x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Prizonier la Guantanamo

Prizonier la Guantanamo

de Sebastian S. Eduard    |    29 Ian 2010   •   00:00
Prizonier la Guantanamo
Sursa foto: Shane T. Mccoy/Afp Photo/Mediafax

Meteor Press vine cu un volum al cărui titlu incitant spune totul: "Prizonier la Guantanamo". Multe lucruri s-au întâmplat în lume după atentatele de la 11 septembrie 2001.



Unul dintre acestea, printre cele mai controversate, a fost crearea în Cuba, de către americani, a închisorii de la Guantanamo, pentru presupuşii terorişti care ar fi fost implicaţi în vreun fel în aceste evenimente.

Apariţia acestei închisori a ridicat şi continuă să ridice multe întrebări. Lucrarea de faţă, fără a avea pretenţia să răspundă acestor întrebări sau altora care se pot ivi, vrea să prezinte un punct de vedere nou, al unui fost prizonier la Guantanamo.

Mollah Abdul Salam Zaeef, autorul cărţii, fost ambasador al Emiratului Islamic al Afganistanului în Pakistan, a petrecut aproape patru ani aici, fără să ştie de ce, fără să fi fost judecat, fără să i se fi spus vreodată - nici măcar atunci când a fost eliberat - care au fost, concret, crimele pentru care a fost acuzat, arestat şi încarcerat.

În paginile cărţii de faţă sunt prezentate multe evenimente: invazia 5525-112513-32_35tv50.jpgrusească în Afganistan şi rezistenţa eroică a afganilor în faţa trupelor sovietice, Jihadul şi ce a reprezentat el pentru lumea musulmană, situaţia dezastruoasă a ţării după război, apariţia mişcării talibane şi ce a însemnat această mişcare pentru Afganistan. Dar un accent deosebit este pus pe închisori - Bagram, Kandahar şi, evident, Guantanamo -, locuri de distrugere a personalităţii şi a demnităţii umane, supuse aici degradării, suferinţelor şi umilinţelor.

Mollahul Abdul Salam Zaeef încearcă să lămurească şi o problemă foarte controversată, cea a personalităţii lui Osama bin Laden - cine este acesta, ce a reprezentat, ce reprezintă în prezent, cum şi de ce a fost folosit, dar mai ales încearcă să explice atitudinea Afganistanului faţă de acest personaj.

×
Subiecte în articol: carte