x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte „Stitching words” – seară literară dedicată prezentării volumului omonim al poetei israeliene Debbie Saar

„Stitching words” – seară literară dedicată prezentării volumului omonim al poetei israeliene Debbie Saar

de Magdalena Popa Buluc    |    27 Iul 2024   •   10:00
„Stitching words” – seară literară dedicată prezentării volumului omonim al poetei israeliene Debbie Saar

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează și găzduiește, în data de 30 iulie 2024, o seară literară dedicată prezentării volumului de poezii „Stitching words” al poetei Debbie Saar, volum tradus în limba română de Menachem Falek – fost vicepreședinte al Asociației Scriitorilor de Limba Ebraică din Israel, la rândul său poet și traducător – într-o ediție bilingvă extinsă, apărută la Editura Emda, Israel, în 2022. Din motive de sănătate, domnul Falek nu poate participa, dar prezentarea sa va fi susținută de Tami Limon Adv., membră a Asociației Scriitorilor Evrei din Israel, la rândul ei traducătoare binecunoscută.

Evenimentul, desfășurat  în ​​limbile ebraică și română, include următorii invitați:

- Tzvika Nir, președinte al Asociației Scriitorilor de Limba Ebraică din Israel și scriitor proeminent;
- Nira Tuval, director general al Asociației Scriitorilor de Limba Ebraică din Israel;
- Dr. Eli Eshed, scriitor și lector care a publicat numeroase articole despre literatură, cultura pop, science fiction și benzi desenate și este redactor-șef la „Yekum Tarbut”;
- Tami Limon Adv., membră a Asociației Scriitorilor de Limba Ebraică din Israel și traducătoare renumită;
- Debbie Saar, poetă și scriitoare.

 

Seara literară va cuprinde o lectură bilingvă a unor poeme incluse în volum, recitate de actorul israelian de origine română Martin Blumenfeld, precum și un intermezzo muzical, interpretat de muzicienii Drorit Valk (vioară, Orchestra Filarmonică din Israel), Enrique Maltz (violoncel, Orchestra Filarmonică din Israel) și Amir Bakman (pian, Orchestra Operei), cât și proiecția materialului video Whispers, un proiect vizual-muzical având la bază poezii ale câtorva poeți israelieni.

 

Poeziile lui Debbie Saar au fost traduse în multe limbi (engleză, franceză, spaniolă, portugheză, română și idiș) și sunt publicate în numeroase reviste și antologii, autoarea fiind adesea invitată la festivaluri de poezie, la radio și la televiziune.

Saar este membră a consiliului executiv al Asociației Scriitorilor de Limba Ebraică din Israel, cât și în alte organizații de profil. Ea a condus forumul de carte Y-NET (unul dintre cele mai importante trusturi de presă israeliene) și are o bogată experiență în organizarea evenimentelor literare și culturale.

 

„Stitching words” a câștigat granturi de la Fundația „Yohshua Rabinovitz” pentru Arte, precum și Premiul Primului Ministru pentru scriitori și poeți evrei.

 

 

×
Subiecte în articol: Stitching words Debbie Saar