x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte La Iaşi, Şcoala de bune maniere literare

La Iaşi, Şcoala de bune maniere literare

de Maria Sârbu    |    07 Mar 2013   •   19:16
La Iaşi, Şcoala de bune maniere literare
Un proiect iniţiat de Dan Lungu: cursuri de scriere creativă şi benzi desenate
Vestea că Muzeul Literaturii Române din Iaşi (în colaborare cu revista Zona Literară) doreşte să pună pe picioare “o cu totul altfel de şcoală” şi anume Şcoala de bune maniere literare s-a răspândit repede. Mai ales că “profesorii” invitaţi să susţină cursuri “interesante” conform unui “program flexibil” au ce spune auditorilor: Emil Brumaru (poezie), Viorel Ilişoi (reportaj), Oltiţa Cîntec (textul dramatic), Dan Doboş (SF şi Fantasy), Lucian Dan Teodorovici (scenariu de film) şi JUP – Lucian Amarii (benzi desenate). Fiecare va susţine şase cursuri (de două ore şi jumătate), la care doritorii îşi vor putea “descoperi şi şlefui talentul”. Profesorii sunt profesionişti de primă mână. Înscrierile au şi început, iar cursurile se ţin în lunile aprilie şi mai. Un loc la Şcoala de bune maniere, la unul dintre domeniile enumerate, poate fi obţinut cu 350 de lei (pentru cei care sunt angajaţi) sau 250 de lei (pentru elevi/studenţi). Organizatorii anunţă însă că există câte un loc gratuit la fiecare dintre secţiuni, cu o condiţie: “Portofoliul de lucrări personale să convingă titularul cursului”.

A iniţiat proiectul scriitorul Dan Lungu, directorul Muzeului Literaturii Române din Iaşi, coordonându-l alături de Cătălin-Mihai Ştefan. Dan Lungu a spus pentru Jurnalul Naţional că i-a venit ideea iniţierii şcolii pornind de la o experienţă personală. A văzut acest model de scriere creativă în Franţa, Italia, Statele Unite. În decembrie anul trecut el a anunţat, împreună cu asociaţia Urbik, primul program de cursuri de scriere creativă pe proză în Iaşi, care a demarat în ianuarie 2013. Acum mai are două cursuri. 12 persoane au fost înscrise în program, plătind taxă. Acea taxă era mult mai mare decât cea stabilită pentru cursurile din aprilie-mai. Şi totuşi au venit nu numai din Iaşi, ci şi de la Bucureşti, de la Bacău.

“Atunci m-am gândit că e un potenţial foarte mare pe cursuri de scriere creativă. În momentul în care am devenit director la Muzeul Literaturii Române din Iaşi, acum o lună, mi-am zis că, dacă cererea e atât de mare, să încerc să organizez aici cursuri, pornind de la experienţa mea pe care o am cu acest curs de proză. Am ales domeniile în funcţie de persoanele pe care le cunosc”, a afirmat Dan Lungu.

Numărul de locuri este limitat, în funcţie de opţiunile fiecărui “profesor”. Nu există însă limită de vârstă strictă, dar se doreşte ca elevii cei mai mici să fie în clasa a VIII-a. Doar la Benzi desenate pot fi şi elevi din clasele a VI-a şi a VII-a. La textul dramatic, SF şi Fantasy să fie admişi de la clasa a IX-a în sus. S-au adresat deja primii care doresc să participe la cursuri. A venit, de exemplu,  o avocată, care vrea la cursurile lui Emil Brumaru. A venit o mamă care vrea să-i facă un cadou fiicei sale din clasa a VIII-a un curs la Benzi desenate. Cursurile se vor ţine, în general, la Casa Pogor, dar şi în alte muzee.

Şcoala de bune maniere literare este ceva necesar şi frumos. Ca să ţi-o imaginezi redăm descrierea organizatorilor: Emil Brumaru te va stimula să te exprimi şi să te joci la “cursul” de poezie; vei afla din secretele reportajului şi din subtilităţile stilului jurnalistic de la Viorel Ilişoi; Oltiţa Cîntec te va familiariza cu textul dramatic; cu Dan Doboş vei ajunge în lumea Science Fiction şi Fantasy; Lucian Dan Teodorovici te va convinge că propria ta viaţă bate filmul, la întâlniri despre scenariul de film, iar JUP (Lucian Amarii) te va introduce în lumea fascinantă a benzilor desenate.

×
Subiecte în articol: brumaru