x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Lecturi anticaniculă. Răcoriți-vă cu o istorie a românilor scrisă la zece mâini!

Lecturi anticaniculă. Răcoriți-vă cu o istorie a românilor scrisă la zece mâini!

de Florian Saiu    |    03 Aug 2023   •   06:20
Lecturi anticaniculă. Răcoriți-vă cu o istorie a românilor scrisă la zece mâini!

11 cărți-spriț de vară Romane cu intrigi culturale, cercetări științifice, o mână de proze dostoievskiene de tinerețe (bijuterii rare!), jurnalul lui Ciprian Porumbescu dintr-un Cernăuți imperial, un studiu ce vizează legătura dintre creier și muzică, până și o istorie a delirului - acestea sunt cărțile-șpriț de vară pe care vi le recomand din inimă întru destuparea minților.

1. Focul grecesc, de Leonid Iuzefovici

Editura Litera, 2023

În anii 1820, cei care erau de partea grecilor răsculați împotriva stăpânirii otomane se numeau „filoeleni”. Filoelen se consideră și eroul principal al romanului Focul grecesc, subcăpitanul în retragere Grigori Mosțepanov, un rebel el însuși, hotărât să dea în vileag abuzurile de la fabrica metalurgică din Nijni Taghil, oraș din Ural. Mosțepanov încearcă în același timp să propună țarului Alexandru I un instrument secret care ar contribui la victoria grecilor asupra turcilor, dar demersurile lui rămân fără rezultat și el însuși e cât pe ce să fie surghiunit în Siberia. Scăpând printr-o întâmplare, Mosțepanov ajunge în Grecia și se alătură unui batalion de filoeleni, urmând să joace - din nou, mai degrabă accidental - un rol important în desfășurarea Războiului de Independență al grecilor. Spiritual, ironic, captivant, pe alocuri aforistic sau profund poetic, Focul grecesc este un roman-puzzle neobișnuit și un tur de forță stilistic care i-a adus autorului, în 2021, cel de-al treilea premiu Bolșaia kniga.

2. Istoria ilustrată a Transilvaniei, de Ioan-Aurel Pop și Ioan Bolovan

Litera, 2023

„O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii evoluții, care au fost, de-a lungul timpului, locuitorii acestor meleaguri, ce structuri instituționale au întemeiat ei, în ce formațiuni politice s-au integrat cu voie ori au fost integrați fără voie, cum a fost traiul laolaltă al grupurilor etnice și ce realizări au avut fiecare separat și împreună. Este evident că cea mai importantă chestiune implicată în carte pentru Epoca Modernă se referă la explicarea, pe baza izvoarelor, a apartenenței Transilvaniei la România” - Ioan-Aurel Pop & Ioan Bolovan

3. Un cititor în Pădurea din Oglindă, de Alberto Manguel

Editura Trei, 2023

Împărtășindu-ne experiențele sale de cititor, cu un stil care se remarcă prin umor fin și erudiție, Alberto Manguel susține în această excelentă culegere de eseuri că lectura, în sensul său cel mai larg, definește specia noastră.

Alberto Manguel (născut în 1948 la Buenos Aires) este un scriitor, traducător și editor argentinian. La 16 ani, în timp ce lucra la Librăria Pygmalion din Buenos Aires, l-a cunoscut pe Jorge Luis Borges, cu care a legat o prietenie aparte, citindu-i vreme de patru ani (Borges era deja orb). 

4. Ciprian Porumbescu - Jurnal 1879. Cernăuți-Stupca

Editura Corint, 2023

Deși conceput pentru uz propriu, ca sprijin mnemonic pentru momente ale cotidianului, uneori simple înșiruiri de nume și locuri, Jurnalul captează pulsul Cernăuțiului cu evenimentele lui publice și private în impresii personale de o cuceritoare prospețime. Ciprian Porumbescu consemnează sărbători religioase și laice, cortegii, concerte, banchete, chefuri și sindrofii, parade, spectacole, coregrafii ale puterii imperiale… O frescă vie! 

5. Istoria României, de Mihai Bărbulescu, Dennis Deletant, Keith Hitchins, Șerban Papacostea, Pompiliu Teodor

Editura Corint, 2023 

Istoria României își propune să înfățișeze trecutul poporului român și al spațiului istoric românesc, în toată complexitatea sa, în interacțiunea permanentă dintre români și ceilalți locuitori ai acestui teritoriu și în contextul creat de realitățile internaționale care au constituit cadrul geopolitic al istoriei românești. Spațiul cel mai larg, raportat la segmentul cronologic tratat, a fost rezervat ultimelor două secole, din vremea constituirii națiunii române până la sfârșitul totalitarismului. Doi istorici străini, unul american, celălalt englez, cunoscuți pentru contribuțiile lor științifice, au acceptat să-și asume redactarea capitolelor privitoare la acest interval. La competența lor profesională recunoscută se adaugă avantajul de a nu fi implicați în viziunile partizane dezvoltate inevitabil din realități care nu și-au pierdut încă actualitatea.

6. Micul erou și alte proze de tinerețe, de F.M. Dostoievski

Polirom, 2023

Adevărate bijuterii literare, cele şase proze selectate dintre scrierile de tinereţe ale lui Dostoievski dezvăluie, cum spune chiar autorul, „faţete ale personalităţii şi egoismului omului”, încercând să arate „că printre noi e mai multă ambiţie decât demnitate umană autentică”. În căutarea misterului din om, scriitorul se cufundă în lumea funcţionarilor mărunţi pentru a-i zugrăvi pe păcătosul avar într-o lumină oarecum mistică, pe sfântul nebun frânt din cauza trăirii prea intense a unei fericiri reale şi pe şarlatanul păcălit de un şarlatan şi mai ticălos decât el. Într-o altă povestire cu accente de vodevil îl întâlnim pe bărbatul gelos într-o adevărată comedie a erorilor, după care autorul ne invită la o petrecere de Crăciun şi o nuntă pentru a urmări soarta copilei folosite ca mijloc de îmbogăţire de un arivist josnic. Inocenţa şi altruismul cavaleresc ale primei iubiri se împletesc, în proza care încheie volumul, cu intuirea de către naratorul-copil a dezacordului dintre el însuşi şi lumea falsă ce îl înconjoară. 

7. Umbra vântului, de Carlos Ruiz Zafón

Polirom, 2023

Ne aflăm în Barcelona anului 1945. Într-o dimineaţă ceţoasă, domnul Sempere, proprietarul unui anticariat din inima oraşului vechi, îşi duce fiul, Daniel, la Cimitirul Cărţilor Uitate, o clădire impunătoare, veche şi sumbră, plină de volume ale unor autori necunoscuţi sau uitaţi, cărţi aduse de oameni care au vrut să le salveze de la părăsire, indiferenţă sau de la dispariţie. Potrivit tradiţiei, cine intră acolo prima oară trebuie să adopte o carte. Dintre miile de tomuri, Daniel se simte atras de Umbra vântului de Julián Carax, un roman misterios pe care, ajuns acasă, îl citeşte în aceeaşi noapte dintr-o suflare. În anii următori, Daniel se pomeneşte implicat într-o serie de intrigi şi crime, trecând prin numeroase primejdii pentru a salva cartea de anumite persoane. În acelaşi timp, cercetează amănunţit biografia autorului, cel puţin la fel de enigmatică şi de stranie ca romanele sale. 

8. O istorie a delirului, de Victoria Shepherd

Humanitas, 2023

Regele Carol VI al Franței suferă o cădere nervoasă; după ce își revine, este convins că e făcut din sticlă și că se poate oricând sfărâma în mii și mii de cioburi. După o suită de tragedii personale, doamna M. este sigură că toți cei pe care îi iubește au fost răpiți și înlocuiți cu sosii. James Tilly Matthews, onorabil negustor de ceai și aspirant la un titlu de diplomat, scapă ca prin urechile acului de o execuție, dar ajunge să fie încredințat că o bandă internațională de conspiraționiști a inventat o mașinărie teribilă care fură și modifică gândurile oamenilor. Sunt doar trei dintre protagoniștii acestei istorii a delirului, în care poveștile a zece oameni sunt analizate și explicate dintr-o perspectivă ce îmbină psihologia cu istoria și cu studiile culturale. 

9. Dezinformarea, de Ion Mihai Pacepa și Ronald J. Rychlak

Humanitas, 2023

Ion Mihai Pacepa, cel mai înalt oficial din blocul sovietic care a cerut vreodată azil politic într-o ţară NATO, ia în colimator o țintă uriașă: știința dezinformării, născută și perfecționată în fosta Uniune Sovietică, și astăzi uimitor de influentă. Împreună cu istoricul Ronald Rychlak, Pacepa expune angrenajele unora dintre cele mai puternice campanii de dezinformare lansate de la Kremlin. Cititorul va descoperi răspunsuri la multe întrebări esențiale ale epocii moderne: de ce în ultimii 50 de ani lumea occidentală s-a întors împotriva credinței sale fondatoare, creștinismul? De ce islamul radical, jihadul și terorismul au izbucnit cu atâta forță, după o lungă perioadă de relativă acalmie? De ce s-au înmulțit manifestările de sorginte marxistă în Statele Unite și în zona NATO?

10. Războiul lui Stalin, de Sean McMeekin

Editura Litera, 2023

Până în momentul în care Planul Barbarossa a realizat un adevărat miracol de relații publice, transformându-l într-un aliat al Occidentului, Stalin omorâse milioane de oameni, încălcase orice normă de comportament, invadase la fel de multe țări ca și Hitler și luase cu forța mari teritorii pe care avea să continue să le stăpânească. Într-un sens mai larg, conflictul global a fost alimentat nu doar de agresiunea germană și japoneză, ci și de mașinațiunile lui Stalin, orchestrate pentru a provoca războaie de uzură între puterile capitaliste în Europa și în Asia. Războiul lui Stalin dezvăluie și detalii șocante ale modului în care guvernul SUA (în detrimentul propriu și al aliaților săi) a alimentat mașina de război a lui Stalin, aprobând necondiționat orice solicitare sovietică.

11. Creierul nostru muzical, de Daniel J. Levitin

Editura Litera, 2022

Foarte bine documentată și scrisă într-un limbaj accesibil, cartea lui Levitin este un omagiu adus frumuseții muzicii în toate formele ei, de la ritmurile tribale până la rock și hip-hop, propunându-și să elucideze modul în care datele noastre biologice se îmbină cu educația pentru a da naștere experienței muzicale.

×
Subiecte în articol: lecturi anticanicula