x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Prima carte a lui Marlon James, laureat al Man Booker Prize 2015, a fost respinsă de 78 de ori

Prima carte a lui Marlon James, laureat al Man Booker Prize 2015, a fost respinsă de 78 de ori

15 Oct 2015   •   20:25
Prima carte a lui Marlon James, laureat al Man Booker Prize 2015, a fost respinsă de 78 de ori
Sursa foto: Larry D. Moore

Scriitorul jamaican Marlon James a primit marţi Man Booker Prize 2015 pentru romanul său "A Brief History of Seven Killings", despre o tentativă de asasinat îndreptată împotriva lui Bob Marley. Este primul autor jamaican care câştigă prestigiosul premiu literar, acordat celui mai bun roman original în limba engleză, relatează slate.fr.

Pornind de la o întâmplare reală, cea a tentativei de asasinare a lui Bob Marley, romanul evocă 30 de ani de politică şi de poveşti ale unor bande organizate din Jamaica. Este al treilea roman al lui Marlon James, romancier de 44 de ani care locuieşte în Statele Unite şi care s-a gândit la un moment dat să se lase de scris, arată The Guardian. Motivul era că prima sa carte, "John Crow's Devil", fusese respinsă de 78 de ori de edituri, fiind publicată în cele din urmă în 2005 de Akashic Books. "La un moment dat am crezut că scriu lucruri pe care nimeni nu voia să le citească", a spus scriitorul la o emisiune a postului de radio BBC. S-a gândit atunci să renunţe. "Am distrus manuscrisul şi am mers şi la prieteni să îl şterg de pe calculatoarele lor", a adăugat James. În cele din urmă l-a recuperat din cutia poştală a unui calculator vechi.

Romanul premiat prezintă povestea celor şapte oameni care au încercat să îl asasineze pe Bob Marley. Este o frescă de 680 de pagini, cu peste 75 de personaje. Şeful juriului care a acordat premiul, Michael Wood, a apreciat diversitatea tonurilor prezente în carte, care merg "de la argoul jamaican la înălţimi biblice", adăugând că mama sa nu ar putea probabil trece de primele pagini din cauza vocabularului trivial şi al violenţei.

"Este ca un remake al filmului +The Harder They Come+ de Quentin Tarantino, cu o bandă sonoră semnată de Bob Marley şi scenariul scris de Oliver Stone sau William Faulkner...Este epic din toate punctele de vedere: de mare anvergură, mitic, excesiv, colosal şi incredibil de complex", au fost cuvintele cu care New York Times a caracterizat romanul premiat al lui Marlon James. AGERPRES

×
Subiecte în articol: marlon james