x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte SCENA CRIMEI. Sora

SCENA CRIMEI. Sora

de George Arion    |    15 Aug 2014   •   19:55
SCENA CRIMEI. Sora

Două surori. Cea mai în vârstă, Arabella Beatrice Hemming, este specialistă în designul corporativ şi locuieşte la New York. Cea mică, Tess, frecventează Facultatea de arte plastice din Londra. Acestea sunt protagonistele pasionantului thriller “Sora” de Rosamund Lupton.
____________
   
Cele două fete au o relaţie extrem de apropiată – discută mult la telefon, îşi trimit frecvent e-mail-uri povestindu-şi întâmplările prin care trec, îşi cer sfaturi uneia alteia, uneori mai au şi dispute cordiale, sau rememorează cu deliciu scene din copilărie.
   
La un moment dat, sora mai mică dispare de-acasă. Alertată, Arabella pleacă în metropola de pe malurile Tamisei.
   
Acolo participă la căutările întreprinse de către poliţiştii de la Secţia Notting Hill, sub conducerea ofiţerului detectiv Finborough. Are loc o reconstituire, sunt audiaţi colegi de la facultate şi profesori, vecini şi prietene.
   
După mai multe zile de investigaţii, Tess este descoperită cu venele tăiate într-o toaletă dezafectată din Hyde Park. Deoarece pierduse o sarcină, se consideră că depresia a împins-o să-şi ia zilele. Poliţia clasează rapid cazul.
   
Arabella, însă, nu acceptă concluziile anchetei superficiale, desfăşurate în mare grabă. Sora ei fusese o fiinţă veselă, exuberantă, puternică şi independentă. Nimic nu i-ar fi putut provoca o traumă atât de profundă încât s-o îndemne să se sinucidă.
   
Chiar dacă la autopsie nu se găseşte nimic incriminator, sora cea mare porneşte cercetări pe cont propriu, bănuind că ar fi vorba, de fapt, de o moarte violentă, mascată cu multă dibăcie. Dacă lucrurile n-ar fi aşa, de ce studenta la arte plastice s-ar mai fi plâns gazdei sale în legătură cu primirea unor telefoane de ameninţare?

În curând se stabileşte o listă de suspecţi printre care figurează profesorul care a lăsat-o gravidă pe Tess, un adorator refuzat şi un medic care i-a injectat un ser pentru a-i salva copilul marcat de o tară moştenită de la părinţi.

Niciuna dintre piste nu se confirmă. Şi totuşi, Arabella simte cum cineva o ţine sub supraveghere, ca şi cum ar dori să afle care e stadiul căutărilor sale. De-abia într-un târziu şi după ce scapă de o tentativă de asasinat, ea află despre un experiment genetic eşuat, care a mai provocat şi alte victime.

Rosamund Lupton scrie extrem de atractiv şi presară multe capcane în calea cititorului, astfel încât deznodământul să fie o surpriză totală pentru acesta.

De fapt, romanul este o lungă şi emoţionantă spovedanie prin care eroina principală se eliberează de povara suferinţei provocate de moartea sorei sale dragi.

Marele autor de thrillere Jeffery Deaver are perfectă dreptate în judecata sa de valoare: “Captivant şi plin de stil, <> se află în punctul acela destul de greu de atins în care romanul poliţist şi marea literatură se întâlnesc.”
___________

“Mi-a pus cuţitul la gât; simţeam în întuneric răceala muchiei de metal în contrast cu căldura pielii mele. Eu nu sunt aşa. Parcă aş trăi un coşmar în care m-am transformat într-un străin.”

×