x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Miercuri, 11 aprilie, Jurnalul îți oferă o carte despre vocea-fenomen a României: ”Maria Tănase - Agentul secret care a pozat nud!”

Miercuri, 11 aprilie, Jurnalul îți oferă o carte despre vocea-fenomen a României: ”Maria Tănase - Agentul secret care a pozat nud!”

10 Apr 2018   •   20:24
Miercuri, 11 aprilie, Jurnalul îți oferă o carte despre vocea-fenomen a României: ”Maria Tănase - Agentul secret care a pozat nud!”

Biografia celei mai importante voci din istoria cântecului românesc oferă, încă, destule surprize și lasă loc pentru multe revelații... Fata din mahalaua Cărămidari nu a apucat să facă decât vreo trei clase primare, s-a angajat la primul fast-food bucureștean, a fost eliminată în semifinale la Miss România pentru că avea picioare prea groase(!), a pozat pentru un incredibil pictorial nud (pretext pentru legionari ca s-o interzică), a avut relații cu agenți secreți străini și a fost ea însăși agent secret, a avut o legătură furtunoasă cu Brâncuși (care a alungat-o fără menajamente!), a contractat o căsătorie formală, întreținându-și bărbatul care-i tolera aventurile, a beneficiat de favorurile lui Gheorghiu-Dej, care i-a dăruit o casă, și a fost turnată la Securitate de Păstorel Teodoreanu. Dar, mai presus de toate, a cântat absolut dumnezeiește!

Șah pe dezbrăcate!

Dacă Franța a avut-o pe Edith Piaf, România a avut-o pe incredibila Maria Tănase, „Pasărea Măiastră” a cântecului național, o fată fără studii dar cu inimă mare și o voce absolut incredibilă. După ce a avortat copilul unui medic (nemaiputând face copii niciodată), s-a angajat casieriță la primul fast-food autohton („Automatele Herdan/ Bufetul de 7 lei”) și, la 16 ani, a fost respinsă la Miss România, în semifinale, pe motiv că avea picioare prea groase. Fata, de ciudă, s-a apucat, într-un final, de cântat, la Teatrul Cărăbuș al lui Constantin Tănase, care, inițial, nu a suportat încă un Tănase pe afiș și i-a modificat numele în „Mary Atanasiu”… Ajunsă în culmea gloriei, a fost interzisă o perioadă de legionari sub pretextul că a pozat nud pentru un pictorial având ca temă… jocul de șah!


Maria Tănase și afacerile de spionaj

În preambulul și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Maria Tănase a traversat o perioadă tenebroasă și încă insuficient de bine cunoscută, în care a fost angrenată și în acțiuni de spionaj și de trafic de informații pe diverse canale.
Maria avea la sfârşitul anilor ’30 relaţii foarte apropiate cu Maurice Negre, corespondentul de la Bucureşti al agenţiei Havas şi rezident al serviciilor speciale franceze. Arestat de Siguranță, spionul francez este eliberat grație eforturilor amantei ale, Maria vânzându-și blănurile și bijuteriile pentru a putea mitui o serie de oficiali în acest sens.
În anul 1940, artista face un prim turneu în Turcia, şi are ocazia să cânte în faţa preşedintelui ţării, Iamet Inonu. Istanbulul şi Ankara erau la acea vreme locul de întâlnire al agenţilor secreţi. La întoarcerea în ţară, Maria Tănase devine ţinta serviciului secret al armatei germane Abwehr, care încearcă (printr-un maior) să o recruteze, dar artista refuză.
Se pare că în arhivele unor servicii secrete există date potrivit cărora artista a făcut parte din grupul de agenţi al lui Eugen Cristescu, alături de Zaharia Stancu, Eugen Jebeleanu şi Mihai Beniuc. Istoricii consideră că Maria Tănase l-a ajutat mult pe Cristescu – șeful Serviciului Special de Informații al României în perioada 12 noiembrie 1940 – 1 martie 1945. Se pare că celebra cîntăreaţă i-a facilitat lui Cristescu, într-o perioadă destul de dificilă, unele schimburi de informaţii cu o serie de diplomaţi americani.
În 1941, Maria este trimisă din nou în Turcia, unde va susţine alături de orchestra condusă de Grigoraş Dinicu mai multe concerte. Este adesea zărită alături de Alfred de Chastelain, care preluase la Istanbul conducerea filialei SOE (structură a spionajului britanic) care includea România. În timpul turneului din Ankara, Chastelain îi va propune Mariei să nu se mai întoarcă în România, oferindu-i chiar şi o slujbă bine plătită la un post la radio. Artista refuză şi revine în ţară, dar acuzaţiile de colaborare cu reţeaua de spionaj britanică îi dădeau târcoale.
După 1950, Securitatea o șantajează cu dosarul ei (în care relațiile amoroase cu mai mulți ofițeri străini de spionaj figurau la loc de cinste!) și o obligă să devină „agent de legătură şi influenţă”. După ce colaborarea devine efectivă, cântăreața este reinclusă în circuitul artistic, acesta fiind, de altfel, prețul plătit de numeroși alți oameni de cultură autohtoni. Mulți alţii făceau acelaşi lucru, ba chiar o turnau şi pe ea. De exemplu, Păstorel Teodoreanu va spune la un interogatoriu al Securităţii cât de „reacţionară” era Maria.

 

Maria Tănase și celebrii ei amanți

Cariera artistică impresionantă a ocultat, tot timpul, viața personală a Mariei, care a avut numeroși amanți celebri, de la sculptorul Constantin Brâncuși la – se zice – liderul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, un afemeiat notoriu (care, se pare, i-a dăruit vila în care artista și-a trăit ultimii ani).
Maria a fost curtată de mulți bărbați celebri, între care și tânărul dirijor Sergiu Celibidache, însă, după ce, înainte de război a avut o scurtă logodnă cu Ben Smith (un magnat al aluminiului care avea interese de afaceri în România), de căsătorit s-a căsătorit, în 1950, numai cu un personaj destul de șters dar cu nume impresionant – Clearch („Clery”) Raul Victor Pappadopulo-Sachelarie, un jurist și moșier scăpătat, pe care artista efectiv îl întreținea. Inițial, prin 1939-1940, ea fusese pe cale să contracteze un alt mariaj, în Statele Unite, cu omul de afaceri american Ben Smith. Plecarea ei, care era programată în iunie 1940, ar fi însemnat și fuga de ororile războiului, dar artista ezita să se rupă total de România, aşa că Maria a ajuns doar până în Italia înainte de a se răzgândi.

 

Mai multe despre destinul fabulos al celei mai mari soliste a României găsiți în cartea ”Maria Tănase - Agentul care a pozat nud!”, oferită miercuri, 11 aprilie, de Jurnalul, la prețul promoțional de 14,9 lei.

×
Subiecte în articol: maria tanase