x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Povești pentru luna martie 

Povești pentru luna martie 

de ​​​​​​Maria Coman     |    01 Mar 2022   •   08:15
Povești pentru luna martie 

Sunt câteva apariții încântătoare luna aceasta, cărți cu multă poezie și cu tablouri de natură și de viață pe care cu siguranță vă va face plăcere să le citiți. 

Prima este o nouă apariție a lui Eric Emmanuel Schmitt. Străbătând secolele, noul ciclu romanesc al lui Eric-Emmanuel Schmitt proiectat în opt volume și inaugurat de Paradisuri pierdute, se arată a fi o poveste de dragoste nemuritoare, care sfidează timpul, și totodată o amplă și amețitoare panoramă a istoriei umanității. Paradisuri pierdute este începutul unei aventuri unice, avându-l ca protagonist pe Noam. Născut acum 8.000 de ani, într-un sat lacustru, în sânul unei naturi paradisiace, acesta este silit să se revolte împotriva alor săi când o întâlnește pe fascinanta Noura, grație căreia se descoperă pe sine. Înfruntă și o calamitate palpabilă: Potopul. Revărsarea apelor îl împinge pe Noam în istorie și, printr-un accident inexplicabil și aproape fatal, îi hotărăște destinul extraordinar, eliberat de constrângerile mortalității și împovărat de cunoașterea greșelilor omenirii.

Așteptări, roman publicat în 19 țări și în curs de ecranizare, abordează o tematică foarte actuală legată de prietenia dintre tinere, condiția femeii moderne, anxietățile și frustrările ei față de maternitate, de întemeierea și păstrarea unei familii, de carieră, de așteptările proprii, mai mult sau mai puțin realiste, și de cele ale societății. Hannah, Cate și Lissa sunt tinere, de nedespărțit, iar viața li se întinde la picioare tumultuoasă, cu posibilități nelimitate, inepuizabilă. Locuiesc împreună într-o casă victoriană din inima Londrei, petrec, învață, se bucură de mediul efervescent al vieții artistice din metropolă. Zece ani mai târziu, în plină maturitate, descoperă că nici una dintre ele nu a ajuns acolo unde visase. Nici una dintre ele nu este cu adevărat femeia care credea că va deveni. Cariere departe de a le mulțumi, mariaje în derivă, crize ale maternității le fac pe cele trei prietene să fie invidioase pe împlinirea pe care au impresia că o citesc în viața celorlalte. O invidie discretă, însă nu mai puțin malițioasă, care va schimba cu totul chipul prieteniei dintre ele.

Dans în arenă Când Sarah primește de la bunicul ei un cal superb pe nume Boo – în speranța că îi va călca pe urme și se va înscrie la o celebră școală de călărie din Franța, departe de cartierul lor sărăcăcios în Londra – ea începe să se antreneze în secret în parcuri și pe aleile orașului. Dar bunicul se îmbolnăvește, iar Sarah trebuie să strecoare orele de călărie printre îndatoririle de la școală și vizitele la spital. Natasha, o tânără avocată, se resimte după o căsătorie ratată: i se pune la îndoială discernământul profesional, noul prieten este o mare dezamăgire și este obligată să-și împartă locuința cu fostul soț. Dar când îi iese în cale adolescenta Sarah, Natasha hotărăște să o ia pe fată sub aripa ei ocrotitoare. Sarah însă are un mare secret – care le va schimba pentru totdeauna viețile celor implicați.

O carte perfectă pentru a ieși din rutina zilnică. În derivă este povestea Annei, care a fost copleșită de durere atunci  de când și-a pierdut logodnicul. Dar își aduce aminte de o călătorie pe care au plănuit să o facă împreună și, dintr-un impuls, pleacă pe mare cu barca ei cu pânze, în încercarea de a face singură voiajul. După o noapte când a fost cât pe ce să se scufunde, își dă seama că nu se poate descurca singură și îl angajează pe Keane, care este marinar de meserie, să o ajute. 

Artista Henna ne vorbește despre  Lakshmi, o fată de șaptesprezece ani, scapă dintr-o căsnicie cumplită și învață să se descurce singură în coloratul Jaipur al anilor ‘50.

Ajunge o fenomenală artistă de tatuaje cu henna, căutată de toată lumea nu doar pentru desene, ci și pentru sfaturi și confesiuni. Deși poate păstra secretele aristocrației, știe că nu le poate dezvălui pe ale sale…Pe măsură ce succesul ei crește, Lakshmi trebuie să fie atentă la invidia pe care o stârnește și la viața independentă pe care o duce. Mai ales că soțul părăsit e deja pe urmele ei și o găsește după mulți ani, având o aliată neașteptată: o soră mai mică, de existența căreia Lakshmi nu avea habar. Brusc, tot eșafodajul atent construit al vieții ei e în pericol să se prăbușească.

Și, pentru iubitoarele celebrei 50 de umbre ale lui Grey, tocmai a apărut a treia parte a seriei, DEscătușat. Sunteţi invitaţi să luaţi parte la nunta deceniului, momentul mult așteptat în care Christian Grey și Anastasia Steele își vor uni destinele. Dar este el oare menit să fie un soţ bun? Tatăl său pare să se îndoiască de asta, fratele său vrea să organizeze o petrecere de pomină a burlacilor, iar logodnica lui nu vrea să-i jure supunere… În plus, căsnicia va veni cu nenumărate provocări. Sunt mai atrași unul de altul ca niciodată, însă atitudinea sfidătoare a Anastasiei continuă să scoată la iveală temerile cele mai întunecate ale lui Christian, punându-i la încercare nevoia de control. În vreme ce vechi rivalităţi și resentimente îi pândesc pe fiecare, o neînţelegere ameninţă să provoace o ruptură adâncă între ei.

×