x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Steve Jobs, biografie autorizată

Steve Jobs, biografie autorizată

29 Mar 2012   •   20:30
Steve Jobs, biografie autorizată

Pana acum pe piata romaneasca au aparut cel putin sase titluri dedicate geniului de la Apple, Steve Jobs, care a murit la inceputul lui octombrie 2011. Era insa timpul unei opere complete. Publica vine sa completeze acest gol si ne propune o biografie autorizata, un volum masiv in peste 650 de pagini, aparut evident in conditii grafice deosebite.

Portret…
Pornind de la o serie de peste 40 de interviuri cu Steve Jobs, derulate de-a lungul a peste doi ani – precum si pe intervievarea a peste o suta de persoane apropiate lui Jobs, familie, prieteni, adversari, competitori sau colegi – Walter Isaacson a reusit sa creioneze portretul vietii trepidante si a personalitatii de o intensitate mistuitoare a unui antreprenor creativ, care, prin pasiunea sa pentru perfectiune si prin hotararea incrancenata, a revolutionat sase domenii de activitate: computerele personale, filmul de animatie, muzica, telefoanele, tabletele computerizate si continutul digital.

Simbol…
Intr-un moment in care Statele Unite cauta modalitati de a-si sustine intaietatea in domeniul inovatiei, in care societatile din intreaga lume incearca sa construiasca economii creative, adecvate epocii digitale, Jobs reprezinta emblema absoluta a inventivitatii, imaginatiei si inovatiei neabatute. Steve Jobs stia ca cea mai buna cale de a crea valoare in secolul XXI rezida in conectarea creativitatii cu tehnologia, asa ca a construit o companie in cadrul careia salturile imaginatiei s-au imbinat cu remarcabile reusite din domeniul ingineriei. El si colegii sai de la Apple au fost capabili sa gandeasca diferit: nu au contribuit doar la dezvoltarea unor produse superioare din punct de vedere tehnologic, ci au creat dispozitive complet noi si servicii despre care consumatorii nici macar nu stiau ca au nevoie.

Demonii…
Nu a fost un sef sau un om exemplar, nici un model demn de urmat. Manat de demoni, era capabil sa provoace furia si disperarea celor din jur. Insa personalitatea, pasiunile si produsele sale se intrepatrundeau, la fel ca si componentele hardware si software ale companiei Apple, alcatuind un sistem integrat. Asadar, povestea sa este una instructiva si totodata plina de povete, continand lectii despre inovatie, caracter, leadership si valori.

Semnale editoriale
Razbunarea stramosilor ● Rao. Este secolul al XIX-lea si Imperiul Britanic incepe incet sa isi piarda puterea si sa fie inlocuit de imperii private uriase. Unul dintre cele mai importante este controlat de familia Wildenstern, care se bucura de puteri supranaturale. Romanul combina Irlanda victoriana cu elemente fantastice si atinge in acelasi timp teme sociale fara a deveni moralizator.

Ultimul om bun ● Trei. In Vechiul Testament exista o legenda: pe pamant traiesc treizeci si sase de oameni buni care ne pazesc. Fara ei umanitatea ar disparea. Dar acesti oameni buni nu stiu ca ei sunt cei alesi. (...) Au avut loc treizeci si patru de decese – mai urmeaza doua, potrivit legendei. Daca iau tiparul in considerare, Niels si Hannah pot numi data si locul in care se vor produce ultimele doua crime. In Venetia si Copenhaga. Si vor fi savarsite acum.
Un roman politist fenomenal, centrat pe moartea misterioasa a «oamenilor buni» si pe maiestria detectivilor de a rezolva enigma... inainte de a fi prea tarziu.


Viata lui Pi ● Polirom. Cu cateva luni inainte de lansarea filmului, in regia lui Ang Lee, Polirom publica o noua editie a romanului recompensat in 2002 cu mult-rivnitul Man Booker Prize. O carte care spune povestea lui Pi Patel, fiul unui director de gradina zoologica din Pondicherry (India), a carui vapor se scufunda si reuseste sa se salveze intr-o barca alaturi de... cateva animale: o superba zebra oloaga, o hiena patata, un urangutan, un roi de gandaci si paraziti si un tigru bengalez ametit de raul de mare. Urmeaza 227 de zile pe ocean..

×