Domniile voastre stiau ca, spre finele veacului al XIX-lea, "panglica palariei avea totdeauna nodul pe stanga la domni si pe dreapta la doamne"?
Hai la moda!
Domniile voastre stiau ca, spre finele veacului al XIX-lea, "panglica palariei avea totdeauna nodul pe stanga la domni si pe dreapta la doamne"? Eu habar n-aveam de asa ceva, dupa cum niciodata nu mi-am pus intrebarea de unde vin redingota (riding coat, haina de calarie), sacoul (sack coat, haina sac, fara talie) sau trenciul (trench-coat, mantaua militara din transeele primului razboi mondial). Stiam ca jobenul bucurestean vine de la pravalia de palarii Jobin, dar ignoram senin competitia in domeniul etalarii vestimentare a avutiei dintre boieroaicele moldovence si doamnele valahe: "Boierimea moldava era mai bogata, mai occidentalizata si mai cultivata, implicit mai luxoasa si mai la moda decat cea munteana, mai arhaica si mai orientala aceasta, cu averi mai modeste si o mai slaba influenta apuseana". Stiati ca "distinctia rangurilor boieresti se putea face in functie de blanurile purtate, de forma si dimensiunea islicului, de nuanta giubelei" etc., astfel incat, de la samurul rezervat domnitorului si pana la blana de vulpe a boierilor de rang inferior, se trecea prin blana de cacom (hermina) si cea de sangeap (jder)? V-ati gandit vreodata ce teribila provocare profesionala va fi fost occidentalizarea pentru bietii croitori autohtoni - obligati cam peste noapte sa treaca de la giubele, anterie, contese, benisuri si salvari la surtuce, jiletci, redingote, fracuri si pantaloni stramti - si ce amarnica va fi fost concurenta "meseriasilor pamanteni cu jidovii, pe acest teren al modei"? Dar stiati ca, in materie de lenjerie de corp, la 1890 maioul se numea "indispensabil", iar chilotul - "inexprimabil"? In sfarsit, stiati ca "un factor decisiv pentru generalizarea hainelor nemtesti (adica apusene) l-a avut infiintarea, in 1830, a militiilor pamantene", la directa initiativa a rusilor, care "dupa ocupatiune" au impus uniforma europeana? Peste 600 de pagini, cu zeci de fotografii de epoca (1821-1880), care trec prin istoria modei si a mentalitatilor, prin moda copiilor si a militarilor, prin evolutia formelor de igiena corporala, istoria croitorilor, a modistelor si negustoriei vestimentare din Principate, obiceiurile legate de barba, mustata, marimea, forma si culoarea coafurii s.a.m.d. - cam asa ceva ni se imbie o data cu cartea lui Adrian-Silvan Ionescu, "Moda si societate urbana in Romania epocii moderne", aparuta la Paideia cu prefata lui Paul Cernovodeanu. Un deliciu nu doar pentru paseistii hedonisti ca mine, dar si pentru oamenii seriosi precum istoricii preocupati de rascrucile influentelor franco-anglo-germane in teritoriile romanesti, pentru cei interesati de tensiunile autohtone dintre traditionalism si modernizare, biserica-laicat, Orient-Occident etc.
|
"Toaleta unei femei prudente trebuie sa fie in armonie cu averea si pozitiunea ce ocupa in lume. Prea multa simplitate ar trece in ochii lumii de avaritie si prea mult lux s-ar lua drept vanitate si dezordini in echilibrul afacerilor familiei"
Codul toaletei civile 1870 |
Citește pe Antena3.ro