x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte „Ne vedem în august”, romanul „pierdut” al lui Gabriel Garcia Marquez, va fi publicat în România

„Ne vedem în august”, romanul „pierdut” al lui Gabriel Garcia Marquez, va fi publicat în România

de Redacția Jurnalul    |    06 Mar 2024   •   11:45
„Ne vedem în august”, romanul „pierdut” al lui Gabriel Garcia Marquez, va fi publicat în România

Editura RAO anunță lansarea, în colecția „Maestro”, a romanului „Ne vedem în august”, de Gabriel Garcia Marquez.

Cartea are o poveste aparte, fiind scrisă spre finalul vieții de apreciatul scriitor, atunci când acesta se confrunta cu o boală gravă. Suferind de demență senilă, Marquez nu a vrut ca ultima sa carte să fie publicată, însă la zece ani după moartea autorului, romanul va vedea lumina tiparului, cu binecuvântarea celor doi fii ai săi.

„Cartea cuprinde o serie de variații mult îndrăgite de autor pe tema libertății și a dorinței, fiind, în același timp, și un imn al libertății, și un omagiu adus feminității și subiectelor, o reflecție asupra misterului iubirii și a regretelor. Intriga povestește viața Anei Magdalena Bach, o femeie în vârstă de aproape cincizeci de ani, cu treizeci de ani de căsătorie satisfăcătoare. Ea face o călătorie în fiecare an, pe 16 august, către o insulă din Caraibe unde este înmormântată mama ei. Feribotul, taxiul, o grămadă de gladiole și hotelul: acest ritual exercită asupra ei o invitație irezistibilă de a se transforma – o dată pe an – într-o altă femeie, de a-și explora propria senzualitate și de a sonda frica tăcută care îi curge în inimă. Așadar, o eternă întoarcere, dar de fiecare dată ceva diferit. Timpul ciclic – timpul reîntoarcerii și al ritualului – este, de altfel, specific întregii opere a lui García Márquez. Ca în alte cărți ale lui García Márquez, și în Ne vedem în august există o situație mentală pe care autorul o numește soliedad. O singurătate personală, dar și colectivă. În cele cinci povestiri ale cărții, Ana Magdalena Bach pare să se regăsească, paradoxal, tocmai prin ritualul solitar al călătoriei. O aventură amoroasă îi schimbă existența: din acel moment se va întoarce pe insulă în fiecare august sperând, dar, totodată, temându-se să experimenteze altă stare de singurătate. Volumul, de fapt, încheie în mod ideal ciclul de romane despre dragoste care a început în 1985 cu Dragostea în vremea holerei și a continuat în 1992 cu Despre dragoste și alți demoni. Un roman emoționant, revelația literară a anului 2024”, transmite Editura RAO.

GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ s-a născut în 1927, la Aracataca, în Columbia, și a decedat în 2014, la Ciudad de México. Ziarist și scriitor, a fost, încă din tinerețe, un adept al mișcărilor de stânga, urmărind cu atenție insurecția cubaneză a lui Fidel Castro. Operele sale reflectă o recreare mitică a lumii reale, în care se produce o perpetuă îmbinare între elementele realiste și cele imaginare, rod al unor circumstanțe fantastice, totul ilustrând plenar cunoscutul curent literar denumit „realismul magic“. Apreciat pe plan mondial, prestigiul său literar i-a fost confirmat prin acordarea, în anul 1982, a Premiului Nobel pentru Literatură.

×