dori, o carte esențială, în lectura autoarei sale, o scriitoare a cărei forță și sensibilitate sunt imposibil de măsurat.”, spune Radu Croitoru, manager RRC.
În luna martie a anului 2024, la Gala Premiilor Radio Romania Cultural, în cadrul unei ceremonii desfășurată la Teatrul Odeon, Gabriela Adameșteanu a primit, în ovațiile publicului, Premiul de Excelență.
„Gabriela Adameșteanu este creatoarea unui univers ficțional complex, locuit de personaje memorabile, cum e celebra Vica Delcă, din «Dimineață pierdută», sau Letiția Branea, al cărei destin este urmărit în mai multe romane. Un auz extrem de sensibil la limbaj și o privire capabilă să atragă în narațiune detalii semnificative pentru construcția atmosferei se împletesc cu observația psihologică rafinată și capacitatea de a construi structuri narative solide, calități care au impus-o pe Gabriela Adameșteanu, încă de la primele cărți, drept una dintre autoarele noastre cele mai importante. Citită și recitită azi, de generații diferite de cititori, tradusă în peste 15 limbi, literatura ei trece cu brio proba timpului și îi asigură autoarei locul printre prozatorii noștri canonici.”, s-a spus în motivația premiului.
Reacțiile emoționante primite de la ascultători după decernarea acestui premiu au determinat echipa Radio România Cultural să ia decizia de a începe aceste lecturi-eveniment cu o carte a Gabrielei Adameșteanu.