A venit vacanţa de vară, perioada preferată a copiilor. Chiar dacă cei mici au mai mult timp liber şi chef de joacă, ar fi indicat să nu renunţaţi la ritualul lecturilor împreună. Cei mici trebuie să primească o poveste în fiecare seară, iar copiii care citesc singuri trebuie învăţaţi să iubească lectura fără să simtă că este o temă obligatorie. Psihologii spun că cei mici copiază comportamentul adultului, aşa că dacă îşi văd părinţii citind, vor dori şi ei să facă acelaşi lucru. Editurile au pregătit cărţi pentru toate grupele de vârste.
Prietenii din grădină fac pajiştea lună - Hans-Christian Schmidt, Frauke Weldin
Începem lista cu o carte pentru copii cu vârtse cuprinse între zero şi 2 ani: Prietenii din grădină fac pajiştea lună. Iepurele Edi, bursucul Max şi rândunica Mia, găsesc o pajişte plină de resturi şi gunoaie. Cei trei prieteni ştiu că natura trebuie îngrijită şi că obiectele stricate pot fi reparate.
Curaj, Ida! - Andrea Reitmeyer
„Curaj, Ida!” este o carte potrivită pentru copiii de peste trei ani. Ida nu are curaj! Copacul este prea înalt, pădurea este prea întunecată și… nu se știe niciodată ce se poate întâmpla. În timp ce frații ei se joacă și descoperă cele mai fascinante locuri, Ida rămâne pe ramura ei. Nu este deloc distractiv, iar ea devine tot mai tristă. Într-o zi, un fluture magic zboară și îi șoptește la ureche un secret. Dintr-odată, Ida prinde curaj. O poveste plină de dragoste, despre încredere, despre forțele care se ascund în noi și care așteaptă să fie descoperite și despre pașii mici care ne ajută să creștem mari și voinici.
Micuţa Alexia şi nu-poţii ei - Adriana Mitu
Dezvoltarea emoțională este un aspect deosebit de important pentru creșterea armonioasă și echilibrată a copiilor iar gestionarea fricilor și încrederea în propriile forțe sunt doi piloni de bază pentru a construi o fundație puternică pe care să se așeze experiențele viitoare. Prin intermediul cărții îi ajutăm pe copii să aibă încredere în ei să încerce să facă lucrurile care li se par a fi dificile. Cartea "Micuța Alexia și nu-poții ei" se adresează temerii de a nu putea face un anumit lucru, care este frecvent întâlnită la copii. Acest nu-pot, care apare în anumite momente, vorbește despre lipsa de încredere în propriile forțe, despre îndoiala de sine, desprese sentimentul de neputință în fața provocărilor ivite. Alexia iși descopera resursele interioare, își consolideaza încrederea în propriile forțe și are curajul să facă lucruri care o sperie. Uneori va reuși, alteori va eșua, important este că va învăța din fiecare experiență și nu se va simți neputincioasă, ci curajoasă și puternică.
Tilda Şoricela - Andreas H. Schmachtl
Indiferent de anotimp, fiecare zi pe Aleea Florilor este o aventură pentru Tilda Șoricela și prietenii ei. Micuța șoricică albă, care locuiește în turnul bisericii, face pregătiri secrete pentru concursul anual de prăjituri, merge la vânătoare de fantome împreună cu Mira și cu ariciul Rupi și are parte de o vizită nocturnă neașteptată. Pătrundeți în lumea fascinantă a Tildei Șoricela ca să descoperiți efectul furtunilor de toamnă și dacă sosește sau nu prima ninsoare în sătucul dintre dealuri. Însă cel mai important este că Tilda Șoricela și prietenii sunt mereu împreună! Aventurile Tildei nu se opresc aici. În volumul doi puteţi descoperi prin ce peripeţii mai trec Tilda Şoricela şi prietenii săi toamna şi iarna. Pătrundeți în lumea fascinantă a Tildei Șoricela ca să descoperiți efectul furtunilor de toamnă și dacă sosește sau nu prima ninsoare în sătucul dintre dealuri. Însă cel mai important este că Tilda Șoricela și prietenii sunt mereu împreună!
Marea mea călătorie în timp - Jó Rivadulla, Pupi Herrera
“Marea mea călătorie în timp” este un roman dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani. În dimineața aniversării sale, Alex primește de la mătușa Ágata un mesaj extrem de misterios, scris cu cerneală invizibilă pe o bucată de hârtie, în care îl roagă să meargă de urgență în laboratorul ei. Venind din partea mătușii, cu siguranță este vorba despre un cadou cât se poate de original. Dar, cu toate acestea, Alex nici nu-și imaginează aventura care-l așteaptă. Însoțește-l pe Alex într-o palpitantă călătorie în timp, alături de personaje extraordinare și de prieteni cu adevărat speciali.
Legenda lui Podkin O Ureche - Kieran Larwood
Deși nu este încă încheiată, Saga celor Cinci Tărâmuri și-a găsit deja locul în raftul clasicilor literaturii fantastice, alături de Stăpânul Inelelor și Harry Potter. În urma extraordinarului succes în rândul cititorilor, editorii au extins seria de la trei la șase volume, iar drepturile de publicare s-au vândut în Germania, Franța, SUA, China, Olanda, Rusia și numeroase alte țări. Harpiile metalice cuceresc colonie după colonie. Iepurii sunt uciși, luați sclavi sau transformați în Hapli – monstruoasele creaturi ale Hapligonului. Podkin e un iepuraș visător și răsfățat. Când Haplii pun stăpânire pe colonia în care trăiește, micuțul reușește printr-o minune să scape, împreună cu sora lui, Paz, și cu frățiorul lor, Puk. Însă Haplii vor neapărat ceva care se află la ei: unul dintre cele Douăsprezece Daruri magice lăsate de Zeiță primelor douăsprezece triburi de iepuri. Așa că cei trei fugari sunt în mare primejdie. Cum o să scape de talazul răului care mătură cele Cinci Tărâmuri? Chiar dacă este ancorată în genul fantastic, Saga celor Cinci Tărâmuri constituie o lecție de viață – sau mai degrabă un ciclu de lecții – pentru micii și marii cititori deopotrivă. Povestea face apel nu doar la sensibilitatea cititorilor, ci și la valorile morale și sociale, invitându-i să reflecteze la consecințele unor acte aparent banale și să facă distincții importante între scopurile pe care și le stabilesc. În același timp, lectura unei povești de acest calibru rămâne o experiență de neuitat, așa cum au mărturisit mulți dintre cititorii ei. Sunt stimulate imaginația și curiozitatea, emoțiile definitorii pentru formarea empatiei, dar și sentimentele care stau la baza oricărei personalități armonioase, cum ar fi iubirea, încrederea în sine, loialitatea și bucuria vieții.
Seria Biroul de Investigaţii Nr. 2 - Jorn Lier Horst
Elvestad este un orășel norvegian cu 937 de locuitori. Doi dintre ei, un băiat, Oliver, și o fată, Tiril, descoperă într-o bună zi că în orașul lor sunt niște contrabandiști. Împreună cu Opti – cățelul lor care are în blană pete de culoare care alcătuiesc cifra opt –, cei doi copii reușesc să-i descopere pe infractori și anunță poliția. Întrucât au trecut prin peripeții prin care trec doar adevărați detectivi, Tiril și Oliver hotărăsc să-și facă propria agenție, în pivnița casei lui Oliver, de pe Strada Brutăriei 2B. Cum Tiril locuiește la 2A, cei doi decid să-și numească agenția Biroul de Investigații Nr. 2. De acum înainte orice hoț care operează în Elvestad trebuie să se teamă de cei doi detectivi! Cititorii pasionați de munca de detectivi au ocazia să participe alături de Tiril și Oliver la rezolvarea unor cazuri: caietele de activități atașate seriei le oferă cititorilor posibilitatea de a participa la rezolvarea enigmelor cu care se confruntă eroii seriei – pot dezlega cifruri alături de ei, pot detecta indicii, pot deduce informații și, bineînțeles, pot stabili pe bază de probe cine este făptașul! Fiecare caiet conține un caz în care cititorul înfruntă alături de eroi peste 30 de probleme care au nevoie de rezolvare.
Scrisoarea pentru rege - Tonke Dragt
O legendă din vremuri străvechi vândută în toată lumea în peste un milion de exemplare! Tiuri, un tânăr de 16 ani, trebuie să-i ducă regelui Unauwen o scrisoare. Calea e lungă și trece peste râuri învolburate și prin păduri pline de pericole, pe lângă castele sinistre și prin cetăți străine. Dușmanii sunt aprigi și pregătiți să ucidă pentru a pune mâna pe scrisoare. Dar în cele mai neașteptate locuri se găsesc și prieteni. Însă Tiuri nu poate avea încredere în nimeni. Trebuie să-și ascundă identitatea. Mai presus de orice, nu poate dezvălui mesajul pe care îl poartă. Ce-o să se întâmple? Cum poate s-o scoată la capăt?
100 de activităţi pentru bunici şi nepoţi - Gilles Diederichs
„100 de activităţi pentru bunici şi nepoţi” este o carte în care veţi găsi idei de a petrece timpul cu nepoţii. Cartea conţine terapie prin artă, jocuri prin cooperare şi învăţare creativă. Activităţile sunt pentru copii cu vârste diferite:
1-3 ani - sprijină creşterea şi deschiderea către lume
4-8 ani - perioada descoperirii şi a socializării
9-12 ani – copiii dezvoltă noi aptitudini
Cum să dezvolţi o memorie de geniu - Dominic O'Brien
Dacă tot este vacanţă, puteţi încerca şi un joc. De 8 ori campion mondial la concursurile de memorare, Dominic O'Brien oferă un sistem complet și interactiv de memorare cu jetoane, o hartă a călătoriei memoriei, precum și o carte introductivă foarte utilă. Antrenează-ți mintea și vezi cum puterea sa de stocare, de memorare și de rememorare se îmbunătățește pe zi ce trece. Jocul este potrivit pentru copiii de peste 7 ani.