1. Pachetul Fredrik Backman, Editura Art
Eu l-am descoperit pe Fredrik Backman acum câțiva ani, dintr-o întâmplare, nici nu mai țin minte exact. Am citit prima dată Bunica mi-a spus că îi pare rău, care mi-a plăcut mult, iar pe urmă Un bărbat pe nume Ove, care mi-a plăcut și mai mult. Și din care mi-a rămas în cap un citat Și ea era culoare. Toată culoarea lui, care mi s-a părut extrem de descriptiv pentru dragoste, așa cum e ea. Un bărbat pe nume Ove a cucerit o lume întreagă prin modul irezistibil, plin de umor și tandrețe în care explorează teme grave precum pierderea, bătrânețea, diversitatea, toleranța, principiile morale, prietenia și speranța, dar ambele cărți sunt umane, sentimentale, cu un talent de a descrie emoțiile pe care eu nu l-am mai găsit la alt scriitor al vremurilor noastre. A apărut pe urmă Scandalul, care din nou este despre emoții și despre viața în comunități mici, despre viața complicată a adolescenților din zilele noastre, dar și despre viața complicată a părinților lor. Backman reușește să surprindă emoțiile bărbaților așa cum nu prea se străduiește nimeni să o facă. În Scandalul, Backman aduce în discuție două subiecte de actualitate: agresiunea sexuală și discriminarea etnică și de gen. Fără să arate cu degetul, fără să fie părtinitor sau să găsească vinovați, el pune pe tapet faptele, neomițând contextul, și-i lasă pe cititori să judece singuri. Și continuarea Scandalului, Noi împotriva voastră.
Oricum, cu orice carte a lui ați începe, sigur le veți dori și pe celelalte, așa că poate e bine să știți că editura care l-a adus în România, Editura Art, are un pachet special cu toate aceste cărți. Tot acolo găsiți și ultima apariție, Oameni Anxioși, care e ușor diferită ca structură, dar nu mai puțin impresionantă.
2. Pachetul Biografii Remarcabile, Editura Publica
Un pachet care adună biografiile personalităților care au schimbat, prin acțiunile lor, omenirea, de la Albert Einstein și Leonardo da Vinci, la Steve Job. Biografia lui Steve Jobs, spre exemplu, pornește de la Pornind de la o serie de peste 40 de interviuri cu Steve Jobs, derulate de-a lungul a peste doi ani – precum și pe intervievarea a peste o sută de persoane apropiate lui Jobs, familie, prieteni, adversari, competitori sau colegi – Walter Isaacson a reușit să creioneze portretul vieții trepidante și a personalității de o intensitate mistuitoare a unui antreprenor creativ, care, prin pasiunea sa pentru perfecțiune și prin hotărârea încrâncenată, a revoluționat șase domenii de activitate: computerele personale, filmul de animație, muzica, telefoanele, tabletele computerizate și conținutul digital. Într-un moment în care Statele Unite caută modalități de a-și susține întâietatea în domeniul inovației, în care societățile din întreaga lume încearcă să construiască economii creative, adecvate epocii digitale, Jobs reprezintă emblema absolută a inventivității, imaginației și inovației neabătute. Steve Jobs știa că cea mai bună cale de a crea valoare în secolul XXI rezidă în conectarea creativității cu tehnologia, aşa că a construit o companie în cadrul căreia salturile imaginației s-au îmbinat cu remarcabile reușite din domeniul ingineriei. El și colegii săi de la Apple au fost capabili să gândească diferit: nu au contribuit doar la dezvoltarea unor produse superioare din punct de vedere tehnologic, ci au creat dispozitive complet noi și servicii despre care consumatorii nici măcar nu știau că au nevoie. Nu a fost un șef sau un om exemplar, nici un model demn de urmat. Mânat de demoni, era capabil să provoace furia și disperarea celor din jur. Însă personalitatea, pasiunile și produsele sale se întrepătrundeau, la fel ca și componentele hardware și software ale companiei Apple, alcătuind un sistem integrat. Așadar, povestea sa este una instructivă și totodată plină de povețe, conținând lecții despre inovație, caracter, leadership și valori.
3. Pachet Sven Hassel, de la Editura Nemira
Cărțile vin într-o cutie de carton, împreună cu un afiș original, inspirat de romanele lui Sven Hassel, numai bun de înrămat și așezat lângă bibliotecă. Sven Hassel este scriitorul care a redefinit literatura de război cu romanele lui despre propria experiență în armata germană, pe frontul de Est și în diverse alte misiuni din Europa devenită câmp de luptă. Îngrozitoarele aventuri de pe câmpul de luptă ale Legiunii blestemaților continuă pe măsură ce războiul avansează, taberele se schimbă, dușmanii și prietenii sunt tot mai greu de identificat. Iar când nu poți să cucerești... e mai ușor să alegi să distrugi. Frontul de Est, Parisul, Polonia - teritorii înecate în sânge. Pachetul conține titlurile Lichidați Parisul, Batalion de Marș și Imperiul Iadului. Sven Hassel, pe numele său adevărat Børge Willy Redsted Pedersen, s-a născut pe 19 aprilie 1917, la Fredensborg, în Danemarca. În 1937 Hassel s-a mutat în Germania pentru a se înrola ca voluntar în armată. A luptat pe mai multe fronturi și a ajuns la gradul de locotenent. S-a predat trupelor sovietice de la Berlin în 1945 și și-a petrecut anii următori în mai multe lagăre.