Bucătăria s-a născut la sat
Astăzi, 3 iulie, va avea loc lansarea unei mici cărți de rețete din Transilvania Bucate de prin sate în Șura Albă de la Viscri 32 în deschiderea festivalului de gastronomie la sat Imbold Nativ.
Cărticica adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este doar hrană, ci și ritual, că gătitul ar trebui mereu precedat de buna intenție a folosirii ingredientelor. Bucuria mâncatului și respectul pentru fiecare îmbucătură sunt date de echilibrul datorat naturii și atenției pentru redescoperirea ingredientelor simple, locale.
Secretele gastronomiei transilvănene au fost tipărite într-o cărticică de bucate reinterpretate de Oana Irina Coantă - Slow Food Țara Bârsei / Bistro de l 'Arte, Mara Oană - Viscri 32 – Blue House and White Barn Restaurant, Chef Melinda Teohari, Mama Gerda - Viscri 22, Tanti Vio - Viscri 125, chef Horia Șimon - Clubul Gastronomic Transilvan, chef Ioan Bebeșelea - Slow Food Sibiu, chef Daniel Joa - Slow Food Sibiu, Chef Mihai Toader – Fragmente, 2 Women Chefs – proiect culinar feminin.
Cărticica „Bucate de prin sate” descoperă, susține, documentează și reinterpretează rețete vechi și promovează restaurante și bucătari responsabili, care respectă principiile Slow Food: sănătos, curat, corect. Câteva dintre secretele gastronomiei transilvănene vor fi descoperite în bucătărie la prepararea a 24 de rețete printre care: Întinsură din zer, caș și burduf cu pită de mălai (Oana Irina Coantă), Cartofii ciobanului răzăliți cu cârnați de casă copți (Mara-Elena Oană) sau Ciorbă săsească de mere (Mama Gerda).
„Bucate de prin sate” a fost ilustrată de artistul Andrei Argaetic și conține referințe despre plante arhaice, folosite în trecut în gastronomia transilvăneană - un material semnat de Mona Petre de la Ierburi Uitate.
Festivalul Imbold Nativ este primul demers gastronomic coordonat simultan de Asociația Imbold în patru sate din Transilvania (Viscri, Criț, Meșendorf și Saschiz) și implementat de membrii comunităților locale. Obiectivul principal este descoperirea și promovarea gastronomiei locale ca formă a patrimoniului imaterial, factor de identitate locală și națională și catalizator pentru turismul sustenabil.