x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Găsește puterea să mergi mai departe de Agnès Martin-Lugand, la Editura Trei

Găsește puterea să mergi mai departe de Agnès Martin-Lugand, la Editura Trei

de Magdalena Popa Buluc    |    04 Noi 2020   •   17:31
Găsește puterea să mergi mai departe de Agnès Martin-Lugand, la Editura Trei

Găsește puterea de a merge mai departe, cel de-al optulea roman scris de Agnès Martin-Lugand, este despre reziliență sau capacitatea de a-ți relua viața după o tragedie. Autoarea franceză ne prezintă parcursul personajelor principale – Ava și Xavier –, dar și a celorlalte personaje secundare, pentru a “găsi puterea de a merge mai departe”, de a continua, de a depăși, de a se reintegra. Transformările și încercările au loc atât pe un drum individual, cât și pe cel colectiv.

"Viața noastră era iremediabil distrusă? N-o să mai fie niciodată ca înainte? Stranie ideea aceasta de înainte și după. Simțeam că suntem pe cale să pierdem ceva esențial. N-aveam niciun plan de viitor. Nicio speranță. Nimic. Pustiu. O umbră plana deasupra vieții noastre. Și mi-era frică. Dar trebuia să canalizez această frică, să o înăbuș, să o alung, să nu o las să mă devoreze. O singură clipă poate distruge o viață întreagă?” - acestea sunt întrebările la care încearcă să răspundă Ava, eroina romanului.

„Povestea Avei și a lui Xavier mi-a venit fiindcă am vrut să vorbesc de ce simte soțul sau soția când celălalt are un accident sau o problemă medicală. Se vorbește des de bolnav sau de victima unui accident, dar rareori de partener, de încercarea sa de a proteja familia, copiii, cuplul sau de îndoielile sale. Romanul s-a născut din dorința de a mă pune în pielea celuilalt și de a vedea cum suportă prăbușirea soțului/soției după accident sau boală”, a declarat Agnès Martin-Lugand.

După ce a profesat ca psiholog timp de șase ani, Agnès Martin-Lugand s-a dedicat scrisului, publicându-și primul roman, Oamenii fericiți citesc și beau cafea, în regim propriu, pe platforma Kindle Amazon, în decembrie 2012. Remarcată rapid de bloggerii atenți la mediul literar virtual, a trezit interesul Editurii Michel Lafon, care i-a propus debutul în lumea editorială tradițională. Astfel, romanul său a cunoscut un succes uriaș nu doar în Franţa, ci în întreaga lume, drepturile de ecranizare fiind achiziționate de o casă de producție de la Hollywood.

Agnès Martin-Lugand se numără printre primii zece cei mai de succes autori francezi: cărțile ei s-au vândut în peste 3 milioane de exemplare în întreaga lume și au fost traduse în 35 de limbi.

La Editura Trei, de aceeași autoare, au apărut: Oamenii fericiți citesc și beau cafea, Viața e ușoară, nu-ți face griji, Îmi pare rău, sunt așteptată…, Fericirea îmi scapă printre degete, Încă aud muzica noastră în gând, Lumina unui nou început şi Ceea ce nu poate fi ascuns.

×
Subiecte în articol: Agnès Martin-Lugand