x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Romane celebre, publicate pentru prima oară sub numele real al autoarelor

Romane celebre, publicate pentru prima oară sub numele real al autoarelor

14 Aug 2020   •   15:17
Romane celebre, publicate pentru prima oară sub numele real al autoarelor

25 de romane celebre scrise de femei au fost reeditate, pentru prima oară sub numele adevărate ale autoarelor. Acestea le semnaseră sub pseudonime masculine. Evenimentul marchează cea de-a 25-a aniversare a Women's Prize for Fiction, una dintre cele mai prestigioase distincţii literare din Marea Britanie, transmite bbc.com.

Proiectul se intitulează ''Reclaim Her Name'' și conţine ilustraţii originale de copertă, create tot de femei.

Fondatoarea şi directoarea Women's Prize for Fiction, Kate Mosse, a precizat că iniţiativa vine în continuarea mişcării de emancipare a femeilor, pentru ca astfel ele să primească recunoașterea pe care o merită.

''Middlemarch'', de George Eliot

A fost republicat cu numele real al autoarei, Mary Ann Evans, pentru prima oară după 150 de ani. Scriitoarea a folosit pseudonimul George Eliot la jumătatea secolului al XIX-lea, pentru a-și publica oprele. 

Romanul a apărut inițial sub formă de foileton, în perioada 1871-1872.  

Nu a fost tipărit niciodată sub numele real al autoarei, care spunea că își păstrează ascunsă identitatea pentru că un pseudonim masculin îi oferă toate avantajele de care are nevoie, fără să aibă efecte neplăcute asupra reputației. Și partenerul acesteia, George Lewes, considera că scopul anonimatului era ca opera aesteia să fie apreciată după meritele proprii, și nu ca aparținând unei femei. 

 

Din acceaşi colecţie, mai face parte romanul gotic ''A Phantom Lover'', pe care scriitoarea Violet Paget l-a publicat sub pseudonimul Vernon Lee.

Romanul ''Indiana'', de George Sand, pseudonimul masculin folosit de scriitoarea franceză din secolul al XIX-lea, Amantine Aurore Dupin.

Povestirea ''Marie of the Cabin Club'', publicată în 1939 și semnată Arnold Petri, a fost scrisă de Ann  Petry, prima femeie afro-americană care și-a vândut peste un milion de exemplare dintr-o carte. Fiica sa, Liz Petry, a spus că este onorată de faptul că mama sa a fost4 inclusă în această colecție. 

Colecţia este disponibilă integral în format e-book, care poate fi descărcat gratuit de pe site-ul companiei Baileys.

Exemplare din acest set, care include și forma tipărită a operelor, vor fi donate unor biblioteci din Marea Britanie.

×