x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Și oamenii mari sunt oameni: Prietenul regelui. Amintiri din copilăria Regelui MIhai

Și oamenii mari sunt oameni: Prietenul regelui. Amintiri din copilăria Regelui MIhai

08 Noi 2016   •   08:48
Și oamenii mari sunt oameni: Prietenul regelui. Amintiri din copilăria Regelui MIhai

Fiind astăzi ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, am căutat o poveste cu oameni mari care poartă unul dintre aceste prenume.

Atunci când ne gândim la un monarh, oricare ar fi el, avem în minte o prezență elegantă și impozantă, fermă dar reținută, așa cum trebuie să fie. Și totuși, și oamenii mari sunt oameni, nu-i așa?

Pentru că, de curând am aniversat nouă decenii și jumătate de viață ai Maiestății Sale Regele Mihai, fostul monarh al României, facem, o incursiune în adolescența acestuia.

Și îl cunoaștem pe Lascăr Zamfirescu, nepotul scriitorului Duiliu Zamfirescu şi fiul diplomatului Alexandru Zamfirescu, mâna dreaptă a ministrului de Externe Nicolae Titulescu.

S-au împrietenit la 14 ani, între ei fiind o diferență de vârstă de câteva luni. Fiu de diplomat, Zamfirescu venea după o lungă perioadă trăită în străinătate.

Și a fost primit în „clasa palatină”, pentru a completa anturajul principelui. 12 colegi regali provenind din toate regiunile şi mediile sociale ale României Mari. Lascăr era „românul din afară“.

Poate ne este greu să ni-l imaginăm pe regale Mihai jucând fotbal, glumind cu băieții sau punând la cale câte o aventură adolecentină. Și totuși, așa s-a născut prietenia lor.

„Ne-am cunoscut în garaj. Aveam două maşini englezeşti – firma Dodge –, albastre amândouă, cu care ne-am dus la Peleş. Acolo am făcut primul trimestru de şcoală.

M-au cazat la la etajul patru.“ își amintește Lascăr Zamfirescu. Prietenia lor..............

Citește mai mult despre prietenia lor de o viață AICI

×