x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Un an de la moartea academicianului Dinu C. Giurescu, marcat cu lansarea volumului "Mărturia unui istoric singuratic", de Narcis Dorin Ion

Un an de la moartea academicianului Dinu C. Giurescu, marcat cu lansarea volumului "Mărturia unui istoric singuratic", de Narcis Dorin Ion

13 Feb 2019   •   13:58
Un an de la moartea academicianului Dinu C. Giurescu, marcat cu lansarea volumului "Mărturia unui istoric singuratic", de Narcis Dorin Ion

Peste 200 de profesori, istorici, cercetători, academicieni, reprezentanți ai presei au venit la Biblioteca Academiei Române pentru lansarea volumului Mărturia unui istoric singuratic, semnată de Narcis Dorin Ion. A fost un dublu eveniment – pe de o parte apariția celei de-a treia cărți dintr-o serie dedicată unor mari personalități, pe de altă parte – un prilej de a-i aduce un omagiu, la un an de la moartea sa, unuia dintre cei mai cunoscuți și iubiți istorici și profesori români, academicianul Dinu C. Giurescu.

„Profesorul Dinu C. Giurescu nu a fost un om comod, nu a acceptat niciodată să tacă, a fost un istoric cetățean, un intelectual luptător. Nu numai un domn al istoriografiei românești, ci al întregii culturi și civilizații dintre Nistru, Dunăre și Carpați”, a afirmat în deschiderea evenimentului, academician Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.

Volumul lansat astăzi nu se adresează numai specialiștilor, ci și cititorilor obișnuiți.  Convorbirile cu Dinu C. Giurescu reconstituie o biografie a acestuia dar și una a societății românești din anii 40 și până de curând: „Cu colegul meu Dinu C. Giurescu am avut o veche și statornică relație de solidaritate amicală din vremea în care amândoi - traversând dificultățile epocii staliniste și neo-staliniste, el normator la Sovromconstrucții, eu fierar-betonist la Sala Palatului - intram într-o vagă și trecătoare normalitate la începutul anilor ʼ60 ai veacului trecut. Dar momentul întâlnirii noastre decisive a fost cel al anilor ʼ80, când liberalismul apusese și când ne-am aflat pe aceeași baricadă nevăzută a luptei pentru apărarea monumentelor istorice amenințate cu distrugerea.“ - academician Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române.

Memoriile lui Dinu C. Giurescu lămuresc multe dintre întrebările legate de propria biografie, dar și de cea a societății noastre; volumul descrie oameni, fapte, evenimente de după cel de-al Doilea Război Mondial, din perioada comunistă, de după Revoluția din Decembie 89.  Volumul este rezultatul unui dialog deschis purtat în anul 2017 între reputatul istoric Dinu C. Giurescu și Narcis Dorin Ion, la rândul său istoric, și constituie „mărturia unei vieți dedicate istoriei, patrimoniului și monumentelor istorice ale României“.

A fost cercetător, profesor universitar în țară și în Statele Unite ale Americii, autor al unei impresionante opere istorice. Specialist în arta medievală românească din secolele XIV-XVIII, Dinu C. Giurescu a militat împotriva demolării unor importante monumente istorice și de artă, cărora le-a consacrat o serie de lucrări. Membru corespondent al Academiei Române din 1990 și membru titular din 2001, profesorul Dinu C. Giurescu a fost coordonator și coautor al volumelor IX și X din valorosul tratat „Istoria românilor“, operă fundamentală elaborată sub egida Academiei Române.

Mărturia unui istoric singuratic – Convorbiri cu academicianul Dinu C. Giurescu a fost publicată la sfârșitul anului trecut, de Editura RAO.

Aici poţi parcurge un fragment din cartea lui N.D. Ion

 

×