x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte O tentativă de asasinare

O tentativă de asasinare

de George Arion    |    29 Iun 2008   •   00:00
O tentativă de asasinare

PROPUNERE ● Conspiraţia din Berlin
Despre asasinarea lui Kennedy s-au scris mii de lucrări, unele documentare, altele de ficţiune. Ele au conturat două poziţii.



PROPUNERE ● Conspiraţia din Berlin
Despre asasinarea lui Kennedy s-au scris mii de lucrări, unele documentare, altele de ficţiune. Ele au conturat două poziţii.

Una, inaugurată de cartea lui William Manchester, "Moartea unui preşedinte", de prezentare a versiunii oficiale, potrivit căreia culpabilul e Lee Harvey Oswald, care a acţionat singur, cealaltă ilustrată de "O judecată pripită" a lui Mark Lane, care pune sub semnul îndoielii concluziile Comisei Warren, însărcinată cu elucidarea cazului.

Romanul lui Tom Gabbay, "Conspiraţia din Berlin", se află în siajul celei de a doua variante. Mai mult, autorul american propune o viziune inedită asupra evenimentelor petrecute în noiembrie 1963 la Dallas. Însă, în loc să prezinte atentatul în urma căruia preşedintele american a fost ciuruit de gloanţe, Gabbay descrie o tentativă de asasinare a acestuia, care a fost dejucată în timpul vizitei sale la Berlin. E ca şi cum am asista la ultima repetiţie înainte de spectacolul propriu-zis. Actorii îşi cunosc la perfecţie rolurile şi relaţiile dintre ei, dar un detaliu amînă reprezentaţia. De aceea, ea se va desfăşura într-un alt decor şi la o altă dată.

Cel care se pune de-a curmezişul intenţiilor de eliminare a lui Kennedy este un fost agent secret, Jack Teller. Acesta părăsise Compania – adică CIA –, dezgustat de modul în care fusese organizată invadarea Cubei lui Castro de emigranţi cubanezi instruiţi pe teritoriul SUA. Dar ratarea acestui obiectiv adusese uriaşe pierderi de bani celor care finanţaseră acţiunea. Kennedy este acuzat din pricina atitudinii sale şovăielnice şi datorită poziţiei favorabile faţă de revendicările negrilor. Scoaterea sa de pe scena politică nu se putea realiza decît printr-un asasinat, fiindcă opinia publică îl înconjura cu o simpatie uriaşă. Iar locul ales pentru asasinat e tocmai Berlinul de Vest, astfel încît vina să cadă pe sovietici. De altfel, pregătiri minuţioase aveau în vedere incriminarea acestora. Lumea s-ar fi aflat în pragul unui dezastru, deoarece izbucnirea unui conflict militar între cele două mari puteri nucleare ar fi însemnat, practic, sfîrşitul omenirii.

RĂSTURNĂRI. Numai perspectiva ameninţătoare a unei catastrofe mondiale îl decide pe Jack Teller să-şi părăsească micul bungalow de lîngă plaja Pompano din Florida. Implicarea sa în desfăşurarea unor întîmplări de multe ori atroce îi provoacă noi dezamăgiri. El descoperă cu oroare cine regizează complotul împotriva şefului de stat american – personaje sus-puse în administraţia SUA. Desigur, e sprijinit în întreprinderea sa de colegi, care îşi păstrează mintea limpede, fiind incapabili de trădare. Totodată, culmea! – primeşte ajutor şi din tabăra adversă, de la înalţi funcţionari care înţeleg la ce se expune umanitatea dacă planurile unor descreieraţi se îndeplinesc. Naraţiunea lui Tom Gabbay este deosebit de captivantă, cu multe răsturnări de situaţie şi cu o permanentă grijă de a ţine în priză cititorul. "Gabbay este acolo alături de Raymond Chandler – umor negru, un bogat simţ al locului şi un simţ fin în ceea ce priveşte prăpastia dintre cei destul de privilegiaţi, încît să plutească deasupra vremurilor acelora şi cei care au fost prinşi de ororile lor", notează Forbes Life.

Multele detalii care s-au petrecut chiar aşa cum le descrie autorul contribuie şi ele la o lectură atractivă, fără să devină o lecţie doctă de istorie. Însuşi personajul central e agreabil din stirpea eroilor păguboşi, pe care oricine îi îndrăgeşte şi îi păstrează în memorie. Dezinvoltura cu care iese din situaţii delicate se datorează şi umorului său. Făcînd haz de necaz, el le îmblînzeşte şi îşi face viaţa suportabilă.

Mi-o luă înainte, ieşind pe acoperiş, cu pistolul scos, cînd eu mai aveam vreo cincisprezece metri. Se întoarse către mine, iar eu m-am aruncat exact cînd ţintea...– HÎÎÎRRT!, se auzi aerul ieşindu-i brusc din plămîni pe cînd îl izbeam drept în torace. Ne-am lovit de uşă şi ne-am prăbuşit înapoi înăuntru, aterizînd unul peste altul în capul scărilor".

Nu e păcăleală!

Tom Gabbay s-a născut la 1 aprilie 1953 în Bloomington, Indiana. Şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa în orăşelul Liverpool, New York, mai mult jucînd fotbal. A plecat din New York în 1971, pentru a merge la Colorado State University, în Fort Collins. În vara aceluiaşi an  pleacă în Europa, unde studiază arta în Avignon şi în Londra. În 1974 se întoarce în SUA, se mută la New York în 1979, pentru... cinematografie. Din 1996 a scris cîteva scenarii pentru film şi televiziune pentru companii ca Fox, Warner Brothers, BBC, Bertelsmann (UFA) şi Hallmark.

×
Subiecte în articol: scena crimei