x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Lecturi la tava / Nazicomunismul egal distrugere

Lecturi la tava / Nazicomunismul egal distrugere

de Dan C.Mihailescu    |    05 Mar 2006   •   00:00
Lecturi la tava / Nazicomunismul egal distrugere

In cartea sa dedicata obsesiei antiamericane, tradusa la Humanitas in 2004, Jean-Francois Revel ajunge, desigur, la acuzatiile vizand bombele de la Hirosima si Nagasaki, statutul de jandarm planetar al SUA etc.

Bine, se intreaba el cu dreptate, dar oare pana la Hirosima, nu Europa a fost continentul care a nascut si dezvoltat pana la sufocare planetara cele doua totalitarisme care au desfigurat secolul XX? Nu sunt bolsevismul si nazismul gemenii euromalefici ai veacului trecut? Nu lumea noua, ci Europa, batranul continent, a facut alchimia demonica prin care Imparatul Verde si Imparatul Rosu si-au impartit lumea cu egala barbarie.

Una dintre cele mai necrutatoare radiografii ale acestei gemelaritati este cartea istoricului german Ernst Nolte, Razboiul civil european. 1917-1945. National-socialism si bolsevism, aparuta in 1887 si tradusa de Irina Cristea in 2005 la Editura Corint cu un cuvant inainte de Florin Constantiniu. In toate bilanturile editoriale am considerat-o fara ezitare drept cea mai importanta aparitie istoriografica pe 2005.

"Rusia sovietica trebuie sa traiasca, chiar daca trebuie sa murim noi"
Heinrich Lersch

De 15 ani, cele mai lucide inteligente de centru, chiar si in Franta coplesita de stangism si antielitism, pledeaza pentru compararea celor doua ideologii utopic-distrugatoare, pentru echivalarea crimelor, a genocidelor, a fortei lor egale de iradiere malefica (v. intre altele, cartile unor Alain Besancon, Francois Furet, Stephane Courtois). Ei bine, odata "stabilita" echivalenta, Ernst Nolte face un pas necesar mai departe si observa, pe baza analizei atent documentate a evolutiei istorice, modul in care nazismul a fost premers, fatalmente provocat, programat si fertilizat de bolsevism, ca si intensitatea cu care fiecare pas, fiecare componenta a anarhismului narodnicist rus de la jumatatea sec. XIX pana la 1905, 1917, 1937, a irigat sindicalismul si national-socialismul german, care avea sa explodeze continental prin Hitler. Cum bine rezuma Florin Constantiniu, cele peste 500 de pagini ale cartii stabilesc un raport de determinare cauzala intre comunism si fascism, intre 1917-1922 (fascismul italian) si 1933 (Hitler cancelar), intre PCUS si NSDAP ca partide de razboi civil, "adica organizatii politice care, ajunse la putere, dezlantuie razboiul impotriva unei parti a populatiei din statul ajuns sub control". Lupta de clasa, la soviete, lupta de rasa, la nazisti. Ce a scandalizat in cazul cartii lui Nolte a fost tocmai revelarea anterioritatii modelului sovietic in raport cu cel nazist: inainte de Auschwitz a fost Gulagul.

Svastika si steaua rosie-n cinci colturi sunt bornele acestui traseu ravasitor care pleaca de la procentul de 20% filosovietici din masa electorala germana de la 1920 ("Rusia sovietica trebuie sa traiasca, chiar daca trebuie sa murim noi", proclama poetul Heinrich Lersch) si se incheie cu vointa egala a ambelor sisteme de a distruge complet o entitate de anvergura planetara: evreii ca popor mondial (la hitlerism), respectiv burghezia capitalista si aristocratia rurala (in stalinism). Complicitatea reciproc avantajoasa a celor doua sisteme depaseste cu mult pactul Hitler-Stalin din august 1939, care a fost numai "parafa suprema", ca sa zic asa. Iar jocul din "azilul de noapte" al istoriei e fara sfarsit.
×
Subiecte în articol: carte