x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Radu Beligan şi-a lansat noua carte “Între acte”

Radu Beligan şi-a lansat noua carte “Între acte”

de Maria Sârbu    |    02 Iun 2013   •   19:12
Radu Beligan şi-a lansat noua carte “Între acte”
De 1 iunie, la Bookfest înghesuială în jurul unui actor
Un artist a adunat în jurul său la Bookfest zeci de persoane, care au venit să-l vadă şi să obţină de la el un autograf pe cartea lansată: “Între acte”. Nu e un artist care a publicat un volum ca să impresioneze prin acte mondene şi astfel să atragă mulţimea. Nu! E un artist care a scos un volum cu însemnările sale, făcute de-a lungul timpului, despre teatru, despre cultura înaltă a acestei arte. În înghesuială, având cartea în mână, aşteptau spectatorii de rând ai acestui artist. Dar el nu e un artist oarecare: e unic, precum spun colegi de-ai săi de breaslă. De aceea îi spun unii Meşterul şi nu Maestrul, căci vorba lui Marin Moraru: dacă strigi acum “maestre!”, toată lumea întoarce capul, iar dacă strigi “meştere!”, întoarce capul doar unul. E Radu Beligan!

Cartea apărută la Editura Alffa şi lansată sâmbătă la standul Editurii ALL a reprezentat într-adevăr un eveniment editorial pe care au mizat organizatorii. Mulţi dintre cititori nu au reuşit să obţină un autograf. Radu Beligan a trebuit să se retragă, seara avea spectacol, juca la Naţionalul bucureştean.
Să reţinem: lumea se înghesuie la cultură; totul constă în faptul cum ştii să promovezi acest domeniu. Lumea caută valoare. Or, noul volum semnat de Radu Beligan, “Între acte”, conţine gânduri valoroase, pe care le nota în blocnotes în cele şapte zile ale săptămânii. Indiferent de lună, indiferent de an. Cât de importante sunt pentru teatru! Cât de importante sunt pentru tinerii de azi, care au îmbrăţişat profesia de actor sau care o vor îmbrăţişa! Fără frică, nu e nimic îmbătrânit în ideile mărturisite în această carte...

“Vă mulţumesc mult, vă iubesc şi nu aş vrea să vă supăr cu nimic”, asta a ţinut să spună la lansare Radu Beligan. I-a fost alături actorul Marin Moraru, cel care mărturisea, în faţa microfoanelor, că îl cunoaşte pe “meşter” de-o viaţă, că îl invidia pentru primele lui succese, în tinereţe, că nu ar fi crezut vreodată în studenţie că va ajunge să joace pe scenă cu Radu Beligan. Emoţiile îl copleşeau pe Marin Moraru, căci are multe amintiri legate de acest mare actor: “Zeci de turnee împreună, pe ger, pe ninsoare, pe ploaie, pe soare... Eram acolo, la 5 dimineaţa, în gară. Plecam cu trenul în frig, în zloată şi eram fericiţi că vom juca”. Cu “gândul întors în tinereţe”, Marin Moraru, continua: “Eram atât de tineri că nu ştiam de noi. Nu ştiam decât să muncim spre bucuria noastră”.

A fost la lansare şi actriţa Oana Pellea, care ne-a mărturisit: “Meşterul Beligan e un miracol (...), dintotdeauna a fost un miracol. Noi ne-am dat seama în timp de miracolul Beligan (...). E o binefacere, e o binecuvântare pentru noi toţi şi nu ştiu de ce am aşteptat ziua aceasta cu înfrigurare şi chiar eu am avut emoţii. E pentru prima dată când am emoţii pentru lansarea altcuiva; probabil pentru că este o parte din mine (...). Datorez venirea mea pe lume meşterului Beligan; eu nu aş fi fost, dacă nu ar fi existat meşterul Beligan. E sărbătoarea meşterului şi noi suntem onoraţi că a ales să serbeze cu noi”.


×