Cine n-a vizitat încă Londra, n-ar trebui să citească “Afacerea”, romanul Martinei Cole. După lectura acestei cărţi îţi trece orice chef de a te mai plimba pe străzile faimoasei metropole.
_______________
Departe de Trafalgar Square, Palatul Buckingham, Golden Eye, autoarea descoperă o lume întunecată şi promiscuă, dominată de patimi josnice şi de violenţă, unde domneşte fără drept de apel legea celui mai tare. Pumnul, cuţitul, armele de foc te ajută să te impui şi în familie, şi în cadrul comunităţii. Poliţia rămâne impasibilă, nu se amestecă în disputele domestice sau în reglările de conturi – ori i se cumpără tăcerea, ori e prea înfricoşată, nedorind să stârnească un viespar imposibil de ţinut sub control... De aceea, afacerile cu droguri înfloresc nestingherite, traficul de carne vie se desfăşoară în văzul tuturor, cămătăria aduce unora profituri substanţiale. Crimele se ţin lanţ, dar dreptatea nu se împarte în tribunale, orice litigiu se rezolvă după legile nescrise ale acestei colectivităţi urgisite, departe de rigorile civilizaţiei.
În centrul acţiunii se află o familie irlandeză catolică. Tatăl, Gerald Dooley, recuperează bani de la debitori ajutat de către fiii săi. Cei trei bărbaţi nu ezită să-i bată şi să-i tortureze pe năpăstuiţii care nu mai au mijloace să restituie banii; îi constrâng să se împrumute din nou, înglodându-i şi mai mult în datorii şi prelungindu-le agonia până îi aduc la sapă de lemn. Taie degete, ameninţă femei şi copii, devastează case.
Comportamentul lor brutal, acceptat şi chiar admirat în cârciumile unde îşi fac veacul fiinţe mizere, trăind de pe o zi pe alta, în ignoranţă şi dezmăţ, păleşte în comparaţie cu modul în care se manifestă Imelda, mezina familiei. Încă de mică a învăţat diverse tertipuri pentru a-i înşela şi a-i manipula pe toţi cei din jurul său. Lasă impresia de a fi un copil exemplar, dar atitudinea ei smerită şi seducătoare ascunde mari tare de caracter. Chiuleşte de la şcoală, fumează, bea şi consumă stupefiante. Nici măcar exmatricularea din şcoală nu-i întinează aureola, vina căzând pe profesorii neînţelegători.
Înaintând în vârstă, provoacă un lanţ de nenorociri, soldat cu multe victime. Și totuşi, reuşeşte să scape cu abilitate din orice încurcătură, apelând la magistrala sa artă în prefăcătorie şi minciună. O mare actriţă pe scena vieţii, diabolică şi fascinantă.
Martina Cole a portretizat admirabil acest personaj de o răutate ieşită din comun, lipsit de orice empatie. Dar în romanul său nu există niciun erou de care să te ataşezi cu adevărat. Rând pe rând, cei chemaţi la rampă şi descrişi cu multă minuţie se dovedesc a fi mincinoşi, cruzi, lacomi, perverşi. Parcă au fost contaminaţi de o boală fără leac care îi macină şi-i transformă, mai devreme sau mai târziu, în unelte ale răului. Și de nicăieri nu răzbate nicio rază de speranţă.
Mai rar o viziune atât de terifiantă.
Și totuşi, chiar dacă aţi citit “Afacerea”, vizitaţi Londra. Poate aveţi norocul să nu întâlniţi personajele din acest roman scandalos de întunecat.
__________
“Înşfăcându-l zdravăn de beregată, Gerald Dooley începu să-i izbească ţeasta de biroul masiv, iarăşi şi iarăşi. Când craniul bărbatului se crăpă şi sângele se prelinse din abundenţă pe podea, Gerry începu să simtă că se mai calmează cât de cât.”