Fetiţa care privea trenurile plecând
Romanul, rod al documentării asidue a autorului, constituit sub forma mărturiilor mai multor personaje, implicate mai mult sau mai puțin direct în soarta familiei Strawczynski-Wins, reușește să urmărească parcursul tragic al protagoniștilor, care încearcă să se pună la adăpost de prigoana nazistă împotriva evreilor în toată Europa și totodată să realizeze un tablou convingător, cutremurător, al acelei epoci de noapte a minții.
Din corul vocilor abil împletite ale martorilor se remarcă extraordinarul Domingo López Delgado, un luptător aproape legendar, un uruguayan care, la douăzeci și patru de ani, traversează Atlanticul, ca să lupte pentru libertatea altei țări, se înrolează în Legiunea Străină și trece prin iadul fronturilor din Libia, Franța, Germania, până la victoria finală.
Și, desigur, Charlotte, fetița minunată, sensibilă, inteligentă și curajoasă, ale cărei amintiri constituie fundamentul întregului roman-document, puse la dispoziția noastră pentru ca să înțelegem dimensiunea ororii și a dramei trăite și cu speranța că vom evita să se repete.
Speranța, de altfel, este lumina călăuzitoare pe lungul și anevoiosul drum spre libertate al tuturor eroilor cărții.
Malnata
Monza, Italia, 1935. Francesca este o fată cu educație aleasă, dar este fascinată de o rebelă de vârsta ei, de origine modestă, care se poartă diferit: umblă desculță, are părul negru tuns strâmb, privirea sălbatică și se joacă la râu cu doi băieți mai mari. Ea este Maddalena, dar i se spune Malnata. Oamenii sunt convinși că este piază rea. Că urzește blesteme și atrage moartea.
Francesca este atrasă de spiritul de revoltă al Maddalenei și, în curând, fetele devin nedespărțite, iar jocurile lor, din ce în ce mai periculoase. Maddalena o învață pe Francesca să se descurce în lume, dar și să devină conștientă de propriul trup.
În ciuda dezaprobării și a prejudecăților din jurul lor, legătura dintre cele două fete devine tot mai puternică. Însă amenințarea fascismului și a războiului le obligă să se maturizeze brusc și să-și ia destinul în propriile mâini, asemenea unor mici amazoane care tânjesc după libertate și nu ezită să-și măsoare puterile cu bărbații.
Magul de la Kremlin
Scris în pandemie și predat la Gallimard în ianuarie 2021, Magul de la Kremlin este un roman în același timp documentar și vizionar, cu accente profetice, dorința de a sonda misterele Kremlinului și ale Rusiei, actuale și dintotdeauna, determinându-l pe autor să depășească granițele eseului pentru a apela la ficțiune și la forța imaginației, rodul acestei alchimii fiind nu numai un mare roman despre Rusia contemporană (de la declinul lui Elțîn, ascensiunea lui Putin, figurile oligarhilor, războiul din Cecenia, Jocurile Olimpice de la Soci până la criza ucraineană), ci și o extraordinară meditație despre putere, în universalitatea mecanismelor și a resorturilor ei.
Epoca viciului
New Delhi, ora 3 dimineața. Un Mercedes care circulă cu viteză foarte mare intră pe trotuar și, într-o clipită, seceră cinci persoane. Este o mașină de bogătan, dar, când se risipește confuzia, nu e nici un bogătan acolo, ci doar un servitor șocat care nu poate explica măcelul.
Epoca viciului este un roman spectaculos, trepidant, având în centru avuția seducătoare, corupția stupefiantă și violența însetată de sânge ale familiei Wadia – iubită de unii, detestată de alții, temută de toți. Pe fundalul reședințelor luxoase, petrecerilor extravagante, afacerilor rapace și influenței politice calculate, trei vieți ajung să se interconecteze periculos: Ajay este servitorul competent, născut în sărăcie, care urcă în ierarhia familiei, Sunny este moștenitorul playboy care visează să-și depășească tatăl cu orice preț, iar Neda este jurnalista curioasă prinsă între moralitate și dorință. Într-o lume alimentată de plăcere, lăcomie, dorință, violență și răzbunare, legăturile dintre aceste personaje vor deveni o cale de evadare sau declanșatorul altor distrugeri?
În părți egale thriller polițist și saga de familie, Epoca viciului este un roman amețitor despre gangsteri și amanți, despre false prietenii, despre iubiri interzise și despre consecințele corupției. Un roman care dă dependență, de o calitate literară ireproșabilă.
Printre trenuri cenușii
O bătaie răsună în ușă, și viața Linei Vilkas, o adolescentă de cincisprezece ani, se schimbă pentru totdeauna. Împreună cu mama și cu fratele ei mai mic, Lina e arestată de poliția secretă sovietică și deportată în Siberia. Condițiile sunt oribile, iar Lina trebuie să lupte pentru propria viață și pentru viețile celor din jur - inclusiv cea a băiatului pe care îl iubește. Riscând totul, fata strecoară indicii în desenele ei și reușește să le expedieze în secret. Lina speră ca acestea să ajungă în lagărul unde tatăl ei este prizonier. Dar oare mesajele și curajul fetei sunt de ajuns ca familia ei să se reunească?