x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Lirica contemporană românească, la Festivalul European de Poezie din Marea Britanie

Lirica contemporană românească, la Festivalul European de Poezie din Marea Britanie

de Magdalena Popa Buluc    |    05 Apr 2019   •   23:09
Lirica contemporană românească, la Festivalul European de Poezie  din Marea Britanie

La finalul acestei săptămâni, la Londra, se dă startul Festivalului European de Poezie, cel mai nou și activ festival de profil din Regatul Unit care, în acest an, va include nouă evenimente ce vor avea loc, între 4 - 15 aprilie, în Londra, Norwich, Manchester și Dublin. România, invitată pentru cel de-al doilea an consecutiv, este reprezentată, cu susținerea ICR Londra, de poeții Cosmin Perța, Robert Gabriel Elekes și Simona Nastac, care se vor alătura celor peste șaptezeci de autori din întreaga lume pentru trei evenimente în Londra și Manchester.

Sâmbătă, 6 aprilie, la cunoscutul centru artistic Rich Mix din estul Londrei, cei trei poeți români vor susține lecturi tandem cu muzicianul francez Yekta, poetul și criticul portughez Ricardo Marques și scriitoarea și criticul ceh Olga Stehlíková, în cadrul evenimentului central al Festivalului - The European Camarade. O zi mai târziu, în data de 7 aprilie, poeții Robert Gabriel Elekes și Cosmin Perța vor susține performance-uri de poezie în cadrul evenimentului Back into the Mouth de la IKLECTIK, spațiu artistic ce promovează arta contemporană experimentală, urmând ca, pe 13 aprilie, poeta Simona Nastac să ia parte la evenimentul The European Camarade de la International Anthony Burgess Foundation din Manchester, unde va susține o lectură tandem cu poetul britanic Scott Thurston.

Cosmin Perța, poet, prozator și eseist, a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Și-a continuat studiile la Universitatea din București, obținând o diplomă de masterat în literatura contemporană și titlul de doctor în litere cu o teză despre fantastic în literatura est-europeană. A publicat șase cărți de poezie, două de povestiri, două romane, o monografie, un studiu și o piesă de teatru. Poemele sale sunt traduse în 11 limbi. În presa românească și în cea straină există peste 200 de cronici, recenzii și referințe la opera sa.

Robert Gabriel Elekes a absolvit Facultatea de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov, după care a urmat studii masterale de Limba şi Literatura Germană și un doctorat în Filologie, având ca temă opera scriitorilor germani din România anilor ‘70 - ‘80. Poet, performer și cadru universitar, a debutat cu volumul de poezie „aici îmi iau dinții-n spinare și adio” (2015), pentru care a primit Premiul pentru debut la cea de-a 14-a ediție a Zilelor „Iustin Panța” de la Sibiu și Premiul Național „Mihai Eminescu” pentru debut.

Simona Nastac este curator, critic de artă și poet. A studiat Istoria și Teoria Artei la București și are un Master în Creative Curating Contemporary Art la Goldsmiths University, Londra. A curatoriat expoziții și evenimente la Londra, Seul, Praga, Sankt Petersburg, Shanghai, Cluj și București și a publicat articole de specialitate în presa românească și internațională. Între iunie 2006 – decembrie 2013 a coordonat programele de arte vizuale, rezidență, literatură, arhitectură și design la ICR Londra. În 2017 a câștigat premiul de debut în poezie „Alexandru Mușina - Regele dimineții” și a publicat volumul „Culoarea deprimantă a mierii” la editura Tracus Arte, București. A susținut lecturi publice la Poeți la Meru (Iași), Tranzit Iași, Tramvaiul 26 (București), Tipografia (Brașov) și Rich Mix (Londra).

Festivalul European de Poezie (European Poetry Festival) celebrează tradiția și spiritul avangardei literare și artistice europene, care au marcat poezia secolului 21 în Marea Britanie și pe continent. Festivalul are ca scop nu doar promovarea experimentului și inovației în poezia contemporană, dar și crearea unei comunități transnaționale de poeți de pe întregul continent, care să genereze noi colaborări și audiențe pentru o pluralitate de forme poetice.

×