x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte SF-uri de demult...

SF-uri de demult...

22 Noi 2012   •   18:42
SF-uri de demult...

Ok. Pregătiţi-vă să vă faceţi nişte rate pentru achiziţionarea unei biblioteci mai încăpătoare, pentru că Nemira continuă să vină pe piaţă cu minunate ediţii hard-cover.

După ediţiile dedicate “Odiseei” sau volumul “Sfârşitul copilăriei”, ultimul titlu venit în seria de autor Arthur C. Clarke este “Randez-vous cu Rama”. Volumul a fost publicat în 1973, imediat după succesul “Odiseei spaţiale” şi a fost extrem de bine primit atât de public cât şi de critică. Un an mai târziu (1974) a luat Premiul Nebula şi Premiul British Science Fiction. “Randez-vous cu Rama” este cartea care prefaţează seria “Rama”, formată din patru volume şi spune povestea unui grup de exploratori umani care interceptează o navă extraterestră cilindrică, de dimensiuni gigantice, care pătrunde în sistemul solar. Ajunşi la bordul ei, încearcă să-i elucideze enigmele.

“Fiinţa umană faţă în faţă cu necunoscutul, tema fundamentală a scriitorilor SF, e explorată într-o poveste care începe în dimineaţa de 11 septembrie a superbei toamne a anului 2077 de la un meteor orbitor. Rendez-vous cu Rama este o victorie a imaginaţiei profetice.”
The New York Times

“Iată unul dintre cele mai bune romane scrise de Arthur C. Clarke, o poveste în care domină suspansul şi misterul.”
Sunday Times

Arthur C. Clarke (16 decembrie 1917 – 19 martie 2008), autor de science-fiction, inventator si futurolog britanic, rămas celebru pentru seria de romane SF ”Odiseea spaţială”.

S-a născut în Minehead, Somerset, Anglia. După ce a absolvit gimnaziul şi Huish’s Grammar School din Taunton, nu şi-a putut permite să urmeze universitatea şi s-a angajat ca auditor la secţia de pensii a Ministerului Educaţiei. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a servit în Royal Air Force ca instructor şi tehnician radar, fiind trecut în rezervă cu gradul de locotenent. După război a absolvit  King’s College London în matematică şi fizică.

Clarke a fost preşedintele Societăţii Interplanetare Britanice între anii 1946-1947, respectiv 1951-1953. Deşi nu a iniţiat conceptul de sateliţi geostationari (în ciuda legendei care sustine contrariul), a contribuit hotărâtor cu ideea ca aceşti sateliţi pot fi relee ideale de telecomunicaţii.

Tăcere


Litera. Într-o noapte rece de septembrie, Nora Grey se trezeşte singură în cimitirul din oraşul ei, fără să ştie cum a ajuns acolo sau de ce. Mai rău, descoperă că nu-şi poate aminti nimic din ultimele cinci luni de viaţă. Se pare că e dată dispărută de săptămâni bune, iar familia şi prietenii dau vina pe un răpitor misterios despre care, însă, nimeni nu are nici cel mai mic indiciu.

Chestiunea Finkler

Rao. Julian Treslove, un fost producător de radio la BBC, şi Sam Finkler, un cunoscut filosof evreu, scriitor şi vedetă de televiziune, sunt prieteni vechi. Împreună cu Libor Sevcik, un al treilea prieten, cei trei iau masa în spaţiosul apartament al lui Libor din centrul Londrei. Este o seara dulce-amară în care fiecare protagonist îşi aminteşte de vremurile în care iubeau, înainte de a deveni taţi, înainte de despărţiri, înainte de a trăi cu frica în sân pentru ce ar putea pierde...

Privilegiul

Leda. Ce şanse ai să te descurci în lumea celor bogaţi şi privilegiaţi? Megan Smith a absolvit Universitatea Yale şi are planuri mari – dar datorii şi mai mari! Când e concediată de la tabloidul la care lucra, i se oferă un plan B: să fie profesoara Fabuloaselor Gemene Baker, cunoscute mai mult pentru uriaşa avere pe care o vor moşteni şi pentru petrecerile scandaloase decât pentru rezultatele la învăţătură. O slujbă imposibilă? Poate, dar, dacă va reuşi, răsplata va fi pe măsură...

×