x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Jorge Edwards: "Am mai multe proiecte literare decât timp să le duc la sfârşit”

Jorge Edwards: "Am mai multe proiecte literare decât timp să le duc la sfârşit”

de Sebastian S. Eduard    |    05 Apr 2012   •   19:38
Jorge Edwards: "Am mai multe proiecte literare decât timp să le duc la sfârşit”

Joi, Jorge Edwards a venit in Romania pentru lansarea volumului "Originea lumii'. Este a doua carte publicata de Editura Art, dupa "Casa lui Dostoievski' (octombrie 2009).

● Povestea lumii spune povestea unei pasiuni extrem de intense. Detaliile sunt atat de puternice incat se poate foarte usor crede ca ati experimentat aceste sentimente chiar dvs. Orcum, volumul este plin de referinte intertextuale. Cat de mult este un scriitor postmodern produsul lecturilor sale si cat de mult al experienselor traite?

Cred catoate tipurile de scris, postmoderne sau nu, sunt atat produsele lecturilor cat si ale experientelor. Am trait si experiementat aceleasi sentimente cu personajele mele, insa povestea spusa este pura fictiune.

● Daca un scriitor este produsul cartilor citite, iar apoi recitite la anumite intervale, care sunt textele care, mixate, pot genera asupra sa efecte atat de puternice?

Sunt costelatii de texte care au legatura cu scriitorul. Devin parte a vietii sale si parte a obsesiilor lui Intregul univers a fost vazut ca o carte deschisa de multi scriitori si filosofi.

● Care sunt proiectele la care lucrati in acest moment? La ce ar trebui sa se astepte publicul din Romania?

La primul volum din memoriile mele. La un roman de mica intindere despre pictura. Este propria-mi versiune dupa "Le chef d’oeuvre inconnu' a lui Balzac. Un volum despre un romancier care imbatraneste (evident nu este cazul meu).

● Stim cu totii diferentele pe care le presupune o conduita diplomatica fasa de una...poetica. Verbul poetic este mai liber, are mai putine reguli. In care din aceste cazuri va simtiti mai in largul dvs – cand scrieti sau cand va exersati calitatea de diplomat?

Nu sunt un diplomat care din cand in cand mai scrie. Sunt un scriitor care ocazional face o munca diplomatica. Daca intre cele doua ar exista un conflict, cu siguranta ca as alege scrisul.

● Toti scriitori au anumite modele, anumite ritualuri ale procesului de creatie. Care sunt ale dvs.? Folositi computerul sau masina de scris?

Ma trezesc dis-de-dimineata. Imi prepar cafeaua proaspat rasnita si imi deschid calculatorul. De obicei in timpul zilei imi iau notite si deseori le pierd. Imi place atmosfera din casa si de pe strazi inainte de inceperea zilei. Acum scriu in apartamentul meu amplasat in fasa Domului Invalizilor. In urma cu doi ani scriam in fata Dealului Santa Lucia din Santiago, un loc incarcat de amintirile copilariei pentru mine.

● Vi s-a intamplat vreodata sa treceti prin momentul greu al lipsei de inspiratie? Cum ati reactionat si ce sfaturi aveti pentru tinerii scriitori care trec prin astfel de momente?

In urma cu multi ani m-am eliberat de toate indatoririle, am facut o pauza de la munca in diplomatie si mi-am luat o camera pe Bulevardul Monparnasse. Am stat acolo aproximativ sase luni si nu am scris un singur rand. Acum, in schimb am mai multe proiecte literare decat timp sa le duc la sfarsit.

● Carte tiparita vs e-book. Umberto Eco nu crede ca printul va deveni un lucru al trecutului, in timp ce scriitorii tineri mizeaza pe formatul electronic. Unde va situati in aceasta dezbatere?

Cartea tiparita va continua sa fie un obiect al dorintei. Dar numai pentru aceia pe care Dl. Stendhal ii numea "Cei cativa fericiti'. Nu vorbima aici de anumite clase sociale. Nu are de-a face cu asta. Un lustragiu se poate regasi in multimea celor cativa fericiti in timp ce multi oameni importanti de pe Wall Street – nu.

Scriitor, jurnalist, diplomat - Jorge Edwards este o notorietate in tara sa natala, Chile. A castigat in 1994 Premiul National Chilian pentru Literatura, in 1999 Premiul Cervantes iar mai recent, in 2008, "Premio Iberoamericano Planeta-Casa de America de Narrativa' pentru "Casa lui Dostoievski'. Acesta din urma este considerat si unul dintre cele mai importante premii din punct de vedere financiar, intrucat are o valoare de aproximativ. 200.000 de dolari.

In Romania se afla pentru lansarea volumului "Originea lumii'. Romanul spune povestea lui Patricio Illanes, un medic in varsta care ajungand in apartamentul prietenului sau din Paris, il gaseste pe acesta mort. Care ar putea fi cauza mortii lui Felipe Diaz, un chilian stralucit, angajat politic, dar aventurier, afemeiat si petrecare? Si ce rol are aici Silvia, mult ami tanara sa nevasta? Pornind de la aceasta moarte suspecta si de la o vaga suspiciune, care ia proportii in mintea batranului medic, se tese emotionanta poveste a unei iubiri ascunse si a unei gelozii incontrolabile, desclansandu-se astfel un adevarat demers detectivistic: batranul investigheaza atat viata lui Felipe, cat si pe cea a Silviei, dar si cotloanele neumblate ale sinelui...

×
Subiecte în articol: carte