x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte România elogiată la Târgul de Carte de la Praga

România elogiată la Târgul de Carte de la Praga

de Maria Sârbu    |    18 Mai 2012   •   17:12

Ceremonia de deschidere a celei de-a XVIII-a editii a Targului International de Carte de la Praga, care a avut loc joi, la Palatul Expozitional din capitala Cehiei, a fost focalizata pe Romania, caci tara noastra are statut de invitat de onoare al acestui eveniment cultural denumit "Lumea cartii'. Dupa cum transmite Mediafax, atat ministrul Culturii din Cehia, Alena Hanakova, cat si primarul orasului Praga, Bohuslav Svoboda, aflati la aceasta solemnitate, au salutat prezenta Romaniei, al carei stand "de mari dimensiuni', bine amenajat, se afla chiar in mijlocul pavilionului principal. Daca ministrul a facut referire, intre altele, la scriitorul Petru Cimpoesu (invitat la targ), al carui roman "Simion Liftnicul', tradus in limba ceha, a castigat in 2007 prestigiosul premiu Magnesia Litera (Cartea anului in Cehia), acordat in premiera unei traduceri, edilul orasului Praga a elogiat Romania si cultura ei, referindu-se la legaturile dintre Cehia si Romania care sunt "mai adanci decat amintirile din perioada comunista'. Svoboda a atentionat, intr-un fel, tanara generatie ceha ca ar fi bine sa cunoasca Romania adevarata si nu numai ca pe o "tara cu traditia lui Dracula'.

Participarea romaneasca, de altfel "masiva si diversa', se datoreaza Ministerului roman al Culturii si Institutului Cultural Roman de la Praga, care au pregatit peste 50 de evenimente. Timp de patru zile, cat dureaza actuala editie, majoritatea evenimentelor sunt axate pe doua teme majore propuse de organizatorii targului: "Literatura Marii Negre" si "Banda desenata". Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Culturii, in cele peste 50 de ore de evenimente romanesti, vizitatorii targului pot pot citi carti romanesti, discuta cu scriitorii romani, pot vedea filme si spectacole de teatru romanesti, pot vizita locuri din Romania prin intermediul fotografiei, pot experimenta mestesugurile romanesti, pot dansa pe muzica romaneasca si pot degusta vinurile romanesti.

Totusi, in oferta propusa predomina evenimentele literare: lansari de carte, lecturi de autor si lecturi scenice. La standul national al Romaniei sunt expuse ultimele aparitii editoriale, din diverse domenii si genuri literare, precum si ultimele traduceri din limba romana publicate in limba ceha si slovaca. De remarcat, printre multiplele evenimente, dezbaterile literare la care participa scriitori romani si cehi. Acestea se desfasoara cu temele: "Inainte de 1989, cand doar literatura spunea adevarul'; "Epoca postcomunista reflectata in literatura'; "Poetul scrie un roman'; "Fictionalizarea realitatii'. Totodata, scriitorii romani invitati la Targul de la Praga participa si la conferintele internationale: "De la literatura la film si inapoi', "Literatura regiunii Marii Negre', "Premiul European pentru Literatura' etc.

In spatiile expozitionale ale targului, au fost pregatite pentru publicul vizitator cinci incursiuni vizuale: "Muzeul benzii desenate din Romania"; "In jurul Marii Negre"; "Scriitori romani contemporani. Chipuri si taine"; "Ion Luca Caragiale in grafica umoristica din Romania si Cehia"; "I.L. Caragiale in fotografii din spectacole, bancnote, carti si timbre postale, editii princeps".

Oferta culturala romaneasca include si doua programe distincte: "Literatura romana in film' si "Medalion – scenaristul Razvan Radulescu'.

Traditional, inainte de Targul "Lumea cartii', are loc in capitala Cehiei Festivalul "Lumea cartii in filme – festivalul adaptarilor cinematografice ale operelor literare', pentru care ICR Praga, in colaborare cu Arhiva de Filme din Cehia, a pregatit proiectia, la Cinemateca pragheza, a filmelor "Glissando' de Mircea Daneliuc, "Padureanca' de Nicolae Margineanu si "Duhul aurului' de Mircea Veroiu si Dan Pita. La Cinema Atlas va avea loc lansarea filmului "Buna! Ce faci?' de Alexandru Maftei.

×