x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Scriitorii Cristian Tudor Popescu și Oleg Seberian, viceprim-ministru al Republicii Moldova, deschid cea de-a XI-a ediție a FILTM. 14 nume importante ale literaturii europene de astăzi, 4 localități din Banat

Scriitorii Cristian Tudor Popescu și Oleg Seberian, viceprim-ministru al Republicii Moldova, deschid cea de-a XI-a ediție a FILTM. 14 nume importante ale literaturii europene de astăzi, 4 localități din Banat

de Magdalena Popa Buluc    |    11 Oct 2022   •   16:05
Scriitorii Cristian Tudor Popescu și Oleg Seberian, viceprim-ministru al Republicii Moldova, deschid cea de-a XI-a ediție a FILTM. 14 nume importante ale literaturii europene de astăzi, 4 localități din Banat

În perioada 26-29 octombrie, are loc cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM), cel mai important proiect internațional dedicat literaturii care se desfășoară în Vestul țării. Ediția din acest an, prima în care autorii și cititorii vor fi față în față după doi ani în care publicul a urmărit doar online lecturile și dezbaterile din cadrul Festivalului, le propune iubitorilor de literatură din Banat întâlnirea cu 14 nume importante ale literaturii europene de astăzi.

O noutate absolută în arhitectura programului din acest an o reprezintă faptul că, pe lângă evenimentele de tradiție din Timișoara, FILTM se extinde și înspre alte localități din județul Timiș, precum Lugoj și Jimbolia, dar și spre Reșița din județul vecin, Caraș-Severin, orașul din Banat cu cea mai emergentă dezvoltare culturală recentă.

Scriitori din Ucraina, Bosnia și Herțegovina, Republica Cehă, Lituania, Serbia și Republica Moldova se vor alătura în lecturi publice și dezbateri unor nume importante ale literaturii române de astăzi, de-a lungul a patru zile: 26-28 octombrie – Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara; 27 octombrie – Reșița, Palatul Cultural (Teatrul de Vest); 28 octombrie – Școala Gimnazială Jimbolia; 29 octombrie – Lugoj, English Pub.

„Cărți și Hărți. Vecinătăți literare” este tema acestei ediții a FILTM, o temă extrem de actuală, într-o lume în care frontierele geografice se clatină. În fata literaturii, însă, orice frontieră devine  fluidă.

De când Rusia a atacat Ucraina, țară vecină României, frica și moartea au crescut în intensitate, iar dramele celor care și-au pierdut apropiații, ale refugiaților ce și-au părăsit casele ca să-și salveze viețile, ale ucrainenilor care au rămas să-și apare țara, ne-au afectat pe fiecare. Un război precum cel din Ucraina nu e numai «treaba» soldaților și a comandanților lor, ci a fiecărui european. Războiul de lângă noi e o nedreptate care ne afectează pe toți, o realitate ce oricând se poate transforma într-un coșmar fără granițe. Deși nu luăm parte, în mod direct, la acest conflict, este esențial să menținem frontul comun existent chiar de la început împotriva lui. Și nu doar denunțând invazia armatelor rusești, nu numai fiind solidari cu poporul ucrainean și ajutându-l, ci făcând fiecare ceea ce știm mai bine să facem.

Noi, cei care organizăm de 10 ani Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, ne-am întrebat, în 24 februarie 2022, dacă va mai exista și ediția a XI-a. Dacă nu cumva războiul declanșat chiar în acea zi ne va amuți. Dacă nu se va extinde și va genera o dramă mondială. Nu s-a întâmplat, din fericire, asta. Curajul poporului ucrainean și solidaritatea de care s-a bucurat rezistența sa au dat confruntării o altă turnură, încurajatoare. Prin urmare, am decis să organizăm, și anul acesta, FILTM, și să încercăm să facem cea mai bună ediție de până acum a festivalului. Una în care vocea muzelor să o acopere pe cea a armelor, iar literatura să ne unească și să-și arate, aici, la Timișoara, unde în 1989 s-a murit pentru libertate, extraordinarele ei puteri, a declarat Robert Șerban, președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara.

În lista scriitorilor invitați la ediția din acest an a FILTM se află prozatorii străini Oksana Zabușko – una dintre cele mai importante scriitoare ucrainene de azi, Faruk Šehić – scriitor bosniac tradus cu succes în mai multe limbi, considerat drept vocea „generației distruse” de către criticii din Europa, Oleg Serebrian – scriitor, istoric, politolog şi diplomat, viceprim-ministru al Republicii Moldova, alături de doi dintre cei mai apreciați prozatori și publiciști români de astăzi: Cristian Tudor Popescu și Radu Paraschivescu.

Lor li se alătură patru nume importante ale poeziei europene actuale: Aušra Kaziliūnaitė (Lituania), Petar Matović  (Serbia) , Katerina Rudčenková (Republica Cehă) și Grigory Semenchuk (Ucraina) și Ștefania Mihalache, Cătălina Stanislav, Alexandru Higyed și Robert G. Elekes, din România. 

Gazdele celor trei seri de la Muzeul Național de Artă vor fi: Magda Grădinaru, Matei Martin și Cosmin Perța. La Jimbolia, Lugoj și Reșița, scriitorii vor fi însoțiți de Melania Cincea, Marilena Tudor și Marcel Tolcea.

 

×