x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Scena crimei. Instinct ucigaş

Scena crimei. Instinct ucigaş

de George Arion    |    11 Oct 2013   •   20:43
Scena crimei. Instinct ucigaş

Jason Steadman, protagonistul romanului “Instinct ucigaş” al lui Joseph Finder, este un tânăr manager de vânzări la una dintre cele mai mari companii de electronice, la acelaşi nivel cu Sony şi Panasonic. Se consideră împlinit profesional, are o căsnicie de care e mulţumit, aşteaptă cu nerăbdare naşterea unui copil.
______________________________

Şi totuşi, soţia lui, Kate, provenită dintr-o familie de bogătaşi, aspiră la mai mult, îl îmboldeşte să avanseze, să ocupe posturi mai înalte, ca să obţină venituri mai mari, fiind extrem de cheltuitoare. Lipsit, însă, de ambiţii, bărbatul ei refuză să iasă din coconul protector în care s-a adăpostit, tratând cu umor orice îndemn de a parveni şi de a aduce mai mulţi bani în casă.

Până când... Până când Jason îl întâlneşte pe Kurt Semko, un fost ofiţer din Forţele Speciale, lăsat la vatră fiindcă a avut grave probleme cu superiorii săi, căruia îi acordă o încredere totală şi-i permite să-l dirijeze din umbră. Dintr-odată, existenţa molcolmă a priceputului manager capătă o altă turnură – avansează pe scara ierarhică, primind funcţia de vicepreşedinte, căpătând puteri extraordinare.

Însă nu iscusinţa lui de a negocia dur contracte, de a atrage cu inventivitate noi clienţi, de a investiga şi a cuceri pieţe de desfacere neexplorate pentru aparate LCD şi cu ecrane de plasmă îl propulsează în vârful piramidei. Toate reuşitele i se datorează fostului combatant în Afganistan şi Irak, care îi oferă ponturile necesare îngenuncherii rivalilor şi adversarilor. Filosofia acestuia e simplă – lumea seamănă cu o junglă în care ori devii prădător, ori accepţi să fii un vânat pentru cei puternici. Cine nu are instinct de ucigaş nu rezistă.

O vreme, împins de la spate de Kate, Jason acceptă cu încântare consilierile care îi asigură un succes fulminant în carieră. Poate să angajeze sau să concedieze pe cine vrea, poate decide care dintre colegii lui sunt performanţi şi care sunt un balast. La un moment dat, însă, când în Companie încep să se folosească informaţii obţinute în mod fraudulos, când contractele se perfectează în urma unor şantaje şi când se ajunge chiar la crime deghizate în sinucideri sau accidente, protagonistul e cuprins de remuşcări, având revelaţia că merge pe o cale greşită.

Din clipa în care refuză cu vehemenţă sprijinul lui Kurt, Jason se transformă într-o potenţială victimă a acestuia, riscând chiar să-şi piardă viaţa. Reuşeşte să se salveze doar folosind procedee şi tactici militare învăţate de la cel pe care l-a socotit prieten.

Joseph Finder descrie entuziasmant modul în care se confruntă companiile pentru a dobândi cât mai mari profituri, păienjenişul de relaţii din cadrul unei firme unde domneşte dezumanizarea, toţi funcţionarii semănând cu nişte roboţi lipsiţi de sentimente, complotând unii împotriva altora, cu scopul de a parveni.

Autorul oferă o imagine terifiantă a vieţii într-un mediu cu o concurenţă acerbă, unde izbânda aparţine celui mai tare şi mai lipsit de scrupule. O documentare meticuloasă i-a îngăduit să nu se abată prea mult de la realitate.

Remarcabil scris, tensionat de la prima la ultima pagină, “Instinct ucigaş” a meritat cu prisosinţă Premiul Asociaţiei Scriitorilor de Thrillere pe anul 2007.
Însă după ce citeşti cartea, îţi piere cheful să te mai angajezi într-o corporaţie, oricât de ispititoare ar fi recompensele materiale ...
__________________________
    
“Dar numai o fracţiune de secundă, până ce explozia îl înghiţi, îl făcu bucăţele, îi aruncă membrele în aer, o imagine oribilă de genul celor pe care le vezi doar într-un film de război. Explozia puternică mă aruncă pe spate, mă izbi de ceva tare şi am simţit obiecte contondente lovindu-mă, bucăţi de lemn şi plastic, probabil, şi mai ştiu eu ce altceva.”

×