x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte SF-uri cu trimiteri la întrebări existențiale

SF-uri cu trimiteri la întrebări existențiale

de Diana Scarlat    |    29 Ian 2025   •   09:15
SF-uri cu trimiteri la întrebări existențiale

Pentru iubitorii genului Science-Fiction, o nouă apariție pe piața românească de carte este „Anomalia – Călători în Fractalverse”, de Christopher Paolini.

Este o combinație ideală între romanul filosofic și aventura SF, într-o lume imaginară care trimite cititorul către o planetă nelocuită, dar și către introspecție, ridicând întrebări existențiale în mijlocul unui nonsens absolut. Acțiunea este plasată în anul 2234, iar personajele fac parte dintr-un echipaj de explorare, însă dialogurile, limbajul colocvial, descrierile detaliate ale trăirilor fiecăruia, în mijlocul acțiunii, precum și latura psihologică sau trimiterile subtile la personaje legendare, ori mitologice, prin numele protagoniștilor, fac din această carte SF o adevărată aventură de delectare prin lectură.

Acțiunea romanului SF „Anomalia” descrie aventura echipajului de pe Adamura care descoperă o situație anormală pe o planetă nelocuită. O echipă trebuie să aterizeze pe Talos VII și să afle cine și de ce a realizat construcția în formă de gaură și ce reprezintă zgomotele fractale care vin dinspre aceasta. 

Pe parcursul mai multor zile și de-a lungul a o sută de kilometri, patru voluntari se află în căutarea unor parametri tehnici ai construcției și, în paralel, în căutarea unui scop al vieții, în mijlocul unui univers nepăsător.

Numele personajelor trimit cititorul către alte sfere culturale. Talia amintește de muza Thalia din mitologia greacă. Thalia este menționată de Hesiod, Pindar, Apollodor și Pausanias. Ea a fost reprezentată ca o femeie tânără, cu un aer vesel, încununată cu iederă, ținând o mască comică în mână. Pentru cei care cunosc aceste caracteristici ale personajului mitologic, se conturează vizual imaginea Taliei din cartea lui Paolini. Acțiunea și dialogurile o fac să semene foarte mult cu tânăra muză a mitologiei, dar plasată într-un cadru cu totul atipic.

Aventură, dinamism și mult dialog

Alt personaj al cărui nume face trimitere către o sferă a culturii elitiste este Pushkin. Pentru iubitorii literaturii, acesta prinde contur, după chipul și asemănarea cu scriitorul rus, dar intră în același joc al luminilor și umbrelor unei planete sterpe, fără viață și fără sens, într-o acțiune plină de pericole imediate, dar care devine locul ideal pentru a reflecta, în cele din urmă, la problemele filosofice ale tuturor timpurilor.

Dincolo de posibilele conexiuni cu marile opere literare ale Lumii sau de latura psihologică și filosofică, romanul este un SF autentic, plin de momente critice în care sunt implicate personajele, fiind o aventură în Spațiu, cu mult dinamism și foarte mult dialog, cu situații neașteptate și răsturnări bruște în firul narativ.

„Anomalia” poate fi cartea ideală pentru vacanțe, indiferent de preferințele literare sau de vârsta cititorului, iar pentru amatorii de SF va fi, cu siguranță, o adevărată delectare. În limba română a fost publicată anul trecut, la Editura Rao și se poate găsi în librăriile din toată țara.

O lume aproape perfectă

În aceeași sferă a reflecției asupra vieții ne ține și romanul de debut al lui Diane Cook, „O lume aproape perfectă”, publicat la aceeași editură, în 2024. Este o poveste care imaginează cataclismul civilizației, a cărei temă transpune, de fapt, lista întrebărilor pe care ni le punem chiar noi, în lumea contemporană, în legătură cu viitorul Planetei, în cazul în care resursele s-ar consuma aproape în totalitate. 

În roman este descrisă o singură rezervație naturală rămasă pe Pământ, numită Statul Sălbatic, care adăpostește ultimele rămășițe ale vieții din America de Nord și o mică bandă de nomazi, numită Comunitatea. Romanul descrie o lume neospitalieră, în care o echipă de voluntari participă la un experiment care se presupune că are scopul de a determina dacă oamenii pot exista în natură fără a o distruge.

Cartea a fost primită cu mult entuziasm de criticii americani. „O carte despre oameni disperați într-o lume în care spațiul locuibil se micșorează din ce în ce mai mult și resursele sunt din ce în ce mai incerte… dar și despre rezistența copiilor care se adaptează, chiar bucurându-se de circumstanțe care îi copleșesc pe adulții din jurul lor. Cook ridică, de asemenea, întrebări incomode: cât de departe va merge o persoană pentru a supraviețui? Ce sacrificii va face sau nu pentru cei pe care îi iubește? Această ficțiune ecologică horror (deosebit de înfiorătoare acum) explorează regiuni dureroase ale inimii umane”, comentează Kirkus Reviews – reputată revistă de critică literară din SUA.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×