x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Scena crimei. Insula Porcilor

Scena crimei. Insula Porcilor

de George Arion    |    23 Aug 2013   •   18:46
Scena crimei. Insula Porcilor

Pe Insula Porcilor – pe numele ei scoţian Cuagach Eilean – a fost odinioară o fermă de animale care a dat faliment. După aceea, fermierii şi-au deversat acolo chimicalele periculoase. Trecând prin dreptul insulei, un turist filmează o făptură ciudată. Într-un clip video pe care îl face cunoscut întregii lumi se zăreşte o fiinţă umană bizară: ea pare a avea o coadă. Un trucaj realizat cu multă abilitate de către cineva dornic să facă o farsă şi să bage oamenii în sperieţi? Specialiştii care îl analizează exclud această posibilitate. 
____________________

Pe insula respectivă trăieşte o grupare religioasă formată din Preoţii Tămăduitori Psihogenici. Timp de mai mulţi ani ei refuză să comenteze imaginile respective. Astfel ia naştere legenda “diavolului de pe Insula Porcilor”. Locuitorii ei sunt acuzaţi că practică ritualuri satanice. Nimeni nu mai îndrăzneşte să se apropie de ei.

La un moment dat, deranjaţi de zvonurile ţesute în jurul lor, şi pentru a le risipi, membrii sectei îl invită pe ziaristul Joe Oakes să le facă o vizită şi să petreacă o vreme alături de ei. Acesta a spulberat numeroase false credinţe în vraci, vrăjitori, indivizi înzestraţi cu însuşiri paranormale, în numeroase colţuri ale lumii. Un adevărat vânător de păcăleli. Nu crede în eresuri, magie, în practicile de invocare a Satanei şi în puterile tămăduitoare ale rugăciunilor. Însă acceptând invitaţia, jurnalistul ajunge să fie târât în cea mai cumplită aventură din viaţa sa.

Scurtul popas printre Preoţii Tămăduitori Psihogenici îi dezvăluie existenţa unei comunităţi care da, trăieşte în izolare, departe de freamătul lumii contemporane, cu obiceiuri curioase, dar nu are nimic agresiv în comportament.

Pe aceeaşi insulă trăieşte şi fostul conducător al sectei, Malachi Dove, excomunicat de prozeliţii săi de odinioară care îl socotesc cu minţile rătăcite. Acesta îşi delimitează cu garduri electrice teritoriul unde s-a refugiat, sacrifică porci în cadrul unor ritualuri de neînţeles, îi ameninţă cu moartea şi îi alungă pe toţi cei care calcă pe pământurile sale. Are o fată, Angeline, care suferă de o malformaţie – coloana ei vertebrală se continuă sub forma unui picior nedezvoltat. Aceasta e “coada” pe care a filmat-o turistul, stârnind o asemenea emoţie.

După o încăierare cu Dove şi după multe alte peripeţii, Oakes o salvează pe Angeline şi vrea s-o integreze în societate. În urma popasului său pe insulă rămâne, însă, un adevărat masacru – toţi membrii sectei mor într-o capelă unde are loc o explozie.

La prima impresie, Dove a scăpat cu viaţă şi vrea să se răzbune pe cel care i-a luat de lângă el fiica. De teama lui, Oakes şi Angeline beneficiază de protecţia poliţiei. Analizele ADN dovedesc, însă, că Dove a murit înainte de cumplita conflagraţie şi, prin urmare, nu el a pus-o la cale. Urmează o lovitură de teatru: jurnalistul e acuzat că masacrul de pe insulă, în care au murit treizeci de oameni, i se datorează.

MO HAYDER creează cu măiestrie suspans şi situaţii ambigue. E Oakes vinovat? A fost o înscenare abilă a lui Dove, pentru a-i face să plătească şi pe cei care l-au abandonat, şi pe temerarul jurnalist? Fiecare poate alege varianta care îi convine. şi într-un caz, şi în altul, ea este înspăimântătoare.

_______________

“Bum-bum, şi ciocanul argintiu al lui Maxwell s-a prăvălit asupra mea, şi micuţul Oakesy a căzut lat. N-am murit, dar nici departe n-am fost.”


×