x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 4 poveşti de luat în vacanţă

4 poveşti de luat în vacanţă

de Maria Coman    |    20 Iun 2023   •   05:45
4 poveşti de luat în vacanţă

A început deja sezonul vacanţelor relaxate la malul mării, aşa că iată patru propuneri pentru bagajele de litoral. 

Apa lacului nu e dulce niciodată 

În Italia anilor 2000, pe fundalul unei societăți care scoate repede și vizibil la iveală  disparitățile sociale, adolescenta Gaia trăiește într-o căutare agresivă a oricărei forme de echilibru, găsindu-și adesea refugiul lângă lacul Bracciano, care înghite totul – oameni, statui, visuri. Dominată și supravegheată de o mamă acaparatoare, Antonia, care s-a sacrificat pentru a-și menține familia în siguranță și pe linia de plutire, Gaia își caută vocea și-și revendică independența. Scenariul sărăciei naște violențe nebănuite, Gaia însăși având în ea o mânie înăbușită care, atunci când izbucnește, frizează până și crima. Violența – la început măruntă, luând chipul răutăților copilăriei, apoi, pe măsură ce Gaia crește, tot mai puternică și mai crudă – devine singura cale de evadare dintr-o lume care nu-i acordă fetei nici o șansă. Dinapoia agresivității fruste, a precipitării vieții, reflectate excepțional în scrisul Giuliei Caminito, se întrevăd fărâme de umanitate: nevoia de iubire, loialitatea, adevărul.

Totul va fi perfect

Fotograful de modă Andrea Scotto a preferat întotdeauna să se țină departe de rude: de tatăl său, Libero Scotto, un fost comandant de navă, din insula Procida, care, după ce i-a murit soția, s-a mutat la Napoli împreună cu copiii; apoi de sora sa, Marina, obsedată de control, care are două fiice, un soț de treabă și un câine nebun. Când Marina este forțată să plece, lăsându-și nesupravegheat tatăl grav bolnav, Andrea trebuie să preia cârma. Este începutul unui weekend dramatic, în timpul căruia regulile scrise și nescrise ale Marinei vor fi încălcate în cele mai neașteptate feluri. Nevoit să vegheze un tată care nu are de gând să fie tratat ca un infirm, Andrea ajunge în Procida și se întoarce după zeci de ani în lo­curile copilăriei, pe plaja unde a trăit primele bucurii și dezamăgiri din dragoste și printre casele colorate ale portului. Acolo va începe să deslușească adevărurile dulci-amare ale trecutului. La fel ca Libero, aflat în căutarea unui deznodământ demn, Andrea va alege și el locul unde își va petrece restul vieții.

 

Fata care a evadat de la Auschwitz

Nimeni nu scapă cu viață de la Auschwitz. Mala, deținuta cu numărul 19880, a înțeles acest lucru de când a coborât din trenul de vite cu care a fost adusă și a pășit pe porțile iadului. Ca mesageră și interpretă pentru SS, ea se folosește de statutul ei privilegiat în lagăr pentru a salva cât mai multe vieți cu putință, ducându-le pe furiș câte o bucată de pâine celor disperați de foame. Edward − deținutul cu numărul 531 − este unul dintre veteranii lagărului. Deși arată ca toți ceilalți, cu capul ras și uniforma sa vărgată, Edek este, în secret, unul dintre membrii mișcării de rezistență. Și are un plan de evadare. Amândoi sunt închiși pentru simplul păcat de a exista. Dar când se întâlnesc, umbrele întunecate ale Auschwitz-ului sunt luminate de un licăr de speranță. Edward o convinge pe Mala că imposibilul poate deveni posibil. O face să creadă că, deși sunt înconjurați de un gard electric, deși mitralierele sunt ațintite asupra lor din nesfârșitele turnuri de pază, iar reflectoarele scrutează fiecare petic de teren, pot scăpa totuși din lagărul de exterminare. Își fac unul altuia o promisiune solemnă – vor evada împreună sau vor muri împreună. Ceea ce urmează reprezintă una dintre cele mai impresionante povești de dragoste din toate timpurile… Milioane de oameni au intrat pe porțile Auschwitz-ului, dar ea a fost prima femeie care a reușit să evadeze din acel infern. Fata care a evadat de la Auschwitz spune povestea adevărată, tulburătoare a Malei Zimetbaum, al cărei eroism nu va fi nicicând uitat și al cărei destin tragic a schimbat cursul istoriei…

 

Fetiţa pierdută

La treisprezece ani, Rebecca trece printr-un coșmar care o va urmări toată viața: într-un acces de furie, tatăl ei, un veteran traumatizat de ororile trăite în cel de-Al Doilea Război Mondial, îi ucide mama, apoi se sinucide. Peste ani, Iris și Jessie, fiicele Rebeccăi, știu că mama lor nu va vorbi niciodată despre acea noapte teribilă. Dar când Jessie dispare cu bebelușul ei grav bolnav, Iris își dă seama că în trecut s-ar putea afla cheia dispariției surorii sale. Trei generații de femei evoluează în capitole scurte, alerte, care ne poartă cu abilitate peste decenii, în trei momente decisive pentru destinul fiecăreia. Dincolo de intriga extrem de complicată și captivantă, cartea vorbește despre dramele specifice epocilor pe care le străbate: războiul cu distrugerile lui ireparabile; ordinea socială abuzivă care încalcă drepturile naturale ale femeilor; dilema alegerii între familie și profesie. Șapte decenii de secrete se dezvăluie pas cu pas, în cele mai neașteptate moduri, iar firele narațiunii, în sfârșit, se leagă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: povesti sezon vacanță