x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Scena crimei. Vinovatul

Scena crimei. Vinovatul

de George Arion    |    08 Noi 2013   •   17:59
Scena crimei. Vinovatul

În primele pagini ale romanului “Vinovatul” de Lisa Ballantyne, un  copil este găsit mort pe un teren de joacă în parcul Barnard din Londra. Accident? Asasinat? Cel suspectat de a-și fi ucis prietenul este un alt băiat, Sebastian Croll.
___________________________________
                               
Sunt multe probe împotriva lui, martori credibili îl plasează la locul faptei exact în momentul în care s-a comis crima, profesori și vecini atestă comportamentul lui violent și în alte ocazii, nimeni nu-l agreează. Și totuși, cel reținut în arestul poliției sub acuzația de omucidere și trimis în judecată își clamează nevinovăția.

Avocatul Daniel Hunter îi acordă credit și încearcă să-l salveze. Pas cu pas el demontează cu abilitate învinuirile aduse clientului său și construiește o apărare solidă.

Până la urmă, procesul intentat lui Sebastian Croll îi probează acestuia inocența. Eliberarea lui din închisoare nu va fi, însă, o victorie savurată cu deliciu, dimpotrivă, va fi cea mai umilitoare înfrângere din cariera lui Daniel Hunter.

De unde atâta simpatie față de un băiat care deseori răspunde obraznic la interogatorii și care cu siguranță ascunde ceva, jucând cu măiestrie rolul de victimă fără prihană?

Cazul Sebastian Croll îi aduce aminte lui Daniel Hunter de propria sa copilărie zbuciumată. Și el a fost un băiat cu probleme, din pricina mamei sale care se droga și se purta iresponsabil, neglijându-l. Din această cauză, serviciile sociale l-au dat spre adopție, iar cea care s-a oferit să-l primească la ferma ei a fost Minnie Florence Flynn, o văduvă îndurerată de pierderea fiicei sale într-un accident de mașină.

La început, relațiile dintre cei doi sunt tensionate, băiatul jignind-o deseori pe cea care îi vroia numai binele, fuge de-acasă cuprins de furie, se încaieră cu colegii de școală. Scenele care îi au ca protagoniști pe Daniel și pe Minnie provoacă indignare, perplexitate și pun sub semnul întrebării traiul lor în comun.

Și totuși, adolescentul rebel ajunge să-și îndrăgească mama adoptivă, nu se dă în lături s-o ajute în gospodărie și s-o apere de bârfele și de atacurile nedrepte ale localnicilor, începe s-o aprecieze pentru eforturile ei de a-i da o educație bună și îi ascultă sfaturile de a urma o cale onorabilă ca să devină cineva în societate, intrând la o Facultate, absolvind-o cu brio.

Această armonie instaurată cu atâta greutate nu va dura mulți ani, fiindcă Daniel descoperă că Minnie l-a trădat într-o anumită împrejurare, și de-abia după moartea ei o va înțelege și-o va ierta.

Romanul Lisei Ballantyne descrie experiențe de familie dureroase, traumatizante,  căsnicii distruse din pricina consumului de droguri și din cauza violenței domestice.

“Vinovatul” este un thriller captivant de la început până la sfârșit nu numai datorită evenimentelor relatate și a finalului zguduitor. Autoarea cunoaște bine mecanismul justiției, povestește atrăgător, stăpânește la perfecție derularea acțiunii pe două planuri și conturează personaje distincte, înregistrându-le cu acuratețe frământările lăuntrice.
__________________________

“Se părea că fusese omorât în bătaie într-un ungher înfrunzit al locului de joacă din parcul Barnard, în după-amiaza zilei de duminică. Fusese izbit cu o cărămidă peste față, care i-a spart arcada.”

×