Programul "Publishing Romania" continuă cu două noi proiecte in Polonia şi in Italia. Sunt investiţi peste 20.000 de euro.
ICR - 23.400 de euro pentru Polonia şi Italia
Programul "Publishing Romania" continuă cu două noi proiecte in Polonia şi in Italia. Sunt investiţi peste 20.000 de euro.
Institutul Cultural Romăn (ICR) va finanţa cu circa 23.400 de euro derularea a două proiecte, "Romania culturale oggi", in Italia, şi "Romanian Issue", in Polonia, in cadrul celei de-a doua secţiuni a programului "Publishing Romania", informează instituţia citată de Mediafax.
Â
Două secţiuni. Programul "Publishing Romania", lansat in luna iunie de ICR, este structurat pe două secţiuni: sprijin pentru editorii din străinătate care doresc să publice albume şi/sau cărţi dedicate culturii romăne (Secţiunea I) şi susţinere pentru publicaţiile in limbi străine care doresc să editeze suplimente, numere tematice şi reviste de studii dedicate culturii şi civilizaţiei romăneşti (Secţiunea II).
In cadrul primei secţiuni, ICR a finanţat, in luna septembrie, cu circa 130.000 lei editarea a şapte albume de artă şi a unui calendar al tradiţiilor populare romăneşti, la edituri din SUA, Franţa, Germania şi Polonia. La secţiunea a doua, ICR a finanţat, cu 10.658 euro, proiectul "Romania culturale oggi", propus de Universitatea La Sapienza - Romania Orientale Italia şi, cu 12.750 de euro, proiectul "Romanian Issue", propus de Lampa i Iskra Boşa Polonia.
Comisia pentru evaluarea propunerilor primite in cadrul secţiunii a II-a a programului Publishing Romania a fost formată din: Carmen Muşat, redactor-şef Observator Cultural, Cristian Teodorescu, redactor Cotidianul, şi Mircea Vasilescu, redactor-şef Dilema Veche.
Un alt proiect, "Dossier Poésie Roumaine et artistes roumains", propus de Editions de Corlevour Revue Confluénces poétiques, Franţa, a fost respins de comisie, intrucăt dosarul a fost incomplet.
Â
Programe noi şi vechi. "Publishing Romania" este derulat de Centrul Naţional al Cărţii, departament creat in acest an in cadrul ICR. "Publishing Romania" se alătură unor programe mai vechi ale ICR din domeniul exportului de cultură scrisă: TPS (un program de finanţare a editorilor străini pentru traducerea autorilor romăni, prin acoperirea costurilor de traducere şi, atunci cănd este cazul, de publicare), "20 de autori" (traducerea a 20 de titluri ale unor autori romăni in limbi de circulaţie internaţională), burse pentru traducători in formare.
Â
sebastian.eduard@jurnalul.ro