x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Lansare de carte: Autobiografia - Saramago, personaj într-un roman semnat de „urmașul” său literar, José Luís Peixoto

Lansare de carte: Autobiografia - Saramago, personaj într-un roman semnat de „urmașul” său literar, José Luís Peixoto

de Magdalena Popa Buluc    |    06 Oct 2020   •   14:39
Lansare de carte: Autobiografia - Saramago, personaj într-un roman semnat de „urmașul” său literar, José Luís Peixoto

Săptămâna aceasta, joi, 8 octombrie, începând cu ora 17.00, la librăria Cărturești Carusel, cu transmitere live pe Facebook, are loc lansarea romanului Autobiografia, de José Luís Peixoto, unul dintre cei mai importanți scriitori portughezi contemporani, considerat de criticii literari drept „noul Saramago”. Cartea este inspirată din relația autorului cu laureatul Nobelului literar, José Saramago, și a fost publicată la 10 ani de la dispariția acestuia. Ediția în limba română apare în colecția Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M, cea mai nouă colecție dedicată traducerilor din literatura universală de pe piața de carte din România.

Romanul Autobiografia împletește realitatea cu ficțiunea într-un joc al oglinzilor ce pune față-n față doi mari scriitori: pe laureatul Nobelului literar José Saramago și pe José Luís Peixoto. Dialogul invitaților din 8 octombrie – scriitorii Cezar Paul-Bădescu și Filip Florian, alături de Simina Popa, traducătoarea cărții –, moderat de Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecției Anansi.World Fiction – pornește tocmai de la această provocare: aceea a relației dintre mentor și discipol.

Evenimentul va avea loc pe paginile de Facebook Anansi. World Fiction și Librăria Cărturești Carusel.

Numele autorului portughez José Luís Peixoto este legat de cel al celui mai cunoscut și citit compatriot al său, scriitorul José Saramago. Nu doar că Saramago i-a fost mentor, dar faptul că, în 2001, primul său roman a fost recompensat cu premiul care poartă numele marelui scriitor avea să-i schimbe total destinul.

„Viața mea s-a schimbat radical după ce l-am cunoscut pe José Saramago”, declara José Luís Peixoto într-un interviu pentru El Cultural. „E foarte greu să-mi imaginez povestea vieții mele în afara prezenței lui. Romanul aceasta este dovada recunoștinței pe care i-o port. În același timp, este o reflecție asupra influenței literare, asupra paternității, o temă foarte prezentă în cărțile mele. Și, bineînțeles, asupra scrisului. Scrisul este viața.”

José Luís Peixoto s-a născut în 1974, într-un sat din sudul Portugaliei, în regiunea numită Alentejo. Este licențiat în limbi și literaturi germanice al Universidade Nova de Lisboa. Înainte de a se dedica scrisului, a predat timp de un an.


Acum, la aproape douăzeci de ani de la debut, José Luís Peixoto își dedică în întregime timpul literaturii. A publicat șaisprezece romane, cărți de poezie și de călătorie și este mai mereu în alt colț al lumii pe urma cărților sale sau pentru a-și scrie articolele de travel. În 2003, într-un proiect fără precedent, Peixoto și-a unit forțele cu membrii formației Moonspell, lansând, în același timp, un album și un mic roman fantastic.


Peixoto are un succes considerabil peste hotare: cărțile sale sunt traduse în peste 30 de limbi, unele titluri având și peste 20 de ediţii, iar un prim tiraj atingând cifra de 30.000 de exemplare.
Autobiografia este cel mai recent roman al său, o poveste în care granițele dintre ficțiune și autobiografie se diluează până la dispariție. José Luís Peixoto explorează în acest joc de oglinzi absolut unic creația literară și frontiera translucidă dintre viață și literatură. În același timp, își sondează propriile obsesii într-o proză plină de detalii și de lirism, ce a marcat literatura contemporană portugheză.


Cel mai recent premiu cu care a fost recompensat vine din Brazilia: Oceanos – Prêmio de Literatura em Língua Portuguesa, cea mai importantă distincţie pentru literatura de limbă portugheză, similar prestigiosului Man Booker Prize.

 

 

×