x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Lansare - Carte rara! Carte de colectie!

Lansare - Carte rara! Carte de colectie!

de Monica Andronescu    |    28 Noi 2005   •   00:00
Lansare - Carte rara! Carte de colectie!

Sambata, la Targul Gaudeamus, s-a lansat "Carticica folositoare", editie bibliofila, retiparita dupa 200 de ani. Un produs al Jurnalului National.

Sambata, 26 noiembrie 2005, in cadrul celei de-a XII-a editii a Targului International "Gaudeamus - Carte de Invatatura", a avut loc un eveniment cu totul aparte. Lansarea in editie bibliofila a uneia dintre cele mai vechi carti de "economie domestica" tiparite pe teritoriul tarilor romanesti.

Aparut sub egida cotidianului Jurnalul National, volumul "Carticica folositoare" reprezinta o adevarata provocare pentru cei pasionati de carte veche si nu numai. Iesind pentru prima data de sub tipar la anul de gratie 1806, intr-o perioada in care cartea religioasa continua sa aiba prioritate in tiparnitele romanesti, si scoasa apoi intr-o a doua editie in anul 1825, cu mentiunea pe pagina de titlu "De folos nu mic s-au socotit a sa da si de a doua oara in tipariu 1825, Cu toata cheltuiala Dumisale Hristea Teodor", "Carticica folositoare" reprezinta pentru cititorul de astazi o pagina vie din istoria mentalitatilor.

PERSONALITATI. La eveniment au participat personalitati ale vietii culturale si literare, ca si nenumarati iubitori de carte. Simona Lazar, editor al suplimentului Jurnalul de bucatarie al Jurnalului National, care semneaza "Cuvantul inainte" al cartii, a vorbit despre conditiile cu totul deosebite in care a fost adusa din nou la lumina aceasta prima lucrare de "iconomia casii", intr-un ritm extrem de alert, in aproximativ o luna si jumatate. Si, dupa cum a tinut sa mentioneze, lucrul acesta n-ar fi fost posibil fara colaborarea extraordinara a Annei Borca, specialistul care s-a ocupat de transliterarea cartii, editia de fata avand la baza primele doua editii, amandoua scrise in caracter chirilic, cea din 1806 si cea din 1825, ambele aflate la Sectia Manuscrise si Carte romaneasca veche a Bibliotecii Academiei Romane.

SENSIBILITATI. Invitat de onoare la lansarea volumului, Dan Erceanu, directorul Bibliotecii Nationale, afirma ca e vorba despre o carte "placuta la atingere", o carte scoasa in conditii grafice cu totul deosebite, tiparita pe hartie chamoix cu o cerneala speciala, un fel de sepia, o carte care se adreseaza deopotriva simtului tactil si intelectului. Si, am adauga noi, sensibilitatii cititorului de secol XXI, dispus sa o citeasca intr-o cu totul alta cheie... Creata din ratiuni practice, s-a transformat cu timpul in document, iar astazi a devenit opera de arta.
INTERES. "Carticica folositoare", rasfoita de bibliofili

DOCUMENTARE. Dincolo de sfaturile practice pe care le ofera, gastronomice si nu numai, dintre care unele pot fi urmate si azi, iar altele nu pot sa nu starneasca zambetul cititorului contemporan, volumul de fata reprezinta mai mult decat o sursa de documentare, un drum spre inima unei epoci. Intru exemplificare: "Pentru copil cand este slab si nu sa ingrasa" - "Sa iai o burta de vaca cu baliga cum o scoate din vaca si sa pui copilul inlauntru. Si asa sa faci de vreo cateva ori. Si atunci copilul trebuie sa se ingrase". Sau "Lapte dulce, vara pentru trebuinta, sa nu sa acreasca" - "Cum il vei mulge, laptele cald fiind, sa arunci inlauntru o foaie de bosuioc si va sadea laptele multa vreme si nu sa va acri".

TRADUCATOR. Sa recitim asadar cuvintele cu care Gavriil Vinetchi, Avgi Basa, traducatorul, la anul 1806, al primei editii din limba poloneza, isi intampina cititorii si pe domnitorul Constantin Alexandru Ipsilanti: "... Iata ca ma arat catre Maria Ta cu aceasta carticica, la catatimea ei mica, dar intru numire si intru folosul cel de obste mare, fiindca cuprinde intru dansa multe folosuri ale oamenilor si ale dobitoacelor".

Nu e cazul sa ne mai intrebam ce interes ar putea starni astazi o astfel de aparitie editoriala, caci, pe langa valoarea documentara, cartea este una dintre acele "delicatese" care deschid apetitul pentru un alt fel de lectura.

FOLOSURI
"... Iata ca ma arat catre Maria Ta cu aceasta carticica, la catatimea ei mica, dar intru numire si intru folosul cel de obste mare, fiindca cuprinde intru dansa multe folosuri ale oamenilor si ale dobitoacelor"
Gavriil Vinetchi
traducatorul volumului la anul 1806

ACHIZITIE
Pretul acestei carti este de 50 RON * (500.000 lei).
Puteti comanda prin telefon aceasta carte speciala cu tiraj limitat si inseriata de la 1 la 1.000. Sunati la 021-318.20.28, numar de telefon cu tarif normal, intre orele 09:00 - 16:00, lasati datele de contact (nume, prenume, adresa si cod postal) si puteti fi printre cei 1.000 de posesori ai acestei carti.
* Plata se face in sistem ramburs; pretul de 50 RON (500.000 lei) nu include taxele postale.
×
Subiecte în articol: arte carte intru